Politika

Stupila na snagu odluka kosovske vlade o ukidanju stikera za srpske tablice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2024

-

14:26

Stupila na snagu odluka kosovske vlade o ukidanju stikera za srpske tablice
Stupila na snagu odluka kosovske vlade o ukidanju stikera za srpske tablice - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Odluka kosovske vlade da ukine režim postavljanja stikera na srpskim tablicama stupila je danas na snagu, objavljeno je u tamošnjem službenom glasniku, saznaje Euronews Srbija. 

Kosovska vlada je, podsetimo, sinoć donela odluku o ukidanju postavljanja stikera i to četiri dana nakon što je stupila na snagu ista takva odluka Vlade Srbije za RKS oznake.

Odluka je doneta na 181. sednici kosovske vlade koja je održana u elektronskoj formi.

"Uklanjanje ovog režima jeste akt dobrih komšinskih odnosa i dolazi nakon potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije", naveli su iz kosovske vlade.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je 25. decembra da je Vlada Srbije donela odluku kojom je omogućila slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova, što je bila njena obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Petković je tada, u izjavi novinarima, istakao da je deo odluke i disklejmer kojim se jasno ističe da to ne znači priznavanje Kosova, niti se može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i da će se odluka primenjivati od 1. januara.

Kurti: odluka o tablicama doneta na osnovu principa reciprociteta

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je Priština na osnovu principa reciprociteta i izveštaja kosovske policije donela odluku o uklanjanju nalepnica za vozila sa srpskim tablicama. On je na svom Tviteru napisao da i vozila sa RKS tablicama sada mogu slobodno da se voze po centralnoj Srbiji.

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je u četvrtak uveče odluku o prestanku režima postavljanja stikera na automobile sa srpskim registarskim tablicama. Odluka je doneta na elektronskoj sednici i stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Prethodno je Vlada Srbije 25. decembra prošle godine odlučila da od 1. januara ove godine bude omogućena sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije.

Kako je ranije objasnio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija