Politika

Izabran gradonačelnik Novog Sada: Đurić u ekspozeu najavio politiku kontinuiteta i nastavak investicija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2022

-

13:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Novog Sada izabrala je Milana Đurića za gradonačelnika. On je izabran sa 66 glasova "za" i pet protiv. Sednica je počela jutros u 10 sati, a Đurić je izneo ekspoze u kome je najavio politiku kontinuiteta i nastavak investicija njegovog prethodnika.

Đurić je tokom svog izlaganja proteklu deceniju pod vođstvom Milođa Vučevića nazvao periodom rasta i prosperiteta u Novom Sadu. Kako je rekao nastaviće da radi i realizuje strateške projekte
kao što je planirana izgradnja tri novosadska mosta, centralnog prečistača otpadnih voda, regionalne deponije. Takođe je najavio da će nastaviti sa ulaganjima u komunalnu infrastrukturu. 

Odbornici su, osim o izboru gradonačelnika, glasali i o zameniku gradonačelnika i članovima Gradskog veća. 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija ni do promena u Gradskom veću nije došlo jer je Đurić predložio iste one ljude koji su gradom upravlajli i do sada. Jedino novo ime  je zamenik gradonačelnika za koga je Đurić predložio Igora Crnobarca, koji dolazi iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. 

Opozicija je uputila zamerke da je u proteklih 10 godina SNS imala apsolutnu vlast u gradu i da su raspolagali velikim budžetom, te da su samim tim mogli da urade mnogo više.

Đurađ Jakšić iz SRS-a je naveo da je u poslednjih 10 godina propuštena prilika da Novi Sad daleko brže krene u svoj razvoj. 

Euronews/Nataša Krstin

Milan Đurić izlaže svoj ekspoze pred odbornicima

Bojan Radojević iz Nove demokratske stranke Srbije istako je da budući gradonačelnik je pokazao da izuzetan talenat za političku komunikaciju i uvažavanje političkih protivnika, ali je naglasio da iza Miloša Vučevića ostaje enormna stanogradnja u Novom Sadu i urbanistički haos.

Podsetimo, Vučević je u ponedeljak podneo ostavku jer odlazi na funkciju ministra odbrane i potpredsednika nove Vlade Srbije. On je nakon sednice Glavnog odbora SNS u nedelju, kada su objavljena imena većine budućih ministara u novoj vladi Srbije, najavio da će ga na mestu gradonačelnika Novog Sada zameniti njegov dosadašnji zamenik Milan Đurić.

Ko je Milan Đurić

Milan Đurić je rođen 1977. godine u Novom Sadu, a završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“, a potom i Gimnaziju „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu diplomirao je 2002. godine i stekao zvanje diplomirani pravnik, stoji u zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu Grada Novog Sada.

Po završetku fakulteta, radio je kao advokatski pripravnik, a nakon položenog pravosudnog ispita postaje advokat i od 2005. godine samostalno obavlja advokatsku delatnost.

Godine 2012. izabran je za člana Gradskog veća Grada Novog Sada za upravu i propise, i na toj funkciji ostaje dva  mandata sve do 21. septembra 2020. godine, kada je izabran za zamenika Gradonačelnika Grada Novog Sada. Obavljao je i funkciju člana Gradske izborne komisije, člana Pokrajinske izborne komisije i člana Radnog tela Republičke izborne komisije.

Od 2012. godine bio je član Socijalno-ekonomskog saveta Novog Sada, kao predstavnik Grada Novog Sada. Pored navedenog, bio je i član UO Fudbalskog kluba Vojvodina, član i potpredsednik Skupštine Fudbalskog kluba Vojvodina, član Skupštine društva DES Novi Sad, predsednik Skupštine i zastupnik gradskog kapitala Sajma ad, predsednik Radne grupe za uređenje Almaškog kraja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija