Politika

Ešton: Pahor "važan igrač", na EU odluka ko će zameniti Lajčaka

Komentari

Autor: Kosovo onilne

21/04/2024

-

10:11

Ešton: Pahor "važan igrač", na EU odluka ko će zameniti Lajčaka
Ketrin Ešton - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton, u čijem je prisustvu potpisan Briselski sporazum 2013. godine, izjavila je za Kosovo onlajn da je na Uniji da odluči ko će zameniti Miroslava Lajčaka na toj poziciji.

Na pitanje da li bi Borut Pahor bio dobra "zamena" Miroslavu Lajčaku, odgovorila je da je bivši predsednik Slovenije svakako "važan igrač" u onome što će se dešavati između EU i Zapadnog Balkana. Navela je da Lajčaka veoma poštuje kao izaslanika koji je uradio odličan posao.

"Dolazim iz zemlje koja više nije u EU i ne može da se meša u tu diskusiju. Na EU je da odluči ko će zameniti Lajčaka. Imam najveće poštovanje prema Pahoru. Obavio je značajan posao. Šta god da se odluči, on je važan igrač u onome što će da se desi između EU i Zapadnog Balkana", rekla je Ešton.

Nekadašnji slovenački predsednik Borut Pahor mogao bi da se nađe u "cipelama" Miroslava Lajčaka, jer je nedavno potvrdio da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine. Aktuelnom specijalnom izaslaniku mandat ističe u avgustu, a Pahor, koji je nekadašnji slovenački predsednik, premijer i evropski poslanik, za sada je, bar da je to potvrđeno, jedini zvanični pretendent na mesto Miroslava Lajčaka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija