Politika

Vučić sutra počinje konsultacije o mandataru: Ko će prvo kod predsednika Srbije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/02/2024

-

15:44

Vučić sutra počinje konsultacije o mandataru: Ko će prvo kod predsednika Srbije?
Vučić sutra počinje konsultacije o mandataru: Ko će prvo kod predsednika Srbije? - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeće sutra konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade, a planirani su sastanci sa predstavnicima izbornih lista Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi i Ruska stranka – Slobodan Nikolić.

Konsultacije će biti održane u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Na parlamentarnim izborima 17. decembra lista koju je predvodio Šaip Kamberi i Ruska stranka osvojile su po jedan mandat. Vučić je u utorak najavio da će od ponedeljka, 26. februara krenuti u konsultacije o formiranju skupštine i vlade u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije i da će obaviti neophodne konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju.

"Od ponedeljka ću krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije, dakle verujem da ću tokom sledeće nedelje sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i Zakon ove zemlje, jer biće naravno i oni koji će da vam napišu pet saopštenja i 10 izjava zašto neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju, obaviću neophodne konsultacije i posle toga ću biti spreman da odredim mandatara", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Podsetimo, rok za formiranje nove izvršne vlasti počeo je da teče konstituisanjem skupštine početkom februara, pa se tako u javnosti već licitira sa imenom budućeg mandatara i mogućim ministrima. Iako je i dalje sve u fazi nagađanja, analitičari ocenjuju da su tri vodeće ličnosti Srpske napredne stranke kandidati za premijersku funkciju.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji održani su, podsetimo, 17. decembra, a Skupština Srbije konstituisana je 6. februara. Konstitutivnu sednicu obeležili su zvižduci i transparenti koje su u salu uneli i poslanici opozicije i poslanici vlasti, a osim prve tačke dnevnog reda nije se išlo dalje, te još nije izabran predsednik i potpredsednici parlamenta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija