Politika

Direktor Kancelarije za KiM: Kurti pretnjama narušava dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2021

-

15:16

Direktor Kancelarije za KiM: Kurti pretnjama narušava dijalog
Direktor Kancelarije za KiM: Kurti pretnjama narušava dijalog - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da Aljbin Kurti ponovljenim pretnjama o uvođenju reciprociteta prema zvaničnom Beogradu direktno urušava dijalog i sve što je u sporazumima dogovoreno i da otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu.

"Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na KiM i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto. Zato bi Kurtiju bilo bolje da se umesto ovakvih najava jednostranih poteza koje direktno urušavaju dijalog, posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština", kaže Petković, a navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Takve neodgovorne izjave, kako kaže, predstavljaju nastavak Kurtijeve otvorene opstrukcije prema dijalogu i zvaničnicima iz Brisela, a "dokle ide mržnja prema zvaničnom Beogradu svedoči i najnovija poruka da će Priština spaliti testove na virus Kovid 19 koje im je donirao Beograd".

Petković dodaje da Kurti napadajući inicijativu “Otvoreni Balkan” koja treba da omogući prosperitet i nove ekonomske benefite građanima koji žive na ovim prostorima, još jednom pokazuje svu svoju političku kratkovidost i "zaglavljenost u prošlost".

"Više je nego jasno da u Prištini ne postoji sluh ni za jednu inovativnu političku ideju ukoliko ima bilo kakve veze sa Beogradom i da je jedina politika kojom se Priština vodi ogoljena mržnja, pretnje i ucene", navodi Petković.

On konstatuje da Kurti, "robujući nazadnim politikama koje region vraćaju decenijama unazad", nanosi ogromnu štetu svim ljudima koji žive na prostoru Kosova i Metohije i kojima su potrebni ekonomski napredak i boljitak, borba sa Kovidom 19 i drugim izazovima, a ne spaljivanje testova, uvrede i pretnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija