Politika

Petković: Kurtijev šou osmišljen da natera Beograd na reakciju

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

09:59

Petković: Kurtijev šou osmišljen da natera Beograd na reakciju
Petković: Kurtijev šou osmišljen da natera Beograd na reakciju - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je "politički šou" Aljbina Kurtija u Briselu osmišljen da se srpska strana natera na reakciju, ali da je delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem pokazala punu posvećenost dijalogu i normalizaciji odnosa sa Prištinom.


Petković je rekao za RTS da je predsednik Srbije od početka političkog procesa u dijalogu razgovarao sa Hašimom Tačijem, Avdulahom Hotijem, Isom Mustafom, ali da su razgovori sa Kurtijem "čudo neviđeno".

Kako kaže, pripreme za jučerašnji sastanak počele su na tehničkom dijalogu održanom 7. jula, kada su obe strane od EU dobile nacrt sa tri tačke oko koje treba da se usaglase.

"U tim tačkama nema ništa sporno i jasno je da, ko to odbija, odbija da uopšte razgovara i da ne misli o miru i ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa", rekao je Petković.

Naveo je da je EU u tom nacrtu predložila da se intenziviraju zajednički napori da se pronađu preostala nestala lica, a da je druga tačka da se obe strane uzdrže od radnji koje imaju potencijal da destabilizuju situaciju na terenu.

"To je veoma važna tačka, posebno za nas, zbog povećanog broja incidenata na prostoru KiM", naglasio je Petković.

"Kurti saglasan samo sa trećom tačkom"

Naveo je da se Kurti saglasio samo sa trećom tačkom - da se redovno održavaju sastanci glavnih pregovarača uz posredovanje EU na kojima će se pripremati sastanci na visokom političkom nivou, a da prve dve nije želeo da razmatra insistirajući na nekakvom suočavanju sa prošlošću i na priči o nekakava tri genocida.

Kako kaže, na sve provokacije i uvrede, predsednik Vučić je argumentovano i smireno odgovarao,a cilj političkog šoua Aljbina Kurtija bio je da se natera srpska strana na reakciju.

"Bilo je trenutaka kad smo mogli da ustanemo i odemo, ali mi smo ostali, predsednik Vučić je ostao i pokazao punu posvećenost Beograda dijalogu i normalizaciji odnosa sa Prištinom", naveo je Petković.


Preneo je da su Lajčak i Borel u više navrata pokušavali da vrate Kurtija u tok dijaloga, ali da je premijer prištinskih institucija "mahao" knjigama Nataše Kandić i govorio o tri navodna genocida koje su Srbi počinili nad Albancima.

"Borel nije mogao da razume o čemu priča Kurti, i rekao je manite se prošlosti, okrenimo se budućnosti", preneo je Petković.

Dodao je da ne zna da li Kurti sam stoji iza takvog ponašanja, ali da će se Beograd boriti za srpski narod na KiM naglasivši da očekuje od međunarodne zajednice da uvidi težinu problema i užasnu situaciju u kojoj se nalazimo, a za koju, kako kaže, nije kriva srpska strana.

"Borelj je jasno video na kojoj strani je krivac, oni su dužni da izvrše pritisak na Prištinu kako bi se sačuvali mir i bezbednost na KiM", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija