Politika

Fotiju: Kipar poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2024

-

10:47

Fotiju: Kipar poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije
Ambasador Republike Kipar - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Republike Kipar Andreas Fotiju izjavio je da Kipar poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i podržava evropski put Srbije i njenu punu integraciju u Evropsku uniju, a da je te poznate stavove Kipra "veoma važno iznova ponavljati, naročito u trenutnim okolnostima".

Ambasador Fotiju rekao je da želi da istakne čvrst principijelan stav Srbije u vezi sa rešavanjem kiparskog pitanja na osnovu ugovorenog okvira Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava. Kako kaže, bio bi propust kada ne bi izrazio zahvalnost Kipra za ovaj čvrst i nepokolebljiv stav koji Srbija izražava na razne načine.

"Na sličan način, vlada Republike Kipar u svakoj prilici ponavlja principijelne stavove u vezi sa poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i snažnu podršku Kipra evropskom putu Srbije i njenoj punoj integraciji u EU. Ovi naši stavovi su poznati, ali je veoma važno da se iznova ponavljaju, naročito u trenutnim okolnostima", istakao je Fotiju u intervjuu objavljenom u današnjoj Politici.

Prema njegovim rečima, pristupanje Srbije EU za Kipar predstavlja preduslov za učvršćivanje stabilnosti u regionu Balkana, koja je usko povezana sa bezbednošću i stabilnošću Evrope. Kako je naveo, stav Kipra je da je budućnost Srbije kao punopravnog člana velike evropske porodice.

Fotiju je rekao da se ove godine obeležava pola veka od turske invazije na Kipar i dodao da je u pitanju 50 godina neprekidne, nelegalne okupacije i pet decenija podele, u kojima se Kipar bori za uspostavljanje pravde, za slobodu i kraj vojne okupacije.

"Naš cilj ostaje postizanje pravednog i održivog rešenja kiparskog problema, zasnovanog na relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i evropskim normama. Postizanje rešenja, bez anahronih garancija trećih zemalja i okupacionih trupa.

Tražimo rešenje koje će ponovo ujediniti Kipar i koje će nam omogućiti da iskoristimo pun potencijal naše zemlje kao države članice EU", izjavio je ambasador.

Fotiju je ocenio da imenovanje ličnog izaslanika generalnog sekretara UN Marije Anhele Holgin Kuelar, koja je upravo završila svoj prvi krug kontakata na Kipru, otvara nove prilike nakon nekoliko godina stagnacije.

Kako je naveo, postojanje povoljne, pozitivne klime predstavlja veoma važnu stavku i neophodan preduslov za mirovni proces.

"Nažalost, na terenu se i dalje suočavamo sa uzastopnim izazovima i prekršajima na raznim mestima u tampon-zoni. Na ove izazove reagujemo staloženo i suzdržano. Naš cilj ostaje stvaranje pozitivne klime koja će potpomognuti napore za postizanje napretka", rekao je Fotiju.

U tom kontekstu, kako je istakao, predsednik Republike Kipar je u cilju stvaranja pozitivne klime nedavno najavio mere za dalju podršku zajednici kiparskih Turaka, kako bi se stvorili uslovi koji će potpomognuti proces ponovnog ujedinjenja.

"Turska je odlučujući, ali i veoma nepredvidiv faktor, jer će njen stav uticati na krajnji ishod. Istovremeno, tražimo aktivniju ulogu EU u procesu, koja bi mogla da funkcioniše kao dopuna i pojačanje UN", naveo je Fotiju.

Ambasador je rekao i da je Kipar Srbiji, u tom kontekstu, duboko zahvalan.

"Dozvolite mi da i javno izrazim duboku zahvalnost Srbiji za solidarnost i punu i neprekidnu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Republike Kipar, kao i našim naporima za pravedno i mirovno rešenje kiparskog pitanja. Hteo bih, takođe, da izrazim duboku zahvalnost i priznanje Kipra za doprinos srpskog naroda kroz višegodišnje prisustvo srpskog kontingenta u mirovnim snagama UN na Kipru", istakao je Fotiju.

Komentari (0)

Srbija