Politika

Kameron: KFOR ima važnu ulogu u održavanju bezbednosti i sigurnosti na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

18:13

Kameron: KFOR ima važnu ulogu u održavanju bezbednosti i sigurnosti na KiM
Tanjug/AP/Valdrin Xhemaj - Copyright Tanjug/AP/Valdrin Xhemaj

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron saopštio je danas, nakon sastanka sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašom, da KFOR ima suštinski važnu ulogu u održavanju bezbednog i sugurnog okruženja na KiM, jačajući na taj način bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

''Zahvalio sam britanskim trupama raspoređenim u KFOR-u na njihovoj službi i posvećenosti u podršci kosovskoj i regionalnoj bezbednosti. KFOR igra suštinsku ulogu u pomaganju u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja za sve na Kosovu, jačajući bezbednost i stabilnost širom Zapadnog Balkana'', naveo je Kameron na svom nalogu na mreži Iks.

Tanjug/AP/Valdrin Xhemaj

 

Ulutaš je prethodno zahvalio Kameronu na poseti i na doprinosu Velike Britanije misiji KFOR-a.

Sastanak Ulutaša i Kamerona održan je u kampu "Film siti", sedištu KFOR-a na KiM. 

Kameron je stigao u jednodnevnu posetu Prištini, tokom koje se sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i ministarkom spoljnih poslova privremenih institucija Donikom Gervalom Švarc.

Bivši premijer Velike Britanije tom prilikom podsetio je da je njegova zemlja prethodine godine poslala na Kosovo i Metohiju više od 600 vojnika i da je ponosan na uspeh koji britanske trupe imaju.

Kameron posetio manastir Gračanica

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je, zajedno sa  Episkopom Ilarionom, Vikarom Patrijarha srpskog u manastiru Gračanica primio ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dejvida Kamerona, specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuarta Piča i britanskog ambasadora u Prištini Nikolasa Abota.

U otvorenom razgovoru vladika Teodosije je visoku delegaciju iz Britanije upoznao sa glavnim problemima sa kojima se suočava Srpska Pravoslavna Crkva i srpski narod na ovom prostoru, naglasivši potrebu da se očuva opstanak Crkve i naroda i posebno obezbedi očuvanje srpske pravoslavne baštine na KiM, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Prilikom posete Gračanici visoki predstavnici britanske vlade obišli su gračaničku u crkvu i upoznali se sa bogatom istorijom ovog manastira, dodaje se.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija