Izbori 2022

Kada ćemo na birališta: Učesnici dijaloga vlasti i opozicije za Euronews Srbija otkrili o kojim datumima se govorilo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

03/08/2021

-

21:47

Kada ćemo na birališta: Učesnici dijaloga vlasti i opozicije za Euronews Srbija otkrili o kojim datumima se govorilo
Izbori - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Posle jučerašnjeg međustranačkog dijaloga u Skupštini u medijima su se pojavili navodi o mogućem održavanju izbora u Srbiji na svim nivoima u periodu od 20. marta do 3. aprila sledeće godine. Termin izlaska na birališta još nije potvrđen, a neki od učesnika dijaloga vlasti i opozicije koji se vodi bez posredstva eveoparlamentaraca potvrdili su za Euronews Srbija da se razgovaralo o tim datumima.

Predsednik Aleksandar Vučić danas je na pitanje o datumu kratko odgovorio da će izbori biti održani u zakonskim i ustavnim rokovima.

Prethodnih meseci vodi se dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima na dva koloseka – sa i bez učešća evroparlamentaraca kao posrednika. Dok je u javnosti bilo reči o predlozima za unapređenje izbornog procesa, o tačnom vremenskom okviru održavanja izbora nije se govorilo. 

Neki od učesnika jučerašnjeg sastanka Radne grupe za međustranački dijalog potvrdili su za Euronews Srbija da je bilo reči o datumima. 

Iz Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) naveli su da se tokom sastanka vlasti i opozicije govorilo o mogućem terminu izlaska na birališta i da će se to desiti u periodu od 20. marta do 3. aprila. Takođe, iz POKS-a navode da će izbori će najverovatnije biti održani u na svim nivoima u istom terminu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović potvrdio je navode o mogućem terminu izbora, ali je i precizirao o kom nivou je reč.

"To se odnosi na redovne predsedničke i beogradske izbore, koji će biti u istom terminu. Mi se zalažemo da se u istom terminu održe i vanredni parlamentarni izbori, vanredni lokalni izbori u celoj Srbiji kao i vanredni izbori za poslanike AP Vojvodine", rekao je lider Dveri za Euronews Srbija.

Razlog tome je, to što su, prema njegovim rečima, "parlamenti na svim nivoima podjednako nedemokratski i besmisleni bez opozicije kao i republička skupština".

Na današnjoj konferenciji novinar Euronews Srbija upitao je Aleksandra Vučić da potvrdi navode da će izbori biti održani u periodu od 20. marta do 3. aprila, ali predsednik je istakao da on o tome nikada nije govorio, i da je saslušao primedbe opozicionih stranaka. 

Međutim, dodao je da je pitanje pitanje održavanja izbora ustavna i zakonska kategorija i da je, u skladu sa ustavom i zakonom, realno da izbori budu u takvim terminima. 

"To nije pitanje odluke stranaca i tajkunskih političkih stranaka i bilo kakvih dogovora, to je pitanje Ustava i zakona", kazao je.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenio je juče posle dijaloga vlasti i opozicije, u kojem ne učestvuju posrednici iz Evropskog parlamenta, da je sastanak bio konstruktivan i dobar.

"Dogovor je da krajem avgusta pristupimo pronalaženju rešenja koja bi podrazumevali međusobni dogovori i da svi budu zadovoljni koliko je moguće", rekao je Dačić.

Vučić je rekao da je vlast saslušala sve predloge i da će se razgovori nastaviti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town