Politika

Romano: Partnerstvo s NATO na obostranu korist uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

15:44

Romano: Partnerstvo s NATO na obostranu korist uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije
Đampjero Romano - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Šef kancelarije NATO-a za vezu u Beogradu Đampjero Romano rekao je danas da partnerstvo Srbije i Alijanse traje već 17 godina i da ta saradnja koristi obema stranama, uz puno poštovanje vojne neutralnosti Beograda.

On je podsetio da je Srbija partner Alijanse još od 2006. godine, kada se priključila Partnerstvu za mir i istakao da Beograd i NATO unapređuju saradnju u brojnim oblastima.

"Više od 17 godina Srbija i NATO unapređuju saradnju na brojnim pitanjima i rade zajedno na podsticanju reformi, bezbednosti i stabilnosti širom Zapadnog Balkana i šireg evroatlantskog područja. Kao šef vojne kancelarije u Beogradu, moja uloga je da pomažem jačanje ove saradnje, koja koristi i NATO-u i Srbiji", istakao je Romano za European Western Balkans (EWB).

On je dodao da je partnerstvo napravljeno tako da odgovara na potrebe i bezbednosne interese Srbije uz puno poštovanje njene vojne neutralnosti.

"Sarađujemo na više različitih nivoa, u političkom, vojnom i naučnom domenu. Imamo dobro uspostavljenu komunikaciju, između ostalog i na najvišem političkom nivou, gde postoji redovni kontakt između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga", naveo je Romano.

Podsetio je da su tokom prethodne posete generalnog sekretara NATO-a Beogradu u novembru Stoltenberg i Vučić razgovarali o ponovnom pokretanju zajedničkih vojnih vežbi.

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

"Što se tiče praktične saradnje, Srbija može da bira između više od 1.600 različitih aktivnosti sa našeg partnerskog menija. Među njima su kursevi, obuke i drugi događaji koji odgovaraju određenim potrebama partnerskih zemalja", naveo je Romano.

"Srbija i NATO daleko dogurali od 2006. godine"

On je dodao da je od 2007. Srbija aktivno uključena u NATO program Nauka za mir i bezbednost, u različitim poljima, među kojima su energetska i ekološka bezbednost, napredne tehnologije, sajber odbrana i borba protiv terorizma.

"NATO i Srbija imaju sveobuhvatnu i čvrstu osnovu na kojoj grade dalju saradnju. U tom smislu, postoji prostor da se uradi još toga na polju transparentnog i činjeničnog informisanja stanovništva Srbije o našim zajedničkim aktivnostima. Nama je veoma važno da se javnost informiše o našoj saradnji, pošto je ona korisna i za NATO i Srbiju i direktno utiče na regionalnu stabilnost i bezbednost u evroatlantskom području", rekao je on.

Romano ističe da su Srbija i NATO daleko dogurali od 2006. godine, kada se Beograd pridružio Partnerstvu za mir.

"Spremni smo da dalje razvijamo naše partnerstvo, u skladu sa dinamikom i opsegom koji definišu vlasti u Srbiji. To je od naročitog značaja u trenutku kad su dezinformacije, lažne vesti i lažni narativi toliko prisutni. Javna diplomatija je jedna od oblasti u kojoj Srbija i NATO mogu uraditi još mnogo toga na obostranu korist. NATO i Srbija mogu imati još bližu saradnju kako bi se borili protiv lažnih vesti, lažnih narativa i hibridnih pretnji", istakao je on.

Ocenjujući trenutnu bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, Romano kaže da je region od strateškog značaja za NATO, što je navedeno i u Strateškom konceptu Alijanse usvojenom na samitu u Madridu 2022. godine.

"Ovo je takođe istakao i Stoltenberg tokom posete regionu prošlog novembra, kao i zamenik generalnog sekretara Mirča Đoana prilikom skorašnje posete Severnoatlantskog saveta Bosni i Hercegovini. Uopšteno gledano, region je daleko napredovao od sukoba 90-ih godina. Međutim, i dalje ima razloga za oprez. Iako je situacija na Kosovu stabilna, i dalje je krhka", istakao je Romano.

On je rekao da je prošle godine došlo do povećanja tenzija i nasilja, uključujuči i, kako je rekao, "ničim izazvane i neprihvatljive napade na snage Kfora u maju, kao i napade na Kosovsku policiju u Banjskoj u septembru".

"Pored toga, nije došlo do značajnog napretka u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Sve strane moraju da se suzdrže od mera koje mogu dovesti do eskalacije, kao i od retorike koja razjedinjuje, i da se umesto toga u dobroj veri vrate dijalogu pod okiljem EU", napomenuo je on.

Osvrnuvši se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Romano kaže da je tamo "primetan rast tenzija, retorika razdora i secesionističke pretnje, koji ugrožavaju reforme i podrivaju stabilnost".

"Ovo je jedan zabrinjavajuć i neprihvatljiv trend koji prkosi tekstu i duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovaj sporazum se mora poštovati, a NATO nastavlja da u potpunosti podržava rad Kancelarije visokog predstavnika. Pored toga, NATO nastavlja da pruža podršku reformskim naporima BiH i njenom evroatlantskom putu", ocenio je on.

Komentari (0)

Srbija