Politika

Prošlo je pet godina od smrti Stanike Gligorijević: Porodica smatra da pravda nije zadovoljena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

15:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan pre pet godina Stanika Gligorijević stradala je na naplatnoj rampi kod Doljevca, kada je na automobil u kojem se nalazila naletelo vozilo Koridora Srbije, u kojem je bio i tadašnji direktor tog javnog preduzeća Zoran Babić. 

"Svakog 31. nam je teško. Izgubila sam jedinu sestru koju sam imala", kaže za Euronews Srbija Mirjana Aleksić, sestra poginule Stanike Gligorijević.

Iako je prošlo pet godina, neutešan je i Stanikin sin Aleksandar.

"I posle prve, i posle druge godine, svake godine je teško jer još ne znamo istinu", priča Aleksandar. 

Screenshot Euronews Video

Porodica Stanike Gligorijević

Sumnjaju da se istina krije u ta dva minuta snimka koja nedostaju. Do tada, Stanikini najbliži kažu, da pravda nije zadovoljena.

"Najviše me boli nepravda. I bole me ta dva minuta, gde su? U ta dva minuta ko je bio za volanom", pita se Mirjana, dok Stanikin sin ukazuje na to da "da se ne krije ništa, ne bi falila ta dva minuta".

"Iskazi svedoka neuverljivi"

Na suđenju su prikazani snimci sa nadzornih kamera, od kojih se onaj koji pokazuje trenutak udesa prekida na dva minuta.

Do suda snimak nikada nije stigao, a i iskazi svedoka i okrivljenog, kaže Mirjana, nisu bili uverljivi.

"Bilo je dvoje inkasanata i dva policajca, svo četvoro su imali različite izjave, svi. Naš advokat je njemu postavio trideset pitanja. On je govorio - Ne znam, ne sećam se, ne dirajte me, da li mogu dobiti čašu vode. Samo to. Bio si za volanom, bio si učesnik, a ne sećaš se, kako", postavlja pitanje Mirjana. 

Screenshot Euronews Video

Mirjana Aleksić, sestra Stanike Gligorijević

"Ja sam bila u sanitetu u komi, Srdjan je bio do mene, a on je samo uskakao, iskakao pričao mobilnim telefonom. Kod njega nije bilo staklo, bilo šta, ništa", kaže Stanikina sestra. 

Istraga je utvrdila da je Dejan Stanojević brzinom od 93 kilometra na čas službenom škodom, "uleteo" u kanal naplatne rampe i udario u Opel u kojem je na zadnjem sedištu bila Stanika Gligorijević. Od siline udarca, poginula je na licu mesta.

Njena sestra Mirjana na mestu suvozača bila je teško povredjena, a njen suprug Srđan, koji je vozio, prošao je sa lakšim povredama. 

Teško povredjen bio je i tadašnji direktor Koridora Srbije Zoran Babić, koji je bio na zadnjem sedištu škode, i vozač još jednog automobila.  

Za ovo krivično delo na četiri i po godine zatvora osudjen je Babićev vozač Dejan Stanojević. 

Prema rečima advokata Bože Prelevića, nakon pet godina zastareva krivično delo za skrivanje snimka nesreće, odnosno mogućnost da neko odgovara za prikrivanje dokaza. Porodica stradale ne veruje da će taj snimak ikada stići do Tužilaštva i Suda.  

Komentari (0)

Srbija