Politika

Dačić: Bitan nam je odnos karipskih zemalja prema našim strateškim interesima

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

14:48

Dačić: Bitan nam je odnos karipskih zemalja prema našim strateškim interesima
Dačić: Bitan nam je odnos karipskih zemalja prema našim strateškim interesima - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Svete Lucije Alvom Romanusom Baptistom i tom prilikom poručio da je Srbiji veoma bitan odnos karipskih zemalja prema srpskim strateškim interesima.

On je podsetio da region Kariba ima dosta država koje su članovi raznih međunarodnih organizacija.

"Sveta Lucija je jedna od važnih zemalja gde se nalazi sedište raznih regionalnih organizacija i želimo da imamo što bliže odnose", rekao je Dačić.

On je izrazio veliko zadovoljstvo što može da poželi dobrodošlicu svom, kako je naveo, kolegi i prijatelju Alvi Baptistu i podsetio da je imao prilike da se sretne sa njim na zasedanju Generalne skupštine UN ove godine.

"Siguran sam da će ova poseta biti snažan impuls unapređenju naših bilateralnih odnosa i važno je da održavamo pozitivnu dinamiku našeg političkih dijaloga", poručio je Dačić. 

On je naveo da je Srbija opredeljena da sa Svetom Lucijom dodatno razvija i unapređuje prijateljske odnose, između ostalog i kroz uspostavljanje mehanizma bilateralnih političkih konsultacija, u skladu sa Memorandumom o razumevanju i saradnji koji je potpisan prilikom prošle posete delegacije Svete Lucije Srbiji.

Printskrin/Tanjug video

 

Dačić je podsetio da je potpisan i sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i o saradnji u oblasti kulture. 

On se zahvalio Svetoj Luciji na podršci srpskoj kandidaturi za organizaciju EKSPO 2027 i na povlačenju priznanja jednostarno proglašene nezavisnosti Kosova.

"Za nas je pitanje teritorijalnog integriteta od najvažnijeg značaja i veoma smo zahvalni što su naši prijatelji sa Svete Lucije uvideli opravdanost naših zalaganja za poštovanje međunarodnog prava", rekao je Dačić. 

On je istakao da je Srbija spremna da sa Svetom Lucijom razvija odnose u raznim oblastima: kulture, ekonomije, u oblasti bezbednosti, omladine i sporta i prosvete, konkretno u vidu stipendija koje Srbija nudi u okviru programa "Svet u Srbiji".

Dačić je podsetio i da je predstavnica misije Svete Lucije izabrana za predsedavajuću izvršnog saveta UNESKO i zamolio je ministra Baptistu da bude puna koordinacija između političkih stavova Svete Lucije i onoga što se događa u UNESKO, imajući u vidu da je Srbija stalno izložena pritiscima Prištine da se kandiduju za punopravno članstvo, poništavajući srpsku kulturnu baštinu. 

"Nemaju (Priština) većinu u UNESKO ali je važno da i predsedavajući izvršnog saveta UNESKO ima u vidu principijelnu poziciju Srbije" poručio je Dačić.

Ministar Alva Baptist je izrazio zahvalnost Vladi i srpskom narodu na dobrodošlici i istakao da mu je ministar Dačić predstavio Srbiju i pokazao mu srpsku kulturu.

"Imali smo razgovor o ozbiljnim pitanjima sa kojima se svet suočava. Naš glavni cilj je da osiguramo da i nakon što napustimo ove funkcije postoje kontakti između dva naroda", rekao je Baptist i preneo pozdrave premijera Svete Lucije Džozefa Pjera.

Baptist je izrazio nadu da će u bliskoj budućnost postojati i direktni letovi između dve zemlje i poručio da Srbija i Sveta Lucija treba da, uprkos tome što nisu veliki globalni igrači, učestvuju u diskusiji na međunarodnom planu.

On je ocenio da se Srbija bori za važne ciljeve i predstavlja lidera ovog regiona, da kontaktira sa svojim netradicionalnim prijateljima, što je suština multilateralne saradnje, smatra Baptist.

"Možete da računate na našu podršku, posvećenost i da ćemo biti principijelni u svojim stavovima", zaključio je Baptist.

Komentari (0)

Srbija