Politika

Bisljimi: Neće biti kažnjavanja zbog upotrebe dinara, ostavlja se prelazni period

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

16:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sutra stupa na snagu odluka centralne banke Kosova za koju zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi navodi da se u njoj ne pominje srpski dinar, niti bilo koja valuta, već da je njen cilj da se dovedu u red finansijsko tržište i sistem. Kako je rekao na konferenciji za novinare, zbog toga mora postojati jedinstvena valuta na čitavoj teritoriji Kosova, "a to je evro".

Naveo je da neće biti kažnjavanja, već da se ostavlja period da centralne banke Srbije i Kosova dogovore kako će da regulišu platni promet, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Podsetimo, jutros je i kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla da se razmatra nekoliko opcija u vezi sa sprovođenjem uredbe Centralne banke Kosova o zabrani srpskog dinara, kako bi se, po njenim rečima, ispoštovao i ustav i zahtevi međunarodnih prijatelja.

Bisljimi je naveo da će uredba stuppiti na snagu, ali da neće biti kažnjavanja pojedinaca, ali ni preduzeća koja posluju sa dinarima.

Takođe je rekao da odluka stupa na snagu sa ciljem da se zna koliko tačno novca stiže na Kosovo. Citirao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, kako tvrdi Bisljimi, rekao da oko 600 miliona evra godišnje dođe, a prema podacima Centralne banke radi se o cifri od oko 200 miliona.

Komentari (0)

Srbija