Politika

Vučić iz Pariza: Imali smo sastanak sa predstavnicima "Dassault" grupe o avionima "rafal" i drugim vidovima saradnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/04/2024

-

12:09

Vučić iz Pariza: Imali smo sastanak sa predstavnicima "Dassault" grupe o avionima "rafal" i drugim vidovima saradnje
Vučić iz Pariza: Imali smo sastanak sa predstavnicima "Dassault" grupe o avionima "rafal" i drugim vidovima saradnje - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u zvaničnoj poseti Parizu kaže da je za Srbiju danas važan dan. Vučić je u izjavi novinarima rekao da su otpočeli važni sastanci koji su od suštinskog zanačaja za Srbiju.  

Kako je naveo, delegacija Srbije je posle ceremonije dočeka i odavanja pošte srpskim borcima,  imala sastanak  sa predstavnicima "Dassault" grupe o borbenim avionima "rafal", ali i o svim drugim vidovima saradnje u budućnosti.

"Ovde su dva dana tekli ne laki pregovori, jer želimo da završimo to do večeras, da bismo predsednik Makron i ja mogli da kažemo da je ostalo samo tehnika i da se u narednih 15-20 dana to potpiše i krene u realizaciju. Možda još jedno ili dva pitanja imamo koje nismo zaključili, ali verujem da hoćemo tokom popodneva", rekao je predsednik Srbije. 

On je dodao i da srpskoj delegaciji predstoje razgovori sa francuskom elektroprivrednom kompanijom EDF.

"To je francuska kompanija za proizvodnju, prenos, trgovinu električnom energijom, jedna od najvećih u svetu, a najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, dakle broj jedan kompanija. Oni su prošle godine imali dobit od 139,7 milijardi evra i sa njima razgovaramo i o tome kako da dobijemo njihovu ekspertizu po brojnim pitanjima, kako da i na koji način radimo i zajednički da radimo u budućnosti od hidroelektrana do nuklearnih elektrana, jer vi znate da su oni najveći i proizvođač i korisnik nuklearne energije i da su time sebe obezbedili u budućnosti", rekao je Vučić.

"Od svih investicija Francuske na Zapadnom Balkanu 80 odsto je u Srbiji"

Aleksandar Vučić je izjavio da od svih investicija Francuske na Zapadnom Balkanu, 80 odsto njih je u Srbiji.

"Francuzi dolaze sve više. Oni danas zapošljavaju 11.125 ljudi u Srbiji. Ne zaboravite da 80 odsto francuskih investicija je u Srbiji. Od celog zapadnog Balkana, 80 odsto je u Srbiji, preostalih 20 odsto je kod svih ostalih - četiri plus jedan. Verujem da će ti brojevi da se povećavaju u našu korist", rekao je Vučić.

On je kao primer naveo to da, ako mi danas proizvodimo 38 teravat sati, da ćemo morati da proizvodimo najmanje 100 teravat sati za samo desetak, 15 godina, za šta trenutno, rekao je, nemamo snagu.

"Prosto nemamo kapaciteta, nemamo snage, nemamo mogućnosti šta god neko govorio i ta ulaganja su uvek dugoročna. Šta god uložite, morate da čekate 10 godina da vam se to vrati. Moramo danas da brinemo kakvu ćemo struju imati u budućnosti", rekao je on.

Istakao je da je Srbija ozbiljna zemlja, koja ima svoju industriju koja raste, da dolaze investitori, zbog čega je važno da se to obezbedi", rekao je on.

Najavio je da će delegacija potpisati memorandum o razumevanju sa EDF-om.

"Važno je obezbediti da to bude sigurno, da snabdevanje nuklearnim gorivom bude sigurno", rekao je on.

Vučić je kazao i da će imati lep doček u francuskom Senatu i razgovore sa predsednikom Senata, ali i svih političkih partija.

"Večeras najvažnije jeste večera delegacija, posle koje ostajemo nasamo francuski predsednik Emanuel Makron i ja, da razgovaramo o svim značajnim pitanjima koji nisu samo bilateralnog, već geopolitičkog karaktera. Verujem da ćemo imati čime da obradujemo građane", rekao je Vučić.

"Hoću da čujem šta će Makron da kaže"

Vučić je rekao da hoće da čuje šta će Makron reći kao domaćin i lider mnogo veće zemlje i jedan od najznačajnijih lidera u svetu.

"Imamo i teme o bilateralnim odnosima, kako ćemo sa nekim bankama da rešavamo neke odnose, kako da rešavamo pitanje upravljanja projektima i prečišćavanja voda u našoj zemlji", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Istakao je da smo uzeli ranije dosta novca za projekte prečišćavanja otpadnih voda, ali da ih još nismo iskoristili i da nam je zato potrebna saradnja sa francuskim partnerima koji znaju da upravljaju tim projektima.

Vučić je naglasio da se to odnosi i na održavanje beogradskog metroa kada bude izgrađen, jer ćemo imati prvu liniju već 2028. godine.

Tanjug/Predsedništvo Republike Srbije

 

"Razgovaramo sa njima da napravimo ugovor i obučimo naše ljude da uspešno radi metro, da uzmemo operatora pariskog metroa. Imamo još mnogo takvih ideja i stvari", rekao je Vučić.

On je istakao da će na razgovore sa Francuskom Elektroprivredom doći i naši naučnici u Francuskoj za nuklearnu energiju i da ćemo ih pozvati da se vrate i pomognu Srbiji.

Biću srećan da ih pozovemo i obezbedimo uslove za te stručnjake da se vrate i da takve kapacitete vratimo u zemlju, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će biti potrebno svima puno struje koji hoće da razvijaju proizvodnju električnih vozila, veštačku inteligenciju i slično.

"Nisam u stanju da komentarišem tupave komentare o nuklearnom otpadu... to je besmisleno", dodao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija