Politika

Petković: Odluka o preporuci za prijem Kosova predstavlja sumrak razuma i vrednosti Saveta Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

11:59

Petković: Odluka o preporuci za prijem Kosova predstavlja sumrak razuma i vrednosti Saveta Evrope
Petar Petković - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem samoproglašene tvorevine "Kosovo" u Savet Evrope "sumrak razuma i vrednosti" na kojima ta organizacija nominalno počiva.

Istovremeno, on je apelovao na partnere Srbije u SE da u nastavku odlučivanja o uključivanju samoproglašenog "Kosova" imaju na umu da bi takav ishod bio presedan kojim bi se srušili sami temeljni principi te organizacije, a svakako bi to bio i neprijateljski gest prema Srbiji, koja je do sada bila aktivan i posvećen član te međunarodne organizacije.

Petković je istakao da kada jedna međunarodna organizacija koja se, između ostalog, stara o vladavini prava, napravi korak ka tome da u svoje redove uključi nešto što je kao "provizorijum" nastalo na nepravu i uz kršenje principa na kojima decenijama unazad počivaju međunarodni odnosi, to se ne može nazvati nikako drugačije nego apsurdom, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Petković je istakao da Srbija neće prestati da se otvoreno, politički i proceduralno, protivi pokušaju da nešto što nije država, a pritom je i teritorija na kojoj se svakodnevno dešavaju najdrastičnija kršenja ljudskih prava, bude primljeno u Savet Evrope.

Euronews Srbija

 

"Ne rukovodimo se u ovoj situaciju isključivo sopstvenim državnim i nacionalnim interesima, iako bi naši partneri unutar SE morali da i za to imaju sluha, već se borimo i za poštovanje demokratskih vrednosti, pristojnosti i zdravog razuma u međunarodnim odnosima na našem kontinentu. Treba li da očekujemo da sutra neko Aljbina Kurtuja nominuje i za Nobelovu nagradu za mir, kako bi bio nagrađen za svakodnevno ugnjetavanje Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji", zapitao se Petković.

"Očito je da postoji želja i žurba da se pitanje samoproglašenog 'Kosova' statusno reši zbog nekih geostrateških interesa koji nemaju mnogo veze ni sa Beogradom ni sa Prištinom, ali neka oni koji o tome odlučuju dobro promisle da li će eventualno članstvo Prištine u Savetu Evrope doprineti miru, stabilnosti i saradnji na našem kontinentu, ili će imati sasvim suprotan efekat", rekao je on.

O prihvatanju preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope da Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope, reagovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Zasedanje PSSE 18. aprila

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je pozitivno mišljenje povodom zahteva Kosova da postane član ove organizacije, tako što je na glasanju 31 poslanik glasao "za", četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras, prenosi Kosovo onlajn.

Na sastanku komiteta u Parizu glasalo se za izveštaj grčke poslanice Dore Bakojani u kojim je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u SE. Bakojani je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan - vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Sledeći korak je da se zahtev Kosova da postane član SE razmotri u plenumu PSSE i da se i tamo obavi glasanje, a zasedanje PSSE očekuje se 18. aprila.

Konačnu reč o tome da li će Kosovo postati član Saveta Evrope daće Komitet ministara SE.

"Nakon rasprave u kojoj smo učetvovali i izneli svoje stavove, a to je da Kosovo nije država, nikada neće biti, i da je KiM sastavni deo Srbije, da se na KiM krše ljudska prava, da su pogazili međunarodno pravo i da nisu ispinjena sva tri uslova koje je Bakojani navela pre dve nedelje, ista je okončana tako što je izveštaj usvojen sa 31 glasom 'za'", izjavila je za Kosovo onlajn Biljana Pantić Pilja, šefica srpske delegacije u PSSE.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija