Politika

Vučević: Heroji sa Košara bili i ostali neprobojni bedem naše slobode

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

11:28

Vučević: Heroji sa Košara bili i ostali neprobojni bedem naše slobode
Miloš Vučević - Copyright FoNet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević poručio je danas da su branioci sa Košara "bili i ostali neprobojni bedem naše slobode".

On je, povodom 25 godina od početka bitke za Košare, rekao da su se junaci sa Košara "uzneli u besmrtni stroj predaka" i zadužili nas da pamtimo njihovu žrtvu.

"Neka je slava besmrtnim herojima Srbije! Neka je slava vama, koji ste bili i ostali neprobojni bedem naše slobode! Tamo, na Prokletijama, na krovu Srbije, uzneli ste se u besmrtni stroj predaka naših i zadužili ste nas da pamtimo vašu žrtvu. Srbijo, pamti, poštuj i slavi besmrtne vitezove svoje slobode - junake bitke na Košarama!", napisao je Vučević na Instagramu.

Petković: Naša sveta dužnost da nikad ne zaboravimo heroje sa Košara

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je bitka na Košarama jedna od najtežih bitaka za srpski narod i da je naša sveta dužnost da nikad ne zaboravimo heroje koji su položili živote za odbranu otadžbine i Kosova i Metohije.

On je, povodom 25 godina od početka bitke za Košare, koja je počela 9. aprila 1999., kada je oko 1.500 pripadnika OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora napalo rejon te karaule na jugoslovensko-albanskoj granici, rekao da su branioci heroji "položili ono najvrednije, svoje živote i svoju mladost za odbranu otadžbine, za odbranu Kosova i Metohije".

"I posle 25 godina od njihovog mučeničkog stradanja, njihovi mladi životi svetle istim neugaslim sjajem. Naša je sveta dužnost da ih nikad ne zaboravimo, a tek zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću negujemo kulturu sećanja na sve naše stradalnike", napisao je Petković na Fejsbuku.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je dodao da su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije nebrojeno puta tražili da Priština omogući potpunu pretragu za nestalim i stradalim Srbima na toj karauli, ali da neodgovorna vlast u Prištini to do danas nije dozvolila.

"Nastavićemo da se borimo za istinu o svim našim stradalnicima i nećemo nikada odustati!", naglasio je Peković.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su pripadnici tzv OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora, napali karaulu Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Bitka na Košarama trajala je 67 dana, a u njoj je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Herojstvom i nadljudskim naporima vojnika, granica je odbranjena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija