Politika

Borelj sa Vučićem i Kurtijem: Mir u regionu se postiže samo normalizacijom odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

20:18

Borelj sa Vučićem i Kurtijem: Mir u regionu se postiže samo normalizacijom odnosa Beograda i Prištine
Borelj sa Vučićem i Kurtijem: Mir u regionu se postiže samo normalizacijom odnosa Beograda i Prištine - Copyright screenshot/X/Josep Borrell Fontelles

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas, nakon odvojenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da se mir u regionu može postići samo normalizacijom odnosa.

"Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije sam imao odvojene sastanke sa predsednikom Srbije i premijerom Kosova. Održiva stabilnost i mir u regionu mogu se postići samo normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije", naveo je Borelj na društvenoj mreži X.

Dodao je da se normalizacija odnosa postiže dijalogom kojim posreduje Evropska unija.

Vučić je ranije danas potvrdio da je razgovarao sa Boreljom, ali i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, te istakao da mu se čini da "EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini".

"Razgovarao sam sa Boreljom i Lajčakom o Kosovu i Metohiji, očekujem poziv u Brisel narednih dana i nadam se nekom rešenju, ali mi se čini da EU ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja sprovodi jednostrane mere i na svaki način pokušava da etnički očisti Kosovo od Srba", rekao je Vučić.

"Rekli smo da želimo da budemo na svakom sastanku ali da želimo da vidimo rezultate. Govorili smo o dinaru, jednoj od podmuklih laži Kurtija, koji ovde svima priča da smo u tromesečnom tranzicionom periodu koji se odnosi na to da neće otimati dinare, ali kako će ih ljudi imati da ne govorimo", rekao je Vučić novinarima drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

 

Komentari (0)

Srbija