Politika

Đukanović: Odluka da se Prištini omogući status pridruženog člana PS NATO skandalozna

Komentari

Autor: Tanjug, Kosovo Online

25/03/2024

-

15:18

Đukanović: Odluka da se Prištini omogući status pridruženog člana PS NATO skandalozna
Đukanović: Odluka da se Prištini omogući status pridruženog člana PS NATO skandalozna - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, a predsednik parlamentarne delegacije Srbije pri PS NATO Vladimir Đukanović ocenjuje da je takva odluka skandalozna i ističe da je njegov stav da bi naša zemlja u takvoj situaciji trebalo da napusti učešće u toj međunarodnoj organizaciji.

"S obzirom da je Parlamentarna skupština NATO navodno odlučila da lažnoj državi Kosovo, umesto dosadašnjeg statusa 'Skupština Kosovo' omogući status pridruženog člana, kao neko ko je predsednik naše parlamentarne delegacije pri PS NATO, mogu da kažem da je ta odluka skandalozna i da ćemo u narednom periodu doneti odluku o našem daljem učešću", napisao je Đukanović na mreži X.

Đukanović kaže da je njegov stav da bi u takvoj situaciji trebalo da napustimo učešće u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Korak do punopravnog članstva

Podsetimo, Stalni upravni odbor Parlamentarne skupštine Natoa, u Estoniji, odlučio je juče da podigne status Kosova na nivo pridruženog člana skupštine, saopštio je šef delegacije Skupštine Kosova u tom telu Driton Hiseni, prenosi Kosovo Online.

On je naglasio da je u pitanju najviši nivo prisustva u Parlamentarnoj skupštini do punopravnog članstva.

Hiseni na Fejsbuku naveo da je Kosovo dugi niz godina imalo status posmatrača, a nova odluka biće  formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini Natoa na prolećnom zasedanju, 27. maja u Sofiji.

"Sa povećanjem nivoa zastupljenosti Kosova u Skupštini NATO-a, imaćemo proširenje delegacije, veće angažovanje u donošenju odluka, i imaćemo pravo da upućujemo amandmane i komentare za svaki proces i dokument koji se obrađuj u skupštini, što je ranije trebalo da se uradi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije“, istakao je Hiseni.

On se zahvalio svim članovima Upravnog odbora Parlamentarne skupštine za odluku donetu u korist Kosova, kao i predsedniku tog tela.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija