Politika

Predstavnici Srbije protiv nasilja i Nade potpisali dogovor sa ProGlasom o izbornim uslovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2024

-

12:27

Predstavnici Srbije protiv nasilja i Nade potpisali dogovor sa ProGlasom o izbornim uslovima
Predstavnici Srbije protiv nasilja i Nade potpisali dogovor sa ProGlasom o izbornim uslovima - Copyright Euronews/Lana Radmanovac

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici građanske inicijative ProGlas, koalicije "Srbija protiv nasilja“ i članice koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, potpisali su danas u Beogradu dokument nazvan "Dogovor o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore" kojim se traži poboljšanje izbornih uslova.

Incijativa zahteva sprovođenje preporuka misije ODIHR-a ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora. Kao "posebno važan" ističe se zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.

Drugi zahtev je usmeren ka javnom servisu, da u skladu sa svojim zakonskim obavezama blagovremeno, potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima, kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ranopravno zastupljeni u programu.

Euronews/Lana Radmanovac

 

Treći zahtev odnosi se na to da ponovljeni izbori za Grad Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

"Osim toga, važno je da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima gde nisu bili održani u decembru 2023. godine, budu održani u istom danu kada i izbori za Grad Beograd", stoji u zahtevu.

Euronews/Lana Radmanovac

 

Incijativa je upozorila da ponovljeni izbori za Grad Beograd zakazanai u kratkom vremenskom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni pošteni i da na njih neće pristati.

"A u vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni", navodi se u potpisanom dogovoru.

Uslovi se odnose na ponavljanje izbora za Skupštinu Beograda i sve predstojeće izbore.

"Danas je 9. mart. I čini mi se da u ovoj sali nema nikog ko nema svest o tragici jednog  9. marta iz ne tako davne prošlosti.  Ovo što danas činimo, činimo u nameri da se takav scenario po svaku cenu izbegne i da ova zemlja, koju svi volimo, postane zemlja normalnosti. Da postane zemlja u kojoj će izbori služiti samo tome da se vlast promeni u pravcu koji u datom trenutku svojim glasovima određuje istinska većina. Ali i većina, koja ostale sugrađane neće nazivati izdajnicima i neprijateljima. Ovaj dogovor vidimo kao korak u tom pravcu“, rekao je jedan od inicijatora ProGlasa, glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.

Nakon njegovog obraćanja i teksta Dogovora, koji je pročitala jedna od inicijatorki ProGlasa, glumica Svetlana Bojković, pristupilo se njegovom potpisivanju. Predstavnici svih stranaka, koje čine koalicije Srbija protiv nasilja i NADA, stale su iza zahteva koje su usaglasili sa ProGlasom.

“ProGlas ostaje veran svojim izvornim principima. ProGlas, kao ni njegovi osnivači, neće biti deo ni jedne izborne liste i predizborne koalicije. Mi smo danas tu jer smatramo da je naša dužnost da učinimo sve što je u našoj moći da se obezbede uslovi za fer i poštene izbore. Tu smo zajedno sa onima za koje smatramo da će, po prirodi stvari, podneti najveći teret u toj borbi”, zaključio je Bjelogrlić.

Komentari (0)

Srbija