Politika

Kurti na srpskom o ukidanju dinar na KiM: Uredba CBK ne sprečava Srbiju da finansijski pomaže srpsku zajednicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2024

-

19:41

Kurti na srpskom o ukidanju dinar na KiM: Uredba CBK ne sprečava Srbiju da finansijski pomaže srpsku zajednicu
Kurti na srpskom o ukidanju dinar na KiM: Uredba CBK ne sprečava Srbiju da finansijski pomaže srpsku zajednicu - Copyright Printskrin/Facebook/Albin Kurti

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se srpskoj zajednici na KiM i poručio da dinar na Kosovu nije zabranjen, kao i da uredba Centralne banke Kosova ne sprečava Srbiju da finansijski pomaže srpsku zajednicu.

Kurti je naglasio da je kosovska vlada, vlada svih građana i da je Kosovo dom svih zajednica koje tu žive.

"Rat, a potom i pogrešna politika onih koji su bili na čelu države, ostavili su ljude nezbrinutim, siromašnim i izloženim kriminalnim organizacijama i bandama, dok su se oni brinuli o svojim luksuznim životima i onima koji su sa njima sarađivali. U protekle tri godine dali smo sve od sebe da se borimo protiv kriminala pametnim koracima, politikama zasnovanim na uspostavljanju zakona i vladavini prava. Uzdigli smo našu zemlju na viši nivo demokratije, što znači i poštovanje ljudskih i građanskih prava", istakao je Kurti.

Dodao je da građani koji žele mir i prosperitet, moraju verovati jedni drugima i ići napred kako bi pobedili zločin, versku, rasnu i etničku mržnju, kao i etničku i društvenu podelu i lažne vesti, koje su, kako je naveo, "neophodne za postizanje nacionalističkih i šovinističkih ciljeva i tesne političke pobede".

"Svi smo svesni kampanje koja je pokrenuta na lažnim osnovama, protiv nezavisnih institucija poput Centralne banke Kosova, zarad očuvanja već konsolidovanih načina pranja novca i finansiranja terorizma slanjem novca u vrećama preko granice Srbije i Kosova. Od 1. februara ove godine na snagu je stupio pravilnik Centralne banke za gotovinsko plaćanje. Ovaj propis se ne odnosi na dinar, niti ga kao takvog pominje. Dakle, cilj Centralne banke je da formalizuje plaćanje i procedure vezane za to, a ne da pokušava da dokaže da je njen cilj da ukloni dinar ili bilo koju drugu valutu sa Kosova. Centralna banka jasno ukazuje da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i da u tom pogledu svaka transakcija mora biti u evru kao jedinoj zvaničnoj valuti na Kosovu. Uredba Centralne banke ne zabranjuje Srbiji da finansijski pomaže građane srpske zajednice na Kosovu. Svaka suprotna sugestija je lažna propaganda koja ima za cilj stvaranje etničkih tenzija. Regulativa Centralne banke obezbeđuje zakonitost i transparentnost novca koji se uvozi na Kosovo, na osnovu Ustava i monetarne politike Evropske unije", dodaje Kurti.

Ističe da Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo ni dolar, ni funtu, ni švajcarski franak.

"Jedina razlika je što od 1. februara novac ne može prelaziti granicu u vrećama, kao što se to ne može učiniti ni u jednoj demokratskoj državi, već može doći preko bankovnih računa, podignutih u evrima. Ova politika štiti građane od prijetnji organizovanog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca. Dosadašnji način unošenja i prekograničnog transporta novca omogućavao je kriminalnim grupama da primaju ilegalno uvezen novac, čime je jačao uticaj na narod, zastrašivao mase i ohrabrivao kriminalce od šefa države Srbije. Kriminal se mora pobediti, pranje novca i nedozvoljeno bogaćenje mora biti zaustavljeno u cilju olakšavanja finansiranja terorista i ometanja mira. Centralna banka Kosova ponudila je Narodnoj banci Srbije olakšice za konverziju dinara u evro. Centralna banka Kosova je obezbedila otvaranje bankovnih računa u evrima za one koji to još nisu učinili, bez naknade. Zamislite samo koliko će mogućnosti otvaranje redovnog bankovnog računa značiti za mali deo populacije koji to još nije učinio, protok novca preko računa će omogućiti evidentiranje legitimnih uplata i isplata, što će biti eventualna osnova za dobijanje kredita ili pokretanje biznisa, dobijanje pomoći od kosovskih institucija, ekonomska nezavisnost žena, što neminovno dovodi do novih mogućnosti za bolji život", navodi Kurti.

Kurti kaže da je Kosovo stvorilo šeme finansijske pomoći i socijalne pomoći za porodice, trudnice i majke sa decom.

"Ova vrsta pomoći nikada neće prestati i samo će se povećavati, u skladu sa ekonomskim rastom i planiranjem budžeta. Svakog meseca više od 33.000 pripadnika srpske zajednice prima penzije sa Kosova, 2.205 porodica prima socijalnu pomoć, 4.244 porodice primaju dečije dodatke, a 1.372 porodice prima beneficije za trudnice i majke sa decom. Sve preko bankovnog računa otvorenog u evrima. Preko njih se može uplaćivati pomoć srpskoj zajednici koju je uputila Vlada Beograda, primljena u evrima i registrovana preko bankovnog računa radi transparentnosti i zakonitosti. Na ovaj način, iznos poslat iz Beograda će se tačno poklapati sa novcem koji ćete dobiti na Kosovu", navodi on.

Dodao je da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da omogući nesmetanu tranziciju.

"Najvažnije je razumeti i verovati da je uspostavljanje vladavine prava neizbežno, slanje novca putem bankovnih transakcija je beskompromisno i uživanje do sada stečenih prava slobodno. Garantuje se sloboda svim građanima da dobiju bilo kakvu finansijsku pomoć koja dolazi legalnim putem", zaključio je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija