Politika

Opozicija: Preporuke ODIHR-a ispuniti već za nove izbore u Beogradu, a ne za četiri godine

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

18:20

Opozicija: Preporuke ODIHR-a ispuniti već za nove izbore u Beogradu, a ne za četiri godine
Opozicija: Preporuke ODIHR-a ispuniti već za nove izbore u Beogradu, a ne za četiri godine - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici dela opozicionih stranaka zatražili su danas, posle odluke Predsedništva SNS da se održe novi izbori u Beogradu, da se pre njih sprovedu preporuke ODIHR-a i da se poboljšaju izborni uslovi.

Kandidat liste "Srbija protiv nasilja" za gradonačelnika na izborima 17. decembra Vladimir Obradović ocenio je za list Danas da je odlukom da se održe novi izbori u Beogradu "SNS priznala da je izgubila izbore" i zatražio da se ispune sve preporuke ODIHR-a. 

Odbornik liste "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović napisao je na platformi Iks da je "sledeći korak zajednička borba za popravljanje izbornih uslova".

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je da novi izbori treba da se održe u najkasnijem zakonskom terminu kako bi se sprovele sve preporuke ODIHR-a, prvenstveno one koje se odnose, kako je rekao, na sređivanje biračkog spiska.  

Grbović očekuje i aktivno uključenje institucija EU da se naredni izbori, kako je rekao, ne bi organizovali pod istim uslovima kao prethodni.

Stranka slobode i pravde je u saopštenju navela da je Aleksandar Vučić, kako kažu, priznao da će biti novih izbora u Beogradu i da vlada mora da primeni sve preporuke ODIHR-a odmah, a ne za četiri godine. 

Ta stranka je saopštenju, posle obraćanja predsednika Vučića, navela da očekuju dolazak misije u skladu sa rezolucijom Evropskog parlamenta i uspostavljanje mehanizama nadzora nad primenom preporuka ODHIR-a o izborima u Srbiji. 

Predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović ocenila je u saopštenju da je ovim "dobijena bitka za svakog čoveka u Beogradu" i da je uverena da će do  pobede i "oslobađanja" doći nakon narednih izbora.

Koalicija NADA u saopštenju navodi da novi izbori u Beogradu mogu biti put za rešavanje političke i institucionalne krize samo pod uslovom da budu održani uz sređivanje biračkog spiska i otvaranje medija kako se ne bi ponovile nepravilnosti sa prošlih izbora.

Oni su poručili da će učestvovati u razgovoru sa svim relevantnim političkim subjektima u Srbiji o definisanju uslova kako bi građani na tim izborima mogli, kako kažu, slobodno da biraju. 

Borislav Antonijević sa liste za Beograd "Mi - glas iz naroda" ocenio je za Danas da se SNS odlučila za nove izbore zbog, kako kaže, pritiska sa zapada.

On smatra da su promenili odluku "zbog nekog vida pritiska od strane zapada da je previše neregularnosti bilo u ovim izborima da bi se završilo neregularnom kupovinom nekih odbornika".

Predsedništvo SNS ranije danas je donelo jednoglasnu odluku da se u Beogradu održe novi izbori.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija