Politika

Vučić posle sastanka sa Pistorijusom: Razgovarali smo o Kosovu, za Srbiju ukidanje dinara potpuno protivzakonito

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

16:13

Vučić posle sastanka sa Pistorijusom: Razgovarali smo o Kosovu, za Srbiju ukidanje dinara potpuno protivzakonito
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Nemačka ubedljivo najznačajniji ekonomski partner Srbije. On je to izjavio nakon susreta sa nemačkim ministrom Borisom Pistorijusom, koji se nalazi u poseti Beogradu.

"Srbija ima veći BDP svih drugih zemalja Zapadnog Balkana, ali nismo zadovoljni ekonomskim pokazateljima želimo da napredujemo brže. Članstvo u EU od velikog značaja. Istakao sam Pistorijusu da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta koje bi trebalo da delimo sa EU, pre toga sa regionom, stoga smo preduzeli određene korake", rekao je Vučić.

Kako je rekao, razgovaralo se o stabilnosti u regionu.

"I pored činjenice da imamo različito viđenje oko KiM, saglasni smo da su stabilnost i mir od presudong značaja i da nikome nije u interesu nikakava eskalacija i nestabilnost. Dao sam reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, a moja reč inače znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako u Evropi", rekao je Vučić.

Kako je dodao, imamo korektnu saradnju sa NATO, nastavićemo da imamo i u budućnosti.

"Po pitanju dinara nismo skroz saglasni, jer Republika Srbija u skladu sa prihvaćenim dogovorima smatra da je ukidanje dinara potpuno protivzakonito, jer je finansiranje zdravstva i školskog sistema deo i prvog Briselskog sporazuma i svakog drugog sporazuma posle toga i ne postoji nijedan drugi papir koji bi pokazao drugačije. Reč je o jednoj provokaciji koju niko ne zna zašto neko sprovodi osim što je cilj etničkog čišćenje Srba sa KiM", rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija ima politiku usklađenu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244.

"Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlazak iz krize, naši organi nastavljaju da sprovode istragu po pitanju događaja od 24. septembra, ali molimo i vas Nemce da u okviru Euleksa se sprovede istraga o pokušaju ubistva najmanje sedmorice Srba, od čega dvoje dece koji su nosili Božićno drvo na KiM, ili oni koji su pokušali da ubiju Dragišu Galjaka, a da ih niko nikad ane pita da li će neko da odgovara", naveo je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kada je reč o Republici Srpskoj i BiH, Vučić kaže da je ponovio što svi u Srbiji znaju.

"Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države, nikada ga nije dovodila u pitanje ni integritet entiteta RS u okviru BiH. Poštovali smo svaki dogovor i poštovaćemo dogovor tri naroda, Dejtonski mirovni sporazum, a ne njegovu interpretaciju kako kome padne na pamet nego stvarno sprovođenje", rekao je Vučić.

Kako je rekao Vučić, Pistorijusu je naveo da su u Srbiji održani veoma fer i pošteni izbori.

"Prihvatićemo sve preporuke ODHIR i OEBS, pozvali smo ih da učestvuju u posmatranju naših lokalnih izbora, to smo uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo jer imamo čvrst i jasan legitimitet za svakog ko bi da posmatra stanje u našoj zemlji, po tom pitanju smatram da je veoma važno da se poštuju pravila međunarodnih normi", rekao je Vučić.

Što se tiče odnosa prema Rusiji Vučić kaže da je objasnio specifičnost pozicije Srbije i Povelje UN, odnosa prema KiM.

"U skladu sa tim rekao sam tačno je sve što govori Pistorijus oko teritorijalnog integriteta Ukrajine i sve je to lepo, ali je tačno ono što je rekao da mi na Zapadnom Balkanu najbolje znamo kako to izgleda, pa mi to znamo kako je kada nekome uskraćujete pravo na teritorijalni integritet. Pritom se ponašamo korektno, ne ugrožavamo saradnju sa Ukrajinom, prisustvovaću Samitu Zapadog Balkana u Tirani. Dve godine nisam video Putina osim kratko u Kini na samitu, niti šta od koga krijemo, niti bilo šta radimo protivpravno, a ponosni smo na to što pripadamo jednoj samostalnoj i slobodnoj državi koja želi da nastavi svoj evropski put", rekao je Vučić.

"Novac će našem narodu na KiM ovako ili onako biti obezbeđen"

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija u teškoj situaciji povodom zabrane ulaska na KiM vozilu koje je prevozilo novac za srpski narod na toj teritoriji, ali da će novac, kako je rekao, "ovako ili onako biti obezbeđen". 

Vučić je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će Srbija preduzeti povodom ovakve odluke Prištine, na konferenciji nakon sastanka sa ministrom odbrane. 

"U teškoj smo situaciji, danas je Priština potpuno protivpravno zaustavila, polazeći od toga da je suverena država, a ako je to već tako ja postavljam pitanje svim našim zapadnim partnerima - pa zašto nas onda pozivate u dijalog? Šta tražite u stvari od Srbije? Šta hoćete od Srbije? Šta ćemo vam ako na sve imate pravo? I na to nema odgovora", rekao je predsednik. 

Naglasio je da je situacija teška za naš narod, ali da će se gledati da se rešavaju problemi i da će novac u svakom slučaju "ovako ili onako biti obezbeđen".

"Ali ja moram da govorim o tome i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti", rekao je Vučić. 

Pistorijus se nadovezao na konstataciju Vučića da "nema odgovora" i rekao da Nemačka razgovara sa svim akterima na zapadnom Balkanu i sa BiH po pitanjima unutrašnje stabilnosti, a i sa Srbijom. 

"Jer nam je u interesu da imamo mirni i stabilizovani region kao budućeg partnera Evropske unije. Podrazumeva se da razgovaramo o svim pitanjima i Srbija je za nas važan partner, najveći ekonomski činilac u regionu sa odgovarajućim uticajem. Srbija kao najvažnija zemlja ispoljava svoj pozitivni uticaj kako bismo stekli tu dugotrajnu stabilnost u regionu i celoj Evropi. Zapadni Balkan je ne samo kulturni, geografski, nego politički deo Evrope, tu nemam nikakve sumnje", rekao je Pistorijus. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Vučić mu je odgovorio da je saglasan sa njim i da nije na to mislio, već da ne postoji odgovor na dva pitanja - jedan je prvo po kom međunarodno pravnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji. 

"Postoje samo akti pojedinih država koje su priznale nezavisno Kosovo, kao što ste i vi sami rekli, ali ne postoji ni jedan međunarodno - pravni akt koji bi to odobrio. I, sa druge strane, što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani, jer drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na Kosovu. Pretpostavljam, ako smo mi tu samo da verifikujemo ono što će prištinska strana da uradi, onda vam mi tu nismo potrebni", rekao je Vučić odgovarajući Pistorijusu. 

Naglasio je da je Srbija uvek bila otvorena za dijalog i odlazila na dijalog i da se 11 godina čeka da neko formira Zajednicu srpskih opština. 

"U tih 11 godina mi smo učinili brojne ustupke i nikada to nije bilo dovoljno, a jedan jedini koji je Priština trebalo da učini, a to je formiranje ZSO što nije ustupak, već bi dobro došlo svima, oni nisu učinili. Ali, nije to tema za ovaj susret, a vama hvala na tome, ono što sam rekao i obećao da će Srbija da čuva stabilnost, zahvalan sam vama zbog ugleda koji imate koji je ogroman, kao i uticaj. Ja sam vam nešto rekao i obećao čega će se Srbija držati", rekao je predsednik u odgovoru Pistorijusu.

"Sami odlučujemo, niko mi ne naređuje"

Predsednik Srbije izjavio je da se ponosi činjenicom da predstavlja zemlju koja je slobodna i nezavisna i sama donosi odluke i naveo da niko ne može da mu naređuje, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina, niti iz bilo kog drugog mesta. 

Odgovarajući na pitanje nemačkog novinara o broju Rusa i ruskom uticaju u Srbiji, Vučić je ocenio da je ruski ekonomski uticaj neuporedivo manji nego nemački, a kada je politički uticaj u pitanju, istakao je da ne može da govori o svim akterima, jer na "nekoga možda imaju uticaj, na nekog možda nemaju". 

"Na predsednika Vlade, na predsednika Narodne skupštine, na predsednika Republike, niko, sem građana Srbije, nema nikakav uticaj", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da nema mnogo Rusa u Srbiji, ocenio je taj broj na 45 do 50 hiljada i istakao da su ti Rusi uglavnom orijentisani protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Sa druge strane, kaže Vučić, Ukrajinci koji su u Srbiji su uglavnom ruskogovoreći i mnogo više orijentisani u korist predsednika Putina.

"Srbija je osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje stvari"

Vučić je na pitanje Algemajne Cajtunga vezano za izveštaj o mešanju u izborni proces o čemu je ranije govorio, novinara iz Frankfurta podsetio da mora da bude svestan činjenice da je i Srbija kao i zemlja iz koje dolazi osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje svari.

"Samo morate da imate u vidu onoliko koliko ste vi osetljivi na brutalno mešanje u vaše unutrašnje stvari, toliko smo i mi. Srbija je osetljiva na to. Ništa više od toga", rekao je Vučić novinaru koji je želeo da zna i kada će  objaviti izveštaj jer je, kako je dodao, posle izbora govorio o mešanju važnih država u izborni proces i obećao da će predočiti neka dokumenta ili izveštaje vezane za to. 

"Čim završimo izveštaj obavestićemo javnost. Ozbiljna smo zemlja i ozbiljno se time bavimo", naveo je predsednik.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na pitanje da li su istinite glasine da misli na Rusiju kada govori o uticaju stranih sila, Vučić se nadovezao sa konstatacijom "da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Da li postoji neka druga propaganda, pa postoji".

"Interesantno, u ovom slučaju nisam mislio na Rusiju. Čim završimo izveštaje, upoznaćemo javnost s tim", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je dodao da srpske službe rade svoj posao i da treba da se zna da je Srbija ozbiljna zemlja, ozbiljna država, koja neće na osnovu priča i glasina da sastavlja izveštaje. 

"Kada to sastavimo, onda ćemo prvo sa svojim partnerima o tome da razgovaramo i da ih upoznamo sa tim, da dobijemo prave odgovore, a ne da izlazimo u javnost sa tim što smo videli na društvenim mrežama. To nije ozbiljno i tako se ne rade ozbiljne stvari u bilo kojoj odgovornoj državi", rekao je Vučić.

Pistorijus: Nemačka naoružava Kosovo odbrambenim oružjem, kao i druge zemlje

Nemačka naoružava ne samo Kosovo, već i Srbiju i druge zemlje kao njen doprinos u stabilizaciji regiona i kako bi ojačala odbrambene kapacitete svake države, rekao je Pistorijus. Na pitanje na osnovu kog međunarodno-pravnog akta Nemačka naoružava tzv Kosovo, Pistorijus je istakao da Nemačka isporučuje isključivo odbrambeno, a ne ofanzivno naoružanje.

On je istakao da, iz Nemačke perspektive, govorimo o suverenoj državi Kosovo.

"Mi smo priznali Kosovo, druge zemlje to nisu uradile, reč je o manjem broju zemalja na svetu. To je odluka svake zemlje, ali nezavisno od pitanja priznanja neke zemlje, zahtev ovom regionu mora da bude, kada imamo u vidu naš cilj, stabilnost u regionu kao preduslov za zajedničko približavanje Evropskoj uniji, važni su tu dobrosusedski odnosi i to sa obe strane. To je osnovni preduslov za stabilnost i ništa tu činjenicu neće promeniti", poručio je Pistorijus.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici VS, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Pistorijus dolazi u Beograd iz Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pistorijus je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na KiM, da Priština ima pravo da sprovodi svoje "zakone", ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.

Komentari (0)

Srbija