Politika

Vujović: Do 2027. izdvojićemo 700 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

22:51

Vujović: Do 2027. izdvojićemo 700 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je danas da će njeno ministarstvo do 2027. godine izdvojiti preko 700 miliona evra za kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a oko 300 miliona evra za regionalne reciklažne centre.

"Izgradićemo kanalizaciju tamo gde je neophodna, izgradićemo postrojenja za preradu otpadnih voda, reciklažne regionalne centre i truditi se svim snagama da poboljšamo kvalitet vazduha u Republici Srbiji. Mi već intenzivno na svim ovim poljima radimo", izjavila je Vujović za Tanjug.

Kako je navela Vujović, plan je da se do 2027. godine izgradi 1.108 kilometara kanalizacione mreže, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda.

"Širom Srbije će se graditi postrojenja za preradu otpadnih voda, mi već sada imamo radove na terenu i rekli smo da će u 35 jedinica lokalne samouprave postrojenja biti kompletirana. Kada kažem kompletirana, to znači da ćemo imati izgrađeno postrojenje, ali i 80 odsto kanalizacije, to je evropski standard", navela je Vujović.

Govoreći o čvrstom otpadu, Vujović je ukazala da će regionalni centar za preradu otpada Kalenić u opštini Ub biti najveći u Srbiji, kao i da će pokrivati 500.000 stanovnika i 15 jedinica lokalne samouprave.

"Trudimo se da imamo i ta postrojenja za biomehanički tretman, što će i biti, naravno, u skoro svim regionalnim centrima, kako bi sav otpad koji može da se preradi, dobio drugu upotrebnu vrednost. Da što manje otpada ide na deponije, da poštujemo i te principe cirkularne ekonomije", objasnila je Vujović.

Konkurs za zamenu kotlova

Vujović je dodala da se očekuje i izgradnja pratećih elemenata regionalnih centara u Pirotu, Užicu i Sremskoj Mitrovici.

Ona je navela da će u preko 200 javnih institucija u narednom periodu biti zamenjeni kotlovi i dodala da jedinice lokalne samouprave mogu da se jave za konkurs za zamenu kotlova.

"U ovom trenutku jedinice lokalne samouprave mogu da se jave na konkurs za zamenu kotlova u javnim ustanovama, 800 miliona dinara je odvojeno za to ove godine, stvarno rekordan budžet kada govorimo o ovom konkursu", izjavila je Vujović.

Prema njenim rečima, novac od ministarstva za zamenu kotlova odvojen je i za individualna domaćinstva.

"Molim građane da se jave, konkurs je u toku, takođe imamo i konkurs za pošumljavanje, 200 miliona dinara ove godine, više nego ranijih godina, konkurs za zatvaranje smetlišta i divljih deponija, a isto ćemo imati i konkurs za zatvaranje nesanitarnih deponija", naglasila je Vujović.

Komentari (0)

Srbija