Politika

El Pais: Španija potvrdila da prihvata kosovske pasoše uprkos tome što ne priznaje nezavisnost

Komentari

Autor: Tanjug, El Pais

07/01/2024

-

22:19

El Pais: Španija potvrdila da prihvata kosovske pasoše uprkos tome što ne priznaje nezavisnost
El Pais: Španija potvrdila da prihvata kosovske pasoše uprkos tome što ne priznaje nezavisnost - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Španija je prihvatila pasoš Kosova kao važeći uprkos tome što ne priznaje nezavisnost koju je Priština jednostrano proglasila od Srbije, potvrdili su za El Pais izvori u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje i Evropske unije.

List navodi da su izvori u MSP Španije potvrdili prihvatanje pasoša Kosova, ali nisu objasnili razloge koji su doveli do ove promene.

El Pais podseća da je 1. januara na snagu stupila vizna liberalizacija za Kosovo, koju je odobrio Evropski savet u martu prošle godine, a Evropski parlament mesec dana kasnije. Međutim, Evropska komisija je tada upozorila da je Španija isključena iz te mere jer ne priznaje pasoše koje izdaje Priština.

U dokumentu Evropske unije o priznavanju putnih isprava trećih zemalja navedeno je da je Španija od 1. januara ove godine priznala pasoš Kosova, ali je istaknuto da "ova promena ni na koji način ne predstavlja zvanično priznanje Kosova kao nezavisne države".

Takođe, u delu koji se odnosi na Kosovo stoji napomena "kako je definisano Rezolucijom 1244 SB UN od 10. 06. 1999. godine".

Španija je jedna od pet članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija