Politika

Stejt department: Prodaja 246 raketa Dževelin Prištini neće uticati na vojni balans u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

00:24

Stejt department: Prodaja 246 raketa Dževelin Prištini neće uticati na vojni balans u regionu
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Vašington je danas saopštio da prodaja 246 raketa Dževelin i prateće opreme po procenjenoj ceni od 75 miliona dolara Prištini neće promeniti osnovni vojni balans u regionu.

Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju Pentagona u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X (Tviter) navela je da je dostavila potrebnu dokumentaciju kojom je obavestila Kongres o ovoj mogućoj prodaji, nakon što ju je odobrio Stejt department.

Navela je i da će predložena prodaja poboljšati dugoročne odbrambene kapacitete Prištine da, kako tvrdi, "brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet kako bi ispunila svoje nacionalne odbrambene zahteve", kao i da Priština neće imati poteškoća da "apsorbuje ovu opremu u svoje oružane snage". 

Iz agencije navode da će predloženom prodajom biti podržani spoljnopolitički ciljevi i nacionalna bezbednost SAD poboljšanjem bezbednosti "evropskog partnera" koji je, kako dalje tvrdi agencija, "važna snaga za političku i ekonomsku stabilnost Evrope".

Navodi i da će glavni izvođači radova biti Dževelin Džoint ventur (Javelin Joint Venture), koji čine kompanija Lokid Martin i Rejteon misajls i difens (Raytheon Missiles and Defense).

Kako dodaje, primena ove predložene prodaje neće zahtevati dodelu predstavnika američke vlade ili izvođača na KiM.

Iz agencije preciziraju da je Priština tražila da kupi 246 projektila Džavelin FGM-148F  i 24 lake komandne lansirne jedinice Dževelin (LVCLU). 

"Uključena je i obuka za osnovne veštine Dževelin LVCLU i obuka na otvorenom, simulacije projektila, stanice instruktora za obuku na otvorenom (OTIS), jedinice za rashladnu tečnost baterije (BCU), sistemska integracija i odjavljivanje (SICO), podrška životnog ciklusa (LCS), ograničeni interaktivni elektronski tehnički priručnik za Dževelin (IETM), priručnik za operatera za Dževelin i tehnička pomoć (TAGM), alati, obuka topnika, obuka tehničkog oficira za municiju (ATO), obuka održavanja Dževelina i drugi elementi logistike i programske podrške", navodi agencija i dodaje da je ukupna procenjena cena 75 miliona dolara. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija