Politika

Ministarka pravde Popović: Netačno da postoji ustavna prepreka da Brnabić bude predsednik Skupštine

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

17:05

Ministarka pravde Popović: Netačno da postoji ustavna prepreka da Brnabić bude predsednik Skupštine
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da je neistinita i zlonamerna tvrdnja profesora Tanasija Marinkovića, da postoji ustavna prepreka da Ana Brnabić bude predložena i izabrana za predsednika Narodne skupštine.

Ona je tako reagovala na tvrdnju Marinkovića da Brnabić, kao predsednica Vlade, ne može istovremeno da bude i narodni poslanik, još manje predsednik Narodne skupštine, kao i da bi morala hitno da podnese ostavku na mesto narodnog poslanika i istakla da takvo "nakaradno" tumačenje tog člana direktno ugrožava Ustavom zagarantovano pravo svakog punoletnog poslovno sposobnog državljanina Republike Srbije da bude izabran za narodnog poslanika. 

"Profesor Marinković, svesno ili nesvesno, zanemaruje činjenicu da je Vladi  Srbije, na čijem čelu je trenutno Ana Brnabić, nakon raspuštanja Narodne skupštine 1. novembra 2023. godine prestao mandat, kako je to propisano članom 128. Ustava Republike Srbije, i da je od tog trenutka, pa sve do izbora nove Vlade, ta Vlada u tzv. 'tehničkom mandatu', tokom kojeg može da vrši samo poslove određene zakonom, kako je to propisano članom 128. stav 4. Ustava", naglašeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Popović je objasnila da je nesporno da član Vlade koja je u redovnom, punom mandatu ne može istovremeno da obavlja i funkciju narodnog poslanika, što nije slučaj sa Anom Brnabić, koja trenutno rukovodi radom Vlade kojoj je mandat prestao. 

"Neverovatno je da i po ovom pitanju moram da ukazujem na primere iz prakse nekih prethodnih vlasti, koje sa pravnog aspekta nisu bili sporni, ali se, eto, i ovom prilikom zaboravljaju. Zato koristim priliku da podsetim da je Mirko Cvetković 2012. godine bio izabran za narodnog poslanika, za šta nikakvu smetnju nije predstavljala okolnost da je u tom trenutku obavljao funkciju predsednika Vlade čiji je mandat prestao konstituisanjem novoizabranog saziva Narodne skupštine, istakla je ministarka.

Istovremeno, ona je uputila apel svima da proizvoljnim i nedoslednim tumačenjima ne unose zabunu u javnosti, već da pokažu neophodan nivo društvene odgovornosti koji nalaže da se u političkoj borbi ne koriste očiglednim nepoznavanjem prava.

MDULS: Nema pravnih prepreka da Brnabić postane predsednik Skupštine Srbije

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) saopštilo je danas da ne postoje nikakve pravne prepreke da predsednica Vlade Srbije u "tehničkom mandatu" Ana Brnabić postane narodni poslanik, a zatim i predsednica Skupštine Srbije.

Povodom teze koja je izneta u javnost da prema člana 126. stav 1. Ustava Republike Srbije, član Vlade kome je prestao mandat (u konkretnom slučaju predsednik Vlade) ne može biti izabran za narodnog poslanika (pa time ni za predsednika Narodne skupštine),  MDULS navodi da se navedena ustavna odredba odnosi na Vladu i članove Vlade čiji mandat traje, a ne na Vladu, niti na članove Vlade, čiji je mandat prestao.

"Prema članu 128. stav 1. Ustava Republike Srbije, mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala, a prema članu 128. stav 3. Ustava, mandat Vlade prestaje pre isteka vremena na koje je izabrana raspuštanjem Narodne skupštine, kao i u drugim slučajevima utvrđenim Ustavom. Vlada kojoj je prestao mandat može da vrši samo poslove određene zakonom, do izbora nove Vlade", navodi MDULS.

profimedia

 

Ministarstvo navodi da se iz navedenih ustavnih odredaba vidi da se nespojivost funcija iz člana 126. Ustava odnosi na člana Vlade čiji mandat traje, a ne na člana Vlade kojoj je mandat prestao. 

"Narodna skupština izabrana 3. aprila 2022. godine raspuštena je 1. novembra 2023. godine, Ukazom predsednika Republike. Tog dana prestao je mandat Vlade, a takođe i članovima Vlade, prema članu 17.  stav 4. Zakona o Vladi, članu Vlade prestaje mandat usled prestanka mandata Vlade. Iz navedenog jasno proizlazi da član Vlade kojoj je prestao mandat može biti izabran za narodnog poslanika", navodi MDULS.

Dodaje sa da to potvrđuju i primeri iz prakse, pošto je predsednik vlade kojoj je prestao mandat Mirko Cvetković postao narodni poslanik 31. maja 2012. godine, a obavljao je poslove predsednika Vlade i istovremeno ministra finansija sve do 27. jula 2012. godine u Vladi kojoj je prestao mandat.

"U konkretnom slučaju, pošto je gospođa Ana Brnabić kandidat za predsednika Narodne skupštine, ona nakon izbora na tu funkciju neće biti i član Vlade koju bira novi saziv Narodne skupštine. Kada bi eventualno ipak postala kandidat za člana nove Vlade, onda bi morala da podnese ostavku na mesto narodnog poslanika i ne bi bila kandidat za predsednika Narodne skupštine", kostatuje MDULS.

Pri tome, dodaje Ministarstvo, nakon njenog izbora za predsednika Narodne skupštine, a do izbora nove Vlade od strane novog saziva Narodne skupštine, postojeću Vladu u „tehničkom mandatu“ vodiće prvi potpredsednik Vlade.

"Dakle, nikakve 'zloupotrebe' u smislu člana 126. Ustava nema, a još manje ima govora o nekakvoj 'ustavnoj krizi'. Jasno je da gospođa Brnabić nakon izbora za predsednicu Narodne skupštine više neće obavljati funkciju u Vladi", zaključuje MDULS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija