Politika

Kongresmenka Teni o isporuci raketa Prištini: Odluka "pogrešna, opasna i neverovatno zapaljiva, doliva ulje na vatru"

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

22:11

Kongresmenka Teni o isporuci raketa Prištini: Odluka "pogrešna, opasna i neverovatno zapaljiva, doliva ulje na vatru"
Kongresmenka Teni o isporuci raketa Prištini: Odluka "pogrešna, opasna i neverovatno zapaljiva, doliva ulje na vatru" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka kongresmenka Klaudija Teni, predsedavajuća Srpskim kokusom, poručila je danas da je odluka Stejt departmenta da SAD isporuče Prištini rakete "Dževelin" pogrešna, opasna i neverovatno zapaljiva i da povećava verovatnoću od izbijanja novog sukoba.

Odluka Stejt departmenta da pošalje Prištini rakete "Dževelin" je neverovatno zapaljiva, posebno dok su tenzije povećane na Zapadnom Balkanu, napisala je Teni u saopštenju objavljenom na platformi X (Tviter)

"Ova odluka samo doliva ulje na vatru i povećava verovatnoću od izbijanja novog sukoba", istakla je ona. 

Štaviše, kako je navela, ova odluka nagrađuje Prištinu dok ona nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

"Zbog toga sam predstavila zakon kojim bi se podržao Briselski sporazum iz 2013. kako bi se Priština proglasila odgovornim za nepoštovanje međunarodnih sporazuma", napisala je ona.

Teni je navela da SAD ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju Kurtijev režim koji očigledno ne poštuje međunarodne norme.

"Znamo da slanje dodatnog naoružanja Prištini neće dovesti do mira. Umesto toga Beograd i Priština su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana", dodala je ona. 

Istakla je da će zato inicirati zajedničku rezoluciju o neodobravanju isporuke oružija u okviru Zakona o kontroli izvoza kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji. 

"Pozivam Kongres da ekspeditivno usvoji ovu rezoluciju i takođe, pozivam predsednika da promeni kurs", poručila je Teni.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija