Politika

Vučić: Do 1. maja bi trebalo da mi stignu svi predlozi za obavezni vojni rok, onda ćemo razmotriti odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2024

-

12:08

Vučić: Do 1. maja bi trebalo da mi stignu svi predlozi za obavezni vojni rok, onda ćemo razmotriti odluku
Vučić: Do 1. maja bi trebalo da mi stignu svi predlozi za obavezni vojni rok, onda ćemo razmotriti odluku - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su mu Generalštab i ministar odbrane izneli ubedljivu argumentaciju da je potrebno vraćanje obaveznog vojnog roka, ali je dodao da je za to potrbeno ispuniti mnogo finansijskih, logističkih i drugih pretpostavki.

Vučić je naveo da bi do 1. maja trebalo da dobije sve predloge, a onda će sa vojnim kabinetom, Generalštabom i sa Vladom Srbije da se razmotri odluka. Ukoliko bude pozitivna, onda će se ići pred Skupštinu Srbije, rekao je predsednik na statičkom prikazu sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider.

Predsednik je istakao da se u vojsku ulaže kako bi se sačuvala i branila zemlja, iako je neutralna i nikoga ne ugrožava.

"U današnjim uslovima, ako nemate dovoljno snažnu vojsku nećete imati ni zemlju ni državu, i onaj ko to ne razume, ja ne mogu da mu objasnim. Kada pogledate koliko se naoružavaju svi oko nas, i čime i kako, mi u skladu sa tim moramo da osnažimo našu odbranu i naš koncept tzv. totalne odbrane", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Istakao je da Srbija mora da bude spremna, iako je neutralna zemlja koja nikoga ne ugrožava. 

"Mi smo neutralni nikoga ne ugrožavamo, samo su nama ugrozili teritorijalni integritet. U savremenom svetu, kao što vidite, ludilo se nastavlja svakog dana i ne zna se kad će da stane. A ja se plašim da će da bude lošije. Ovim što radimo, čuvamo našu zemlju", rekao je Vučić. 

Naveo je i da "glavni aduti" VS nisu prikazani danas u Topčideru, već da će biti prikazani na Dan državnosti, 15. februara u Nišu i drugim gradovima.

On je kritikovao rukovodstvo SDPR što nije izašlo da sačeka njega i načelnika Generalštaba i zamolio ljude iz SDPR-a da ne kasne sa svojim obavezama.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Molim vas da ne kasnite i da povećate ljudima malo plate. Molim vas da nabavite sve rezervne delove i isporučite sve naručeno na vreme. Imamo veliki ugovor sa Azarbejdžanom, a da ne govorim za našu vojsku. Nama treba još mnogo NORA, Miloša 2, desetine i desetine Lazara 3, te vas molim da ih isporučite na vreme", rekao je Vučić. 

Dodao je da je Srbija imala jedan dobar paket vojne saradnje sa Mađarima.

"Ali to njima više nije potrebno. Ali imamo zajednički plan. Mi njima nešto damo, oni nama nešto. Vrlo dobro sarađujemo sa njima, ali ne bih o tome sada", rekao je Vučić.

Predsednik je pohvalio modularnu pušku koju proizvodi "Zastava" u Srbiji, i rekao i da je municija za tu pušku koja se proizvodi u "Partizanu", takođe u Srbiji izuzetno dobra. 

"Niko nije hteo modularne puške, a vidite kako ih danas hvale. Zastava je napravila izuzetno dobru pušku, a dobra je i municija iz Partizana Užice. Veoma precizna puška koja ima dobar nišan", rekao je predsednik. 

"Imaćemo adekvatan odgovor na potpisivanje sporazuma između Turske i Kosova"

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da će država Srbija imati adekvatan odgovor na potpisivanje vojnog sporazuma između Turske i Kosova. Vučević je rekao, odgovarajući na pitanja novinara, da taj sporazum predstavlja nastavak saradnje Turske i Kosova.

"NATO alijansa ne sarađuje institucionalno sa takozvanim kosovskim snagama bezbednosti, ne učestvuje kao alijansa u transformaciji onoga što oni zovu kosovske snage bezbednosti u kosovske oružane snage, što je inače suprotno čak i njihovom ustavu takozvanog Kosova, ali pojedine zemlje članice su snažni kontributori u tom procesu, a Turska je, rekao bih, tu možda i lider", istakao je Vučević.

Dodaje da taj sporazum nije prvi korak koji vidimo na tom polju.

"Zabrinuti smo i pažljivo pratimo šta je to što se dešava, vidimo da se sad otvaraju neka nova polja njihove, kako oni kažu, bilateralne saradnje, a Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane odnosno država Srbije će imati adekvatan odgovor, ne samo politički, nego ćemo naravno i naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu otadžbinu. Jer se postavlja pitanje - za koga i za šta se naoružava takozvana kosovska vojska, još jedna albanska vojska de facto kada pogledate etnički sastav. Za koga i zbog čega se oni toliko naoružavaju i zašto se dopremaju, doniraju sva ta sredstva ili prodaju, suprotno i vojno-tehničkom sporazumu, suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, što je direktno kršenje svih normi međunarodnog javnog prava", rekao je Vučević.

Komentari (0)

Srbija