Politika

"Samo razmišljam o tom danu, o tim našim mučenicima": Služen parastos žrtvama bombaškog napada u Livadicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2024

-

15:09

"Samo razmišljam o tom danu, o tim našim mučenicima": Služen parastos žrtvama bombaškog napada u Livadicama
"Samo razmišljam o tom danu, o tim našim mučenicima": Služen parastos žrtvama bombaškog napada u Livadicama - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, pre 23 godine, poginulo je dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje Srba, u bombaškom napadu na autobus "Niš ekspresa", u mestu Livadice, u blizini administrativnog prelaza Merdare. Među poginulima je bio i dvogodišnji Danilo Cokić, a za zločin nema pravosnažno osuđenih.

Prištinski Vrhovni sud je oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog, zbog navodnog nedostatka dokaza. U Lapljem Selu kod Gračanice, gde je sahranjena jedna od poginulih, tada dvadesetogodišnja Mirjana Dragović, danas je stradalima služen parastos.

Gordana Đorić je preživela masakr u Livadicama i danas kaže da će joj taj dan zauvek biti u sećanju.

"Ja, kad se približavaju ovi datumi, toliko su jasne slike da ja ovih dana ne mogu ni da funkcionišem. Nego samo razmišljam o tom danu, samo o tim našim mučenicima što su nastradali, razmišljam o porodicama koje su ostavili, o mukama muke koje su trpeli oni koji su povređeni i jednostavno to nikada neću zaboraviti", kazala je ona za Euronews Srbija.

Đorić kaže i da je prisutno jako ogorčenje zato što nisu dobili zasluženu kaznu oni koji su počinili zločin.

"Nego su tu negde među nama. I na suđenju kad sam tad bila, kada se okrenuo prema nama i mislim i kad zatvorim oči, vidim i sad njegov ciničan osmeh i to me proganja", rekla je ona.

Jelena Stojanović, sestra poginule Mirjane Dragović, kaže da joj jedino ostaju vera i nada. 

"Često se pitam koliko smo trpeljiv narod, koliko možemo da izdržimo na sebi, koliko možemo da podnesemo i jedino što mi daje odgovor jeste neka vera, neka nada. Još uvek ne znamo odakle nam toliko srce da možemo da računamo na to da ćemo da ostanemo ovde. Ali je jedno sigurno da nećemo da zaboravimo", rekla je ona.

Igor Popović iz Kancelarije za KiM istakao je da su se ubijeni ljudi oslanjali na zaštitu međunarodne zajednice i da se čeka pravda za one koji su na Zadušnice pošli da obiđu grobove svojih najmilijih. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija