Politika

Ruska Duma usvojila tekst o NATO bombardovanju SR Jugoslavije: Pozvali UN da osudi agresiju

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

13:22

Ruska Duma usvojila tekst o NATO bombardovanju SR Jugoslavije: Pozvali UN da osudi agresiju
Ruska Duma usvojila tekst o NATO bombardovanju SR Jugoslavije: Pozvali UN da osudi agresiju - Copyright Tanjug/AP/Ted Shaffrey

veličina teksta

Aa Aa

Ruska Državna duma usvojila je danas na plenarnoj sednici nacrt teksta dokumenta kojim će se obratiti Ujedinjenim nacijama povodom 25-godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

U tekstu se navodi da se oba doma Savezne skupštine Rusije obraćaju UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država sa pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine, kako se ističe, u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mere kako bi se zemlje članice Alijanse pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju na SRJ.

Ukazuje se da je nekažnjivost NATO agresije na Jugoslaviju stvorila pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod, kako se navodi, "maskom izjava o borbi za vrednosti slobode i demokratije", prenela je agencija RIA Novosti.

"Uverenje kolektivnog Zapada u svoju nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do stvaranja neonacističkog režima u Ukrajini koji je posle državnog udara 2014. postavio kurs za sprovođenje politike genocida nad ruskim stanovništvom i pokretanje oružanog sukoba na teritoriji ove zemlje", navodi se u nacrtu rezolucije.

Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN,  trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine. 

Komentari (0)

Srbija