Politika

ProGlas: 18. januara ističe rok od 15 dana za predaju zahteva Ustavnom sudu za poništavanje beogradskih izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

15:43

ProGlas: 18. januara ističe rok od 15 dana za predaju zahteva Ustavnom sudu za poništavanje beogradskih izbora
ProGlas: 18. januara ističe rok od 15 dana za predaju zahteva Ustavnom sudu za poništavanje beogradskih izbora - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

 Inicijativa ProGlas saopštila je danas da 18. januara ističe rok od 15 dana za predaju zahteva Ustavnom sudu za poništavanje beogradskih izbora, koji teče od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za odbornike u Službenom glasniku grada Beograda.

Navedeno je da su građani bili uskraćeni da se o početku roka obaveste na regularan način, jer broj 1 Službenog glasnika grada Beograda za 2024. godinu, sa datumom 3. januar, još nije javno dostupan ni u papirnoj, ni u elektronskoj formi.

Istovremono, broj 2 Službenog glasnika je objavljen 5. januara i uredno je postavljen na sajt tog glasila.

ProGlas je ocenio da je reč o perfidnom pokušaju da zakonski rok neprimetno istekne, a sa njim i pravo građana da od Ustavnog suda zatraže poništavanje izbora zbog dokazanih sistemskih nepravilnosti koje su imale odlučujući uticaj na rezultate u gradu Beogradu.

ProGlas je tim povodom upozorio da je moguće novo "bagatelisanje" pokrenutog postupka koje bi se zasnivalo na tezi da je eventualna odluka Ustavnog suda o poništavanju izbora bespredmetna ukoliko ne postoji većina u gradskoj skupštini zbog čega se izbori svakako moraju ponoviti u Beogradu.

Istaknuto je da postoji suštinska razlika između pravne odluke kojom do ponovnog izlaska na birališta dolazi zbog ustanovljenih neregularnosti tokom izbornog procesa i političke odluke kojom se otklanjaju prepreke za formiranje gradske vlasti.

ProGlas je naglasio da je samo odgovarajuća odluka Ustavnog suda garant da će novi izbori, na lokalnom i drugim nivoima, biti održani u skladu sa preporukama i izveštajima ODIHR, odnosno kao istinski slobodni i pošteni izbori.

Svaki drugi scenario predstavljao bi pokušaj prikrivanja nezakonitosti i naknadnu legitimizaciju duboko nelegalnog i nelegitimnog izbornog postupka od 17. decembra, istakao je ProGlas.

Komentari (0)

Srbija