Politika

Borko Stefanović za Euronews Centar o izborima i planovima opozicije u Narodnoj skupštini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

22:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je danas dobila novi 14. saziv Skupštine, a sudeći po konstitutivnoj sednici, biće tenzija u radu parlamenta. Na sednicu su sa transparentima došli i vlast i opozicija, na kojima su se međusobno optuživali. Čule su se i pištaljke, a nakon što su potvrđeni mandati svih narodnih poslanika, usledilo je polaganje zakletve. Naprednjaci, socijalisti i poslanici pokreta "MI - glas iz naroda" u plenarnoj sali, a poslanici "Srbije protiv nasilja" i koalicije NADA ispred sale u Skupštinskom holu. 

Na današnjoj sednici nisu izabrani predsednik Skupštine ni potpredsednici jer je sednica prekinuta. 

O razlozima polaganja zakletve u holu, delovanju opozicije u Skupštini i očekivanjima od rezolucije Evropskog parlamenta sa pozivom na međunarodnu istragu izbornog procesa, za emisiju Euronews Centar govorio je narodni poslanik i zamenik predsednika Stranke Slobode i Pravde Borko Stefanović.

Poslanik je na početku sa zadovoljstvom konstatovao da je kompletna opozicija učestvovala u simboličnom gestu polaganja zakletve u holu i doveo u pitanje legitimitet određenog broja poslanika SNS-a.

"Izašli smo i pred građanima, pred medijima položili zakletvu. Pred građanima koji su nas birali i poslali u parlament da zastupamo njihove interese, da predstavljamo drugačiju politiku i drugačiju viziju sređene Srbije, normalne Srbije bez nasilja i korupcije. Ne možemo položiti zakletvu sa ljudima čiji je legitimitet pod ogromnim znakom pitanja, pred ljudima koji su suštinski proizvod krađe izbora. Dakle, ne možete biti u istoj prostoriji u momentu kad se svečani čin ličnog obavezivanja na poštovanje Ustava, ljudskih prava, zaštite interesa države Srbije, dešava sa ljudima koji su, po našoj računici, oko 30 poslanika sa liste Srpske napredne stranke, direktni proizvod krađe izbora", kazao je Stefanović.

Po njegovom mišljenju tih 30 poslanika nema ni legalitet ni legitimitet da bilo koga predstavlja, te da oni stoga nisu narodni poslanici. 

"Oni su prosto izašli sa trake jedne organizovane katastrofalne krađe narodne volje na izborima 17. decembra, što su dokazali i međunarodni posmatrački timovi, i domaća posmatračka misija Crte, ali i mi iz opozicije", kazao je Stefanović, dodajući da su o dokazima koje spominje obavešetene sve nadležne institucije Srbije, ali i relevantne međunarodne institucije.

Na pitanje šta je opozicija postigla današnjim polaganjem zakletve ispred sale Skupštine, Stefanović odgovara da nisu mogli da dozvole da se sednica nastavi kao da se ništa nije desilo.

"RTS je prekinuo prenos i to namerno, ali ono što su građani mogli da vide jeste jedno organizovano, ja bih rekao, veoma pozitivno i dobro delovanje opozicije u jednom mirnom, opstruktivnom delovanju. Dakle, mi smo vršili opstrukciju te sednice. Zašto? Zato što taj parlament, i naročito više od 30 poslanika SNS-a nema legalitet i nema legitimitet bilo koga da predstavlja. I ranije je bilo krađe izbora od strane ovog režima, ali nikada nisu uhvaćeni sa prstima u pekmezu kao sada. I ranije je bilo transfera birača iz drugih gradova i opština, gde nema lokalnih izbora, recimo u Beogradu, ali i drugim gradovima", kazao je Stefanović.

Euronews Printscreen

 

Opozicioni poslanik je zatim optužio vlast za organizovano dovođenje "fantomskih birača" u nikad većem obimu, iz Republike Srpske, BiH, ali i drugih opština u Srbiji, nakon što su, kako kaže, shvatili da im drastično pada podrška među građanima.

"Onda je prosto Aleksandar Vučić rekao sebi, verovatno i saradnicima, "ne valja mi narod, promeniću narod", kao kralj Ibi. I on je uradio to u desetinama hiljada. U samoj organizovanoj izbornoj krađi učestvovalo je, samo u kupovini glasova, preko 30.000 naprednjačkih aktivista. Kada to podelite na broj biračkih mesta, videćete da to nije toliko drastičan broj. To je otprilike nekih četiri do pet ljudi po biračkom mestu, a ima i biračkih mesta gde to nisu radili zato što su potpuno sigurni u visoke procente i zato što nema opozicije u nekim manjim mestima, gde su naprednjaci potpuno uništili bilo kakav opozicioni glas. Sve to kad se sabere, naša vrlo precizna procena je da je negde oko 500.000 glasova ukradeno od strane ovog režima", rekao je Stefanović.

Ostatak razgovora, u kojem zamenik predsednika Stranke Slobode i Pravde priča i o metodama navodne krađe izbora, možete pogledati u videu na početku teksta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija