Politika

Dačić na Diplomatskom forumu u Antaliji: Tražimo od vas da poštujete naš teritorijalni integritet

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

10:32

Dačić na Diplomatskom forumu u Antaliji: Tražimo od vas da poštujete naš teritorijalni integritet
Dačić na Diplomatskom forumu u Antaliji: Tražimo od vas da poštujete naš teritorijalni integritet - Copyright Tanjug/MSP/Dijana Vukomanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas, na panelu pod nazivom "Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu", na Antalijskom diplomatskom forumu, da će sve zemlje Zapadnog Balkana imati podršku Srbije u integracijama ka Evropskoj uniji, ali da od njih očekuje da poštuju naš teritorijalni integritet. 

Cilj panela bio je da se preispita perspektiva Evropske unije, ali i da se razgovara o tome šta svaka država Zapadnog Balkana treba da uradi kako bi u što kraćem roku postala punopravna članica EU.

"Mnogi će reći da je Balkan dobio ime po Bugarskoj planini, ali možda će i to da je ime sastavljeno od dve turske reči koje znače "med" i "krv". Ostaje samo pitanje čega će biti više na našem prostoru. Ja mislim da je krvi bilo dovoljno i da malo više bude meda. Jeste ideja EU neki smirujući faktor i potencijalni faktor za države Zapadnog Blakana. Ta neka zajednička ideja koja bi mogla da doprinese stvaranju zajedničkih interesa", rekao je Dačić.

Govoreći o regionalnim inicijativama, Dačić je podsetio da je Srbija pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan i dodao da smatra da su takve inicijative važne u konstruktivne, ali da ih ne treba politizovati.

"Problem kod inicijativa jeste - da li su one zamena za EU ili samo instrument", naveo je Dačić.

Naveo je da će Srbija podržavati svaku zemlju Zapadnog Balkana ka njenom ulasku u EU, ali da one moraju poštovati naš teritorijalni integritet.

"Ja samo tražim od vas da poštujete naš teritorijalni integritet i da ne treba da dozvolimo ničiji imperijalni uticaj. Ja sam 2013. godine potpisao Briselski sporazum, za mene je EU tada i sada nesposobna da sprovede što smo potpisali, a to je Zajednica srpskih opština. Trebalo je 90-tih godina više pregovarati o budućnosti Jugoslavije, da se Jugoslavije raspadne u miru. Ja vas podržavam u svemu i uvek ćete imati podršku za integracije EU, samo da vodite računa kako se ophodite prema Srbiji u smislu našeg teritorijalnog integriteta", naveo je Dačić.

Pored Dačića, na panelu su govori i ministri spoljnih poslova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Sastanci na Antalijskom diplomatskom forumu

Na marginama Antalijskog diplomatskog foruma u Turskoj, Dačić se sastao sa kraljem Esvatinija Msvatijem Trećim, kao i sa ministrom spoljnih poslova Gabona Reži Onanga Ndiajem.

Dačić se na marginama skupa u Antaliji sastao i sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom. On je, pored zvaničnih sastanaka, kratko razgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

U razgovoru Dačića i kralja Msvatija III konstatovano da su odnosi između dve zemlje prijateljski i potvrđena je spremnost za njihovo dalje jačanje, posebno u oblastima nauke i informacionih tehnologija.

Postignuta je saglasnost oko neophodnosti unapređenja političkog dijaloga, kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Tanjug/MSP/Dijana Vukomanović

 

Šef srpske diplomatije zahvalio je kralju Msvatiju III na principijelnoj poziciji Kraljevine Esvatini o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa stipendiranja stranih studenata "Svet u Srbiji", kao i zbog uspešne saradnje naših zemalja na multilateralnom planu.

Na sastanku sa šefom diplomatije Gabona, Dačić je istakao da Srbija čvrsto ostaje opredeljena za dalje unapređenje i produbljivanje saradnje sa Gabonom. Dačić se ministru spoljnih poslova Gabona zahvalio na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Dačić razgovarao sa Fidanom o srpsko-turskoj saradnji, situaciji na KiM

Dačić se sastao i sa ministrom inostranih poslova Turske Hakanom Fidanom. Dačić je turskom kolegi zahvalio na pozivu da učestvuje na ovom forumu, koji predstavlja važnu platformu za razmenu mišljenja o najznačajnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Tokom sastanka, ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa Srbije i Turske i istakao da je važno nastaviti sa praksom održavanja sastanaka Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske, čije je osnivanje dodatno produbilo srpsko-tursku saradnju. Šef srpske diplomatije iskoristio je priliku da ministra Fidana obavesti o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prinskrin/Tanjug video

 

Dačić je rekao da bilateralni ekonomski odnosi predstavljaju temelj za dalje jačanje sveobuhvatne saradnje dve države i da bi intenziviranje rada Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju između Srbije i Turske moglo dati dodatni doprinos.

Dačić sa ministrom spoljnih poslova Moldavije o bilateralnim odnosima

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se danas i sa kolegom iz Moldavije, Mihaijem Popšojem, a tema razgovora bilo je unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Moldavije.

"Drago mi je što sam na marginama Antalijskog diplomatskog foruma imao priliku da sa moldavskim kolegom Mihaijem Popšojem razgovaram o brojnim pitanjima od značaja za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje naše dve zemlje", naveo je Dačić na svom Instagram profilu.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija