Politika

Vučić i drugi državni zvaničnici uputili božićnu čestitku patrijarhu, sveštenstvu i vernicima SPC

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

06/01/2024

-

09:12

Vučić i drugi državni zvaničnici uputili božićnu čestitku patrijarhu, sveštenstvu i vernicima SPC
Vučić i drugi državni zvaničnici uputili božićnu čestitku patrijarhu, sveštenstvu i vernicima SPC - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je božićnu čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, i poželeo im da taj veliki praznik proslave u miru, radosti i blagostanju.

U čestitki se kaže:

"Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve srdačno čestitam Badnji dan i Božić, uz iskrenu želju da veliki praznik proslavite u miru, radosti i blagostanju. Proslavljanje Božića u našem narodu ima dubok duhovni i istorijski koren koji je ponosno negovan i prenošen s generacije na generaciju. Čvrstu nadu i nadahnuće uliva saznanje da u našoj Srbiji, zemlji mira, solidarnosti i napretka, uz puno razumevanja i poštovanja, saborno čuvamo trajne hrišćanske vrednosti koje su naš narod stolećima okupljale i ujedinjavale.

Srpska pravoslavna crkva ima nemerljivu i jedinstvenu ulogu u očuvanju našeg bogatog duhovnog i kulturnoistorijskog nasleđa. Ona je primer posvećenosti u služenju narodu, u brizi o njegovom obrazovanju, duhovnom i moralnom napretku. Duhovna snaga našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve, posebno je izražena na našem stradalnom Kosovu i Metohiji, na kojem čuvamo srpski narod i našu državu Srbiju u celini, koja će nastaviti da snažno pomaže i ulaže u naše svetinje, jer nam je sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase.

Izražavam Vam, Vaša Svetosti, duboku zahvalnost za neumorni trud i ogroman doprinosu razvoju konstruktivnog dijaloga između Srpske pravoslavne crkve i naših državnih institucija, uz uverenje da je on na dobro svim našim građanima. Iskreno Vam želim uspeh u odgovornoj patrijaraškoj službi, uz radosni pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi!"

Čestitke predsednika parlamenta, premijerke i ministara

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić uputio je danas božićnu čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Neka nam radosni praznik rađanja života bude nepresušni izvor duhovne snage, ljubavi i jedinstva u dostojnom čuvanju i jačanju naše Srbije, rada za njeno dobro, na ponos svih ljudi koji joj pripadaju i srpskog naroda u celini", naveo je Orlić.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je danas Božić patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju i vernicima koji ovaj praznik obeležavaju po julijanskom kalendaru.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime svim pravoslavnim vernicima želim srećan Božić.

Uz dobro zdravlje, želim vam da ovaj najradosniji i najsvečaniji hrišćanski  praznik proslavite u miru i ljubavi sa svojim najbližima, ispunjeni srećom i slogom. Mir Božji, Hristos se rodi", navodi se u čestitki premijerke.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je patrijarhu srpskom Porfiriju i vernicima srdačne čestitke i najbolje želje za Božić.

"Slavimo današnji Badnji dan i sutrašnji Božić kao dane velike radosti i snažne vere u budućnost. Božić je najveći simbol početka novog života, nove nade i naše vere u napredak. Zato su dani božićnih praznika vreme kada sa našim porodicama i našim najbližim delimo njegovu slavu i poruku mira i blagostanja. Naš narod nikada nije gubio tu veru, čak i u najtežim danima, a danas ga duh Božića vodi kao nadahnuće da još više učinimo zajedno za naše porodice, našu decu i našu Srbiju. Svima koji praznuju želim miran i spokojan Badnji dan i sutrašnji Božić, sa velikom željom da budu dobar početak jedne godine u kojoj će nas pratiti dobro zdravlje, sloga i napredak", navodi se u božićnoj čestitki Ivice Dačića.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas čestitku svim građanima Republike Srbije povodom Božića.

"Svim građanima Republike Srbije najsrdačnije čestitam Božić uz želju da praznik Hristovog rođenja donese zdravlje i blagostanje, a radost Božića ispuni sva srca i domove. 
Neka duhovna snaga velikog praznika bude snažan podstrek da osnažimo hrišćanske vrline zajedništva, razumevanja i praštanja zarad sveukupnog napretka naše zemlje i našeg naroda.
Želim da Božić provedete sa najmilijima u miru, zdravlju, slozi i blagostanju. 
Mir Božiji – Hristos se rodi!", ističe se u čestitki.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali čestitao je danas Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i svim vernicima koji praznik slave po julijanskom kalendaru.

"Neka najradosniji hrišćanski praznik donese svima dobro zdravlje, mir i mnogo razloga za osmehe. Praznik Hristovog rođenja neka sva srca ispuni radošću, ljubavlju, tolerancijom, ali i ukaže na prave vrednosti koje ne smemo zaboraviti. Božić je pravo vreme da se još jednom podsetimo na značaj zajedništva i sloge. Svi zajedno, snažno, uz veliki rad i trud možemo da omogućimo da Srbija nastavi da raste i postiže odlične rezultate. Nadahnuti jedinstvom, a u duhu praznika, nastavimo da gradimo i razvijamo našu zemlju i od nje pravimo bolje mesto za život svih njenih građana. Mir Božji – Hristos se rodi", poručio je ministar Siniša Mali.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uputio je danas, povodom Božića, čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopu vojnom gospodinu Dositeju i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravoslavne veroispovesti.

U čestitki patrijarhu Porfiriju se kaže: "Vaša Svetosti, U ime pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u svoje lično ime, Vama i hristoljubivom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve, srdačno čestitam svesvetli praznik Rođenja Gospoda i spasa našega Isusa Hrista. Uz želje da se molitveno sećate svih blagočestivih pripadnika Vojske Srbije i moleći od Bogomladenca Isusa Hrista da Vam podari dug život, dobro zdravlje i mudrost u izobilju, najsrdačnije Vas pozdravljam hrišćanskim pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi!".

Ministarka pravde Maja Popović čestitala je danas Božić patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

"U svetlu praznika koji simboliše božansku ljubav i milost koji obasjavaju ceo svet, želim da se one usele u vaša i srca vaših bližnjih, podstičući sve nas na dušekorisno činjenje i opšte dobro", poručila je u čestitki Popović, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić čestitao je Badnji dan i Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji praznik slave po julijanskom kalendaru.

"Božić je najradosniji hrišćanski praznik, dan koji približava Boga čoveku i koji nas iznova podseća na osnovne hrišćanske vrednosti, a to su ljubav, tolerancija i mir", naveo je Vesić.

"Da nam ovaj sveti praznik svima donese blagoslov i učvrsti nas u svim vrednostima koje smo kao narod čuvali vekovima nadahnuti pravoslavnom verom. Svima želim sreću, napredak i dobro zdravlje. Mir Božji, Hristos se rodi!“, poručio je ministar Vesić u čestitki.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uputio je, povodom Božića, čestitku patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svom verujućem narodu Srpske Pravoslavne Crkve, koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, uz reči "Mir Božiji - Hristos se rodi!".

"Koristim priliku da Vam uputim srdačne čestitke povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, u želji da nam svima ovaj veliki praznik donese preko potreban mir i blagostanje u ovim izazovnim vremenima za našu Otadžbinu, Republiku Srbiju", poručio je ministar.

"Kako je rođenje Bogomladenca Hrista najradosniji dan u vascelom hrišćanskom svetu, iskreno se nadam da će nam, kao takav - veličanstven i neponovljiv tren, osnažiti veru, ljubav i nadu u celom našem narodu, a na dobrobit naše države", navodi se u čestitki ministra Selakovića.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović uputio je danas čestitku patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, kao i svim vernicima u Republici Srbiji koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

U čestitki se navodi: "Praznik Hristovog rođenja nadahnjuje nas da budemo bolji i pravedniji ljudi, da uvažavamo različitosti i da sve izazove koji su pred nama prevazilazimo vođeni snagom vere i ljubavi. Svim građanima Srbije koji u nedelju slave Božić želim da najradosniji hrišćanski praznik provedu sa svojim najbližima, u dobrom zdravlju, miru i blagostanju. Neka vam predstojeći praznik domove ispuni slogom, radošću i nepokolebljivom verom da ujedinjeni možemo povesti našu Srbiju u bolje sutra.Mir Božiji – Hristos se rodi! Srećan i blagosloven Božić!"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je danas božićnu čestitku patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, kao i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju i srpskom narodu u južnoj pokrajini.

U čestitki se, između ostalog, navodi: "U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, Njegovoj svetosti, patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, kao i Njegovom Preosveštenstvu episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, upućujem najiskrenije čestitke - Mir Božiji, Hristos se rodi!".

Kako je dodao, praznični dani koji su pred nama, vekovima nas nadahnjuju da negujemo istinski sklad među ljudima, ljubav, mir i razumevanje, načela koja su duboko utkana u bogato duhovno nasleđe srpskog naroda.

"Nažalost, postoje oni koji te svete i univerzalne vrednosti svakodnevno gaze. Pucanj u Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, dok su na današnji dan prošle godine nosili Badnjak, bio je pucanj bezumnika u mir, dečiju nevinost i čistotu i označio je jednu od najtežih godina za srpski narod na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković između ostalog.

Komentari (0)

Srbija