Politika

Konstituisana skupština, ali uz zvižduke i transparente: "Slika kako će srpski parlament izgledati narednih meseci"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

20:00

Konstituisana skupština, ali uz zvižduke i transparente: "Slika kako će srpski parlament izgledati narednih meseci"
Konstituisana skupština, ali uz zvižduke i transparente: "Slika kako će srpski parlament izgledati narednih meseci" - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Konstitutitivna sednica Skupštine Srbije počela je danas, a prva od šest predloženih tačaka bilo je potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika izabranih na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra. Današnji rad skupštine obeležen je sa jedne strane aplauzima, ali sa druge zvižucima i razvijanjem transparenata. Dok su poslanici vlasti polagali zakletvu, poslanici opozicije napustili su salu i zakletvu su položili u holu. Komentarišući za Euronews Srbija današnja dešavanja, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je tok sednice bio slika kako će izgledati srpski parlament u narednim nedeljama i mesecima.

Lider SNS-a Miloš Vučević je rekao da su poslanici opozicije sebi dali za pravo da odlučuju da li je neko narodni poslanik ili nije, i da li su izbori regularni ili ne, iako su, kako je naveo, "upravo kroz te izbore i izbornu volju građana ušli u Skupštinu".

Prethodno su iz koalicije Srbija protiv nasilja rekli da ne žele da polažu zakletvu sa onima koji su, kako su rekli, svoje mandate "ukrali", dok su iz koalicije NADA naveli da ne žele da polažu zakletvu sa poslanicima koji, kako navode, istu "krše kad je reč o Kosovu". 

Kako je rekao Klačar, današnja sednica je pokazala da ne postoji ni minimum poverenja između različitih aktera u skupštini. 

"Današnja sednica je pokazala da je prostor da se zajedno razgovara i dođe do određenih rešenja minimalan ili nemoguć. Tako da mi svakako možemo da svedočimo, možda ne političkoj krizi, ali svakako svedočimo jednoj situaciji koja je opterećena tenzijama, konfrontacijama i suženim prostorom za kreiranje bilo kakve platforme za dijalog ili bilo kakve platforme za dobijanje konsenzusa oko važnog pitanja", istakao je on.

EPA/ANDREJ CUKIC

 

Podsetimo, od 250 poslanika u novom sazivu, koalicija oko Srpske napredne stranke imaće 129 poslanika, Srbija protiv nasilja 65, Socijalistička partija Srbije 18, koalicija NADA 13 i Mi – glas iz naroda 13 poslanika. Od manjinskih stranaka Savez vojvođanskih Mađara imaće šest mandata, po dva Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić i SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin dva i po jedan Ruska stranka i Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi.

Inače, danas je konstituisanjem skupštine počeo da teče i rok od 90 dana za konstituisanje Vlade Srbije. 

Ima li "pobednika" posle današnje sednice?

Narodni poslanik Dragomir Lazović iz Skupštine Srbije proglasio je pobedu nakon pregleda ove sednice jer je ona prekinuta. Međutim, kako kaže Klačar, ova konstitutivna sednica je više služila da obe strane pošalju političke poruke svojim biračima, nego što je ona zapravo odražavala svečani duh onog čina kojim treba da se konstituiše novi saziv. Nije siguran da posle ovakve sednice ima pobednika.

Euronews TV

"Čini mi se da poverenje u parlament posle ovakvih scena može biti samo niže. Čini mi se da i integritet Narodne skupštine za najširu javnost može samo da bude niže nego što je bio slučaj do sada. A pobednika nema iz jednog prostog razloga što zapravo i vladajuća koalicija i opozicija ostaju duboko u svojim rovovima, između tih rovova nema nikakvih kontakata i ovde jedino mogu da budu pobednici samo oni akteri koji doživaju pobedu ako su te poruke, njihove poruke došle do njihove ciljne javnosti. U tom smislu ja mislim da je pobednik i opozicija jer su poslali poruku svojim biračima, ali jeste pobednik i vladajuća koalicija koja je na neki način uspela da odgovori na različite transparente koje su opozicioni poslanici pokazali, koja je uspela da pošalje poruku svojim biračima i da se opozicija nedostojno ponela prema instituciji Narodne skupštine", istakao je Klačar.

Spasojević: Opozicija želi da zadrži pitanje regularnosti izbora, a ne želi da se odrekne prisustva u institucijama

Profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević smatra da je opozicija "u problemu" jer želi da zadrži pitanje regularnosti izbora na političkoj agendi, a istovremeno ne mogu da se odreknu prisustva u institucijama.

"I sad imaju taj problem kako da učestvuju u nekom procesu, a da ga automatski ne legitimišu. Deo poslanika očigledno neće ni ući u salu, ali će prihvatiti mandate, odnosno oni će biti verifikovani, dok će deo biti u sali i verovatno pokušati na neki način da iskaže svoje nezadovoljstvo, možda čak i da delimično opstruiše rad ili tako nešto. To mislim da će biti pozicija opozicije u narednih nekoliko nedelja i meseci. I oni sada pokušavaju zapravo da nađu nešto što je balans između institucionalnog i vaninstitucionalnog", rekao je Spasojević.

Kada je reč o listi Srbije protiv nasilja, oni neće davati kandidate za potpredsednike Skupštine i predsednike poslaničkih odbora. Kako kaže Spasojević, to je simbolički gest.

"U prethodnom sazivu je recimo Zoran Lutovac bio potpredsednik Skupštine, ali on takođe nikada nije učestvovao u radu na takav način, nije ni sedeo gore za onim stolom gde sede predsedavajući, već je sedeo u poslaničkoj klupi. Tako da je to neka vrsta kontinuiteta. Što se tiče poslaničkih klubova, to je da sada u najvećoj meri bila taktika koja proizilazi iz odredaba poslovnika Narodne skupštine. To je činjenica da ako imate više klubova, onda i dobijate više vremena i mislim da će tu opozicija pokušati da izmeri koliko najviše može da se usitni, a da  time dobije najveći prostor za govornicom i to nije ništa novo i nikakvo iznenađenje", naglasio je Spasojević.

Ko će biti predsednik parlamenta?

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika. Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta. Osim utvrđivanja mandata na današnjoj sednici nije došlo do izbora predsedavajućeg. 

Kako je istakao Klačar, očito je da se oko tog rešenja i dalje razmišlja u okviru vladajuće koalicije i vrlo je verovatno da će se sa tim rešenjem izaći u narednim danima, budući da oko predloga za predsednika Narodne skupštine mora postojati i vrlo jasna većina.

Euronews TV

"Glasanjem za predsednika Narodne skupštine mi ćemo i de facto dobiti potvrdu ko će činiti vladajuću većinu u narednom periodu. U suštini, ako bi bila ideja da se Narodna skupština pokuša da pretvori ili da joj se vrati mesto i značaj koje ona ima, a to je da bude mesto dijaloga, pa makar taj dijalog bio i veoma oštar, onda bi bilo dobro da predsednik skupštine bude neko ko je u ovom momentu spreman da pažljivo sasluša argumente jedne i druge strane i da bude osoba koja bi imala, sasvim sigurno mora imati poverenje vladajuće koalicije, ali da bude osoba koja ima možda i neko bazično poverenje od strane opozicionih stranaka. Takođe, odabirom predsednika Narodne skupštine, i to je vrlo važno i treba jasno reći, da se bira faktički treća ili četvrta osoba po političkoj moći u Srbiji", rekao je Klačar.

Komentari (0)

Srbija