Politika

Gradonačelnik Novog Sada razgovarao sa ambasadorom Mađarske

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

13:57

Gradonačelnik Novog Sada razgovarao sa ambasadorom Mađarske
Milan Đurić - Copyright Tanjug/Grad Novi Sad/Vladimir Zubac

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom u Gradskoj kući, a razgovor se bazirao na osnaživanju partnerskih odnosa Grada i Ambasade.

Ambasador Jožef Mađar je izrazio nameru da se razvoj tih odnosa nastavi kroz zajedničke projekte, a u skladu sa strateškim opredeljenjem Srbije i Mađarske, da i dalje jačaju već čvrste susedske i prijateljske odnose, saopšteno je iz Grada Novog Sada.

Đurić i Mađar su razgovarali o značaju mađarske nacionalne zajednice u Novom Sadu koja ima punu podršku Grada da neguje svoj identitet i kulturu na maternjem jeziku.

Ambasador je pomenuo nedavni boravak u Novom Sadu kada je uoči Dana grada prisustvovao proslavi Saveza vojvođanskih Mađara u Novosadskom pozorištu „Újvidéki Színház“, odakle je poneo veoma lepe utiske i zaključio koliko se uzajamno radi na očuvanju i unapređenju srpsko-mađarskih odnosa u gradu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

U Gradskoj kući oni su razgovarali i o značaju modernizacije, rekonstrukcije i izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta koja će doprineti bržem transportu putnika i robe i dodatno ojačati intenzivne veze dve zemlje.

Pored toga, razmatrali su i povezivanje na nivou privrede, pa je tako gradonačelnik naglasio da se bliži Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu kao epicentar događaja u oblasti agrara u regionu i mesto susreta privrednika iz celog sveta na kom su dobrodošle i mađarske kompanije.

Oni su se saglasili da je kultura jedna od oblasti u kojima se uvek saradnja može dodatno unaprediti, a da je pohvalno intenzivno negovanje prijateljskih odnosa Novog Sada i Pečuja, dve Evropske prestonice kulture koje su zvanično pobratimi od 2008. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija