Politika

Petković i Bisljimi ponovo u Briselu: Bilateralni i trilateralni sastanci delegacija

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2024

-

07:34

Petković i Bisljimi ponovo u Briselu: Bilateralni i trilateralni sastanci delegacija
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je završen bilateralni razgovor delegacija Beograda koju predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i Evropske unije na čelu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Prethodno je održan bilateralni sastanak delegacija EU i Prištine koju predvodi Besnik Bisljimi. Pre bilateralnih, održan je i trilateralni sastanak koji je trajao malo više od 3,5 sati.

Tema razgovora trebalo bi da bude odluka Prištine o gotovinskom poslovanju, odnosno o zabrani upotrebe dinara na KiM. Prethodni sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je u Briselu 19. marta, a Petković je nakon sastanka rekao da je delegacija Beograda insistirala pre svega na formiranju ZSO, a da je drugo glavno pitanje bila odluka Prištine o ukidanju dinara.

Lajčak je posle tog sastanka na društvenoj mreži X naveo da je sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem razgovarao o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i o uticaju odluke o gotovinskom poslovanju.

"Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju u ponedeljak u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga koje se očekuje da će strane prethodno podneti", naveo je posle tog sastanka Lajčak.

Lajčak je ocenio da je postignut napredak kada su Srbi na severu Kosova i Metohije počeli proceduru za ponavljanje izbora u četiri opštine na severu. On je rekao da misli da ne postoji rizik od novog sukoba u regionu Balkana, iako postoje napetosti, ali da nema potencijala za sukobe i ukazao da su međunarodne misije raspoređene i na KiM i u BiH.

Lajčak je istakao da se atmosfera u Briselu promenila i da je EU otvorila vrata za proširenje, uključujući i region Zapadnog Balkana. 

"Atmosfera u Briselu i državama članicama zaista se promenila. Članice su sada ozbiljno zainteresovane za proširenje. Vrata se otvaraju. Sada je reč o iskorišćavanju te prilike. To je geopolitičko pitanje za Evropu. Bez regiona Balkana nije potpuna integracija", naveo je Lajčak.

FoNet/Twitter

 

Podsetimo, prethodna runda dijaloga zakazana je bila za kraj februara, kada je Bisljimi odbio da dođe, poručivši da tema dinara nije za dijalog. U Brisel su tada i otputovale delegacija Beograda na čelu sa Petkovićem i delegacija Prištine koju su činili predstavnici Centralne banke Kosova. Zbog toga što je odbio da prisustvuje sastanku krajem februara, usledila je ekspresna poseta Lajčaka Prištini, ali i Beogradu. 

Ekspresna poseta Prištini

Specijalni izaslanik EU za dijalog, tada se u Prištini sastao sa Bisljimijem, poručio da dinar i te kako jeste tema za dijalog, te podvukao da je Ohridski sporazum najbolji koji je mogao da bude postignut, kao i da EU očekuje njegovu bržu primenu.

Samo nekoliko dana kasnije, u Prištinu je otputovao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Tokom njegove posete objavljeno je da će u katastar biti upisano zemljište koje pripada manastriru Visoki Dečani, ali je ovaj visoki zvaničkih saopštio da kosovskog premijera nije uspeo da "ubedi u vezi sa upotrebom dinara". Istakao je da se nada će prištinska vlada biti fleksibilna kada je reč o odluci o zabrani upotrebe dinara na KiM.

On je tada i poručio da je potrebno rešenje po pitanju dinara, te naveo da je pitao kosovskog premijera da suspenduje odluku "dok SAD, zajedno sa EU i Kosovom rade na dugoročnom rešenju koje bi odgovaralo potrebama".

"To podrazumeva elektronske transfere u evrima kroz sistem Kosova. Ali, sada, moramo nešto hitno da uradimo. Nažalost, nisam uspeo da ga obavežem na to", rekao je Eskobar, koji je dodao da je upotreba dinara na KiM humanitarno pitanje.

U susret novoj rundi pregovora, oglasio se i visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je poručio da će EU nastaviti da vrši pritisak na obe strane kako bi se ostvario napredak u primeni Ohridskog sporazuma.

On je rekao da su Beograd i Priština postigli "veoma ograničen napredak" u primeni sporazuma, uprkos, kako je naveo, velikoj podršci EU i međunarodne zajednice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija