Politika

Vučić u Skoplju: Srbija otvorena za sve ideje povodom zajedničkog regionalnog tržišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/01/2024

-

09:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju, na skupu "Zapadni Balkan i EU" da je jako važno da region bude povezan, da funkcionisanje tzv. zelenih traka na prelazima ima najveći značaj za Zapadni Balkan, i poručio da će kada je reč o zajedničkom regionalnom Srbija biti otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

"Za nas su važnije zelene trake od jedinstvene evropske platne zone (Single European Payment Area), što je takođe važno. Ne zanemarujem niti potcenjujem značaj SEPA, ali su za nas zelene trake od najveće važnosti. To će biti od velike koristi u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve nas, za naše ljude, ali i za sve ostale koji bi želeli da ulažu u ovaj region", rekao je Vučić na sastanku o evrposkom Planu rasta za Zapadni Balkan.

Kada je reč o zajedničkom regionalnom tržištu, Vučić je istakao da će Srbija biti potpuno otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

"Imam veliku molbu za sve vas iz regionalnih organizacija i iz Evropske unije da nam pomognete u nekim pitanjima, jer ćemo morati da rešimo neke teške probleme sa kojima ćemo se suočiti. Moramo da se uskladimo kada je reč o ekonomskim merama, politici subvencija i svemu ostalom, pre nego što uđemo u EU", rekao je predsednik Srbije.

Što znači, kako je dodao, da "ako postoje neke mere koje su države ili entiteti već preduzeli, recimo, ako želimo da podstaknemo kompanije koje ulažu u Srbiju, ne možemo se obavezati da će ta podrška stati pre 2025. ili 2026. jer ne znamo da li ćemo biti deo Evropske unije ili već znamo da nećemo biti deo EU", rekao je Vučić.

Naglasio je da u godinama ne možemo sebi da pucamo u nogu kada je o tome reč i da su to pitanja koja ćemo morati da rešimo.

"Daćemo sve od sebe kako bismo dobili pristup sredstvima EU za Zapadni Balkan"

Vučić je pred skup "Zapadni Balkan i EU" rekao, da se program razvoja Srbije do 2027. koji je predstavljen u Beogradu potpuno uklapa u evropski Plan rasta za ZB i da će Srbija dati sve od sebe kada je reč o reformama kako bismo imali pristup tim sredstvima.

"Što se Srbije tiče, mi smo svoj plan rasta predstavili u Beogradu za naredne tri godine i on se u potpunosti uklapa u sve ono što radimo s EU. Mi ćemo dati sve od sebe da te reforme učinimo, da dobijemo mogućnost za pristup tim finansijskim sredstvima, što je moguće ranije. Zajedno sa svima ostalima i verujem da svi zajedno samo možemo radeći na tom planu i po tom pitanju da napravimo veliki napredak", rekao je Vučić novinarima.

Naglasio je da je dobro što će se govoriti gotovo isključivo o ekonomiji, a ne o velikim političkim pitanjima u kojima postoje značajne razlike između nas.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"I mislim da je to dobar preduslov za napredak samog regiona, odnosno da ljudi osete blagodeti i dobrobiti onoga što radimo", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao i da će u narednim danima u okviru inicijative Otvoreni Balkan biti potpisana dva protokola koji su važni za funkcionisanje sporazuma o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu.

"Drugi deo se tiče plana rasta Evropske unije. S Kopmanom smo sinoć dugo o tome razgovarali, šta su uslovi, šta je to i koje su to reforme koje mi moramo da predložimo. Da bismo dobili taj novac i da bismo ga na najbolji mogući način iskoristili", rekao je Vučić uoči početka konferencije Zapadnog Balkana u Skoplju.

On je rekao da su tokom jučerašnjeg dana i jutros održani važni sastanci za napredak i razvoj celog regiona.

"Razgovarali smo sa evropskim i američkim predstavnicima o planu rasta i o dve važne stvari - zajedničkom evropskom tržištu. I ono što je za nas bitno, to su one zelene linije, pre svega za naše kamione, da mogu da prolaze slobodno preko granica zemalja Evropske unije, da dalje snižavamo njihove operativne troškove, da snažimo našu trgovinu, našu industriju. Za to je neophodno da to uradimo i mi sami u celom regionu, bez obzira na sve prepreke koje smo u međuvremenu podizali. I zemalja Otvorenog Balkana, mi smo dobar deo toga postigli", rekao je Vučić.

Kovačevski: Usvojićemo zajedničku deklaraciju na kraju samita

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da će na kraju samita Zapadni Balkan, koji se održava u Skoplju, biti usvojena zajednička deklaracija.

On je uoči početka samita rekao novinarima da će tema skupa biti Plan rasta za Zapadni Balkan.

"Plan rasta bi trebalo da donese i reforme i finansijske instrumente u visini od šest milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana. Razgovaraćemo i o zajedničkim aktivnostima u oblasti trgovine, ekonomije. Imaćemo posle i zajedničku konferenciju za novinare", rekao je Kovačevski.

On je rekao i ko sve učestvuje na samitu počevši od predstavnika EU i SAD do predstavnika Evropske banke, Cefte i drugih međunarodnih organizacija.

Rama: Usaglašavanje mišljenja

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da Zapadni Balkan ne treba da čeka da uđe u Evropsku uniju, već da bi trebalo pre toga svi u regionu da se međusobno povežu. On je na skupu "Zapadni Balkan - Evropska unija" u Skoplju rekao da je proces integracija veoma dugačak i da je veliki jaz između onoga što dobijaju zemlje članice EU i šta dobija region u procesu evrointegracija.

"To je činjenica. Dakle, jedna od naših susednih zemalja, da kažete, koja je deo EU, dobije od EU svake godine 4.000 po stanovniku. Iz EU, iz budžeta, a mi ovde dobijamo 123 evra po stanovniku. To je jaz", rekao je Rama i dodao da se radi i o drugačijem načinu gledanja na region i drugačijem razumevanju regiona od strane EU.

Prema njegovim rečima, to je veliki izazov, pogotovo za region koji teži da postane deo familije. Rama je pomenuo i Berlinski proces za koji je rekao da se on dešava samo jednom godišnje, u jednom danu, ali da je bitan i drugi dan i svi naredni do narednog skupa. Kako je naglasio, zato je pokrenut Otvoreni Balkan, da bi se bavio dnevnim politikama.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Cilj su bili dobici ne samo u regionu, već i u Evropi. Ali u stvari, ono što smo uradili, pokušali smo da proguramo agendu sporazuma koji je deo ovog plana rasta i jedinstvenog tržišta", rekao je Rama.

On je predložio dve stvari - da se formira politički krug i da se održavaju redovni sastanci i tehničku koordinaciju.

"Iako smo danas veoma oduševljeni, mi smo i dalje Balkanci, znate, i ako ne dođete i ne spojite nas, spremni smo da ponovo zabrljamo. Drugo, tehnička koordinacija. Veoma je važno da ministri integracija naših šest zemalja dobiju jasnu poruku od rukovodstva", rekao je Rama.

On je kazao i da je sinoć održana zajednička večera na kojoj tema nije bila istorija već ekonomija i koja je pokazala da može da se vodi civilizovan razgovor.

"A to je mnogo bolje od hrane, što je veoma teško u Severnoj Makedoniji", rekao je Rama.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio da je mesto regiona i Prištine u Evropskoj uniji. On je naveo da Priština uspešno sprovodi reforme i da će ih predstaviti danas. Kaže da će biti predstavljeni prioriteti u javnoj administraciji, zelenoj agendi i infrastrukturi. Zahvalio se evrospkim i američkim zvaničnicima na podršci. Rekao je da je EU put i nada Kosova.

Plan rasta za Zapadni Balkan

U Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski.

Prvo će se održati panel diskusija lidera, kojoj će osim Kovačevskog, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, dok će se putem video poruke obratiti predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku će prisustvovati i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan. Panel diskusija počeće u 9.40 sati. Potom je u 11 sati, predviđen plenarni sastanak lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan učestvovaće i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj Uniji. Kako je najavljeno, u 12.15 biće održana pres konferencija lidera Zapadnog Balkana. Za praćenje događaja akreditovalo se 100 medijskih ekipa iz celog regiona.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je juče u Skoplje i prisustvovao večeri koju je priredio premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, uoči današnjeg sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU u Skoplju.

"Pred sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU na večeri u vinariji Kamnik. Hvala našem domaćinu Dimitaru Kovačevskom na gostoprimstvu!", napisao je Vučić u nedelju veče na instagram nalogu ''buducnostsrbijeav''.

 

 

Kovačevski je poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije i liderima regiona koji će danas učestvovati na sastanku posvećenom Planu rasta regiona, koji je usvojila Evropska komisija.

"Večeras smo u prijateljskoj atmosferi sa liderima Zapadnog Balkana potvrdili naše stavove o integraciji regiona u EU", napisao je Kovačevski na Fejsbuku.

On je naveo da je svima, i na Zapadnom Balkanu i u Evropi, potrebno jedinstvo i stabilnost.

"Mesto svih država regiona je u EU i mi imamo neophodan liderski potencijal da donosimo smele odluke za bolju budućnost", naveo je Kovačevski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija