Politika

Konsultacije kod predsednika: Kamberi i Nikolić prvi razgovarali sa Vučićem, ko će se još odazvati pozivu, a ko ne?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/02/2024

-

12:05

Konsultacije kod predsednika: Kamberi i Nikolić prvi razgovarali sa Vučićem, ko će se još odazvati pozivu, a ko ne?
Konsultacije kod predsednika: Kamberi i Nikolić prvi razgovarali sa Vučićem, ko će se još odazvati pozivu, a ko ne? - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade, a prvi sastanci održani su sa predstavnicima izbornih lista Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi i Ruska stranka - Slobodan Nikolić. Ovim konsultacijama, koliko je zasad poznato, sigurno će se odazvati predstavnici Socijalističke partije Srbije, kao i Saveza vojvođanskih Mađara, ali predstavnici opozicije tvrde da se pozivu neće odazvati. Nepoznato je takođe da li će se na njima pojaviti predstavnici grupe "Mi - glas iz naroda" koja se u međuvremenu podelila.

Konsultacije se sutra nastavljaju, a na razgovore su pozvani predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini".

"Ja ću od ponedeljka krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije, dakle verujem da ću tokom sledeće nedelje sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i zakon ove zemlje, jer biće naravno i oni koji će da vam napišu pet saopštenja i deset izjava zašto neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju, obaviću neophodne konsultacije i posle toga ću biti spreman da odredim mandatara", rekao je nedavno Vučić gostujući na RTS-u.

Rok za formiranje nove izvršne vlasti, podsetimo, počeo je da teče konstituisanjem Narodne skupštine početkom februara. Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji održani su 17. decembra, a konstitituvnu sednicu Skupštine Srbije obeležili su zvižduci i transparenti koje su u salu uneli i poslanici opozicije i poslanici vlasti. U novom sazivu, naprednjaci imaju natpolovičnu većinu, tačnije 129 poslaničkih mesta, ali očekuje se da će SNS nastaviti dugogodišnju saradnju sa Socijalističkom partijom Srbije i nekim manjinskim strankama.

Ko ide na konstultacije, a ko ne?

Prvi na redu za razgovore sa predsednikom bio je Šaip Kamberi koji je izjavio da je ta lista imala prilike da predsedniku predstavi sva pitanja koja su bitna za Albance, između ostalog, realizaciju plana od sedam tačaka, a da će se videti da li će nova Vlada biti spremna da to sprovede. 

Kamberi je novinarima posle razgovora kod predsednika Vučića u okviru konsultacija o mandataru rekao da nije opcija da oni budu deo Vlade Srbije, već im je cilj da se krene sa realizacijom političkog procesa koji je definisan tim planom. Prema njegovim rečima od tog plana od sedam tačaka zavisi integracija, ekonomski razvoj i uspostavljanje bolje komunikacije Albanaca sa vlastima u Beogradu.

Kamberi je rekao da je danas peti put kako se sastaje sa Vučićem u okviru ovih konsultacija i dodao, da bi integracija Albanaca trebalo da pođe od lokalnog nivoa gde je, kako kaže, nedovoljna zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama.

Nosilac liste Ruske stranke Slobodan Nikolić izjavio je danas posle razgovora da su tom prilikom podržali stav da se ne uvode sankcije Rusiji, kao i stav o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. On je novinarima rekao da su razgovarali i o nedavno održanim izborima.

"Po našem mišljenju, izbori su bili regularni, nismo imali primedbi. Smatramo da su izbori bili pošteniji nego oni u SAD od pre četiri ili pet godina", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li bi prihvatio poziv da učestvuje u novoj Vladi, Nikolić je rekao da njih ne interesuju visoke funkcije, ali je rekao da na sastanku nije bilo reči o sastavljanju vlade već o drugim temama. Nikolić je rekao da se govorilo o formiranju poslaničkog kluba koji bi pored njega činili i kako je predloženo, tri poslanika Milana Stamatovića iz Zdrave Srbije koji su nastupali na listi "Srbija ne sme da stane" i kojima bi se priključio i Milija Miletić iz Ujednjinjene seljačke stranke.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Kada je reč o ostalim listama, pored predstavnika Srpske napredne stranke, na Andrićev venac će sigurno doći i predstavnici Socijalističke partije Srbije, koja ima 18 mandata. Zamenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović rekla je ranije za Tanjug da očekuju poziv i da će na konsultacije ići predsednik stranke Ivica Dačić.

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je za Tanjug da će oni ići na razgovore kada stigne pozivnica i da će se, kako je najavio, oglasiti posle konsultacija.

Sa druge strane, Siniša Ljepojević sa liste "Mi - glas iz naroda", koja se u međuvremenu podelila, odgovorio je da ne zna ko će ići na konsultacije.

Od predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" stižu poruke da oni neće ići na konsultacije kod Vučića, jer smatraju da je njihovo učešće u ovom trenutku besmisleno.

S druge strane, najavljuju da će članovi koalicije SPN ići u Brisel, gde će se, kako su rekli, sastati sa predstavnicima Evropske komisije od koje se očekuje da pokrene istragu o izborima u Srbiji.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Na razgovore neće ići ni predstavnici koalicije NADA, što je za Tanjug potvrdio predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Posle decembarskih izbora u parlament koji čini 250 poslanika ušlo je deset lista: Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane - 129, Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije - 18, Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - 13 poslaničkih mandata, Mi - glas iz naroda takođe 13, Savez vojvođanskih Mađara - 6, Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu, Stranke pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - dva, SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin - dva, Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi jedan, kao i Ruska stranka - Slobodan Nikolić.

Imena u trci za mandatara

Kada je reč o imenima koji će činiti novu vladu, ni za jedno od njih se ne može sa sigurnošću reći na kojoj će se funkciji naći. Ana Brnabić je premijerka Srbije još od 2017. godine, zbog čega je najdugovečnija predsednica vlade u istoriji zemlje, ali velike su šanse da na toj funkciji neće biti u novom mandatu.

"Ana Brnabić je izrasla u velikog borca. Ponosan sam na nju. Teško da će ona opet biti premijerka. To sam joj rekao pre izbora, ali ona je dala srce i borila se tokom cele kampanje. Iza nje ostaju rezultati", rekao je Vučić krajem decembra.

Kako je ranije za Euronews Srbija rekao Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, u ovom trenutku može samo da se govori o određenoj vrsti profila koji bi ta osoba trebalo da ima i taj profil svakako treba da uključi činjenicu da se mora govoriti o osobi koja ima vrlo bliske odnose sa rukovodstvom stranke, odnosno sa "ključnom osobom u stranci Aleksandrom Vučićem".

"Mora se govoriti o osobi koja će moći da sarađuje i da bude osoba od poverenja Aleksandru Vučiću ili ukoliko se bude išlo u neku vrstu iznenađenja kao što je svojevremeno iznenađenje bila Ana Brnabić, da se radi o nekoj osobi koja sa pozicije javne ličnosti može da ponudi neki kvalitet koji u SNS nemaju", rekao je on.

Kada je reč o konkretnim imenima, može da se govori samo o tome ko su osobe od najvećeg poverenja i od najveće važnosti Vučiću u stranci i to su aktuelni premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević i ministar finansija Siniša Mali.
I dok politikolog Nikola Parun kaže da u ovom trenutku očekuje da to mesto preuzme Vučević, politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je favorit Siniša Mali.

"Brnabićevoj i Vučeviću dajem iste šanse, ali ne bi bilo iznenađenje da bude i neko od njih dvoje", rekao je Stanković za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija