Politika

Đukanović: Kosovo je sastavni deo Srbije, ne priznaje ga dve trećine sveta

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

14:11

Đukanović: Kosovo je sastavni deo Srbije, ne priznaje ga dve trećine sveta
Vladimir Đukanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Narodni poslanik sa liste "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane" i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović rekao je danas da kosovski Albanci nisu susedi Srbije jer oni žive na teriotiji pokrajine koja pripada Republici Srbiji, kao i da dve trećine sveta nije priznalo nezavisnost Kosova koje nije priznato u UN kao najvažnijoj međunarodnoj organizaciji.

Đukanović je za Tanjug rekao da je Albanija matična država Albanaca i da oni ne mogu da imaju dve matične države.

"Kosovo nije nezavisna država, već je sastavni deo Srbije", istakao je Đukanović.

Dodao je da nije neko ko je apriori da se ne razgovara sa predstavnicima pokrajinskih vlasti na Kosovu i Metohiji, koje upravo doživljava kao pokrajinsku vlast, uključujući i Aljbina Kurtija. Istakao je da je fakticitet kada je reč o statusu Kosova i Metohije promenljiva kategorija, kao i da je fakticitet upravo taj da dve trećine sveta nije priznalo nezavisnost Kosova, što je ocenio kao veoma važno.

Đukanović je dodao i da tzv. Kosovo nije priznato u UN kao najvažnijoj međunarodnoj organizaciji.

"Vrlo je opasno govoriti o tome da je Kosovo nezavisna država. Da jeste nezavisna država, ne bi se vodili nikakvi pregovori", naglasio je Đukanović.

Dodao je da jedna od strana u tim pregovorima pokušava da nas pritisne da priznamo nezavisnost Kosova jer je njima u interesu, upravo zbog sukoba sa Rusima, jer je Ruska Federacija preuzela određene metode koje je zapad primenjivao prema nama.

"Ako ste vi nas bombardovali bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, oteli nam deo teritorije bez ikakvog poštovanja međunarodnog prava, pa onda su i Rusi rekli - mi ćemo to da uradimo u Ukrajini i onda je to batina koja ima dva kraja", rekao je Đukanović.

Govoreći o Ohridskom sporazumu, Đukanović je rekao da će on verovatno ući u Poglavlje 35 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji što je ocenio kao ružnu poruku EU prema nama jer nam kažu otvoreno da ne žele Srbiju za partnera i da nismo dobrodošli.

Dodao je da pojedine zemlje EU neće priznati nezavisnost tzv. Kosova (Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija), ali da će kroz sporazume i planove, poput Ohidskog sporazuma i plana EU (nemačko-francuski predlog) voditi rat protiv Rusije.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, istakao je da je predvodi i kreira najveća sila EU - Nemačka - i to sa stavom koji će kod nas izazvati neverovatno antizapadno raspoloženje što nije dobro za Srbiju jer je zapad naše okruženje.

"Oni sami kod našeg naroda izazivaju užasno negodovanje i mislim da to može da ima ozbiljne nesagledive posledice koje mogu da dovedu do mnogo toga ružnog na Balkanu", rekao je Đukanović.

Dodao je da Haški tribunal nikada nije utvrdio genocid u Srebrenici i da se genocid nameće Srbiji i srpskom narodu iz političkih razloga.

Govoreći o neuvođenju sankcija Rusiji, Đukanović je rekao da to nije u skladu sa interesima Srbije i postavio je pitanje koja bi bila korist za Srbiju u slučaju da uvede sankcije Rusiji, kao i da bi se time poslala politička poruka koja bi imala loše posledice po Srbiju.

"Imali bismo štetu od uvođenja sankcija. Vi morate u UN da imate neku podršku. Nikakve sankcije koje bismo uveli Ruskoj Federaciji ne bi je pogodile. Prema procenama MMF-a, Rusija će imati veći rast i od Amerike i od drugih država", rekao je Đukanović.

Odnos zapadnih zemalja prema sankcijama opisao je kao licemeran i naveo da sve zapadne zemelje sarađuju sa Rusijom, dodajući da se njihove firme u Rusiji nisu ugasile, već su promenile naziv, a neke se čak i vraćaju.

"To što zapad traži da uvedemo sankcije, a oni najviše sarađuju sa Ruskom Federacijom je čist bezobrazluk", istakao je Đukanović.

Dodao je da se po Moskvi nikad više nije vozilo najnovijih modela automobila sa zapada, poput BMW, rendž rovera i drugih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija