Društvo

Vozači naoružajte se strpljenjem: Gužve se danas očekuju na svim putnim pravcima

Komentari

Autor: S. T.

05/01/2024

-

16:31

Vozači naoružajte se strpljenjem: Gužve se danas očekuju na svim putnim pravcima
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji je radni dan pred Božić, te se u popodnevnim satima očekuju veće gužve na svim putnim pravcima. Neki će krenuti iz gradova ka manjim mestima da najrodisniji praznik među pravoslavnim hrišćanima dočekaju sa roditeljima, drugi da se za praznike odmore od gradske vreve u banjama i na planinama.

Gde god da putuju gužve će biti na svim putnim pravcima. I ne samo danas, već i na Badnji dan i Božić. Iz JP "Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni zbog pojačanog intenziteta saobraćaja koji se očekuje tokom božićnih dana, moguće poledice i magle, kao i najavljenih snežnih padavina.

Na celoj teritoriji Srbije raspoloživa mehanizacija je na terenu 24 sata i ekipe putara su u pripravnosti i spremne da intervenišu u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja, navedeno je u saopštenju.

Apeluju da se na put ne kreće bez obavezne zimske opreme, posebno u brdovitim i planinskim predelima, da se poštuje ograničenje brzine i prilagodi brzina kretanja uslovima na putu. Takođe, da se ne voze pod dejstvom alkohola kako ne bi ugrozili svoj život i živote drugih.

Vlada Srbije dala je preporuku poslodavcima da neradni dan bude i ponedeljak, 8. januara. Ukoliko se poslodavci budu pridržavali preporuke neradni dani biće subota, nedelja i ponedeljak. za mnoge je to prilika da produženi vikend provedu u banjama ili na planinama. 

Popunjeni kapaciteti na planinama

Pojačan intenzitet saobraćaja svakako će biti ka svim zimskim turističkim centrima. Osim neophodne opreme za vozila, važno je da se putnici naoružaju i strpljenjem, jer će sigurno biti gužvi i zastoja na putu. Na Zlatiboru je za Novu godinu bio potpuni saobraćajni kolaps. Nepregledna kolona automobila išla je ka toj planini 31. decembra. Slično se očekuje i za Božić.

Nevena Majstorović izTuristička organizacija Zlatibora kaže da se za Novu godinu tražio krevet više na toj planini.

RINA

 

"Mnogi gosti spojili su novogodišnje i božićne praznike, tako da je popunjenost veoma visoka, naročito hotelski smeštaj. U privatnom smeštaju moguće je još uvek naći slobodan apartman. Tu je popunjenost oko 90 odsto", rekla je Majstorović za TV Prva. 

Iz JP "Putevi Srbije" apeluje na sve koji se upute ka zimskim turističkim mestima da prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajne propise.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura, kao i na putnim objektima preko reka, pa je potreban oprez u vožnji.

I na Kopaoniku je popunjenost smeštajnih kapaciteta za Božić 100 odsto.

Darko Jovanović, rukovodilac ski centra Kopaonik kaže da ovih dana skijaši uživaju u dobro pripremljenim stazama. Navodi da je trenutno u funkciji 18 staza, 13 veznih puteva i 10 žičara, kao i tri noćne staze.

"Na stazama je oko 7.000 skijaša. Snega trenutno ima dovoljno. Kapaciteta u ski centru ima dovoljno. Kako sam čio od hotelijera kapaciteti od Nove godine do Božića su popunje 100 posto. Ima gostiju iz Bugarske, Rumunije, Bugarske", naveo je Jovanović za TV Prva.

Slično je i na Staroj planini.

Gužve na graničnim prelazima

Na graničnim prelazima zbog pojačanog saobraćaja može biti dužih zadržavanja, a posebno na onim najfrekventnijim ka Mađarskoj i Hrvatskoj. AMSS savetuje vozače da u noćnim i jutarnjim satima, kada su temperature oko nule i ima magle, voze sporije.

Euronews/Emil Čonkić

 

kako je saopštilo iz  Auto-moto saveza Republike Srpske na graničnim prelazima Gradiška i Šepak pojačan je intenzitet saobraćaja na ulazu u BiH.

Na ostalim graničnim prelazima povremeno je pojačan intenzitet saobraćaja, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Trenutno su veća zadržavanja za putnička vozila na granici prema Mađarskoj. na Horgošu i Kelebiji zadržavanj su na izlazu iz Srbije. 

Komentari (0)

Srbija