Politika

Žiofre: EU će podržati program dalje digitalizacije Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

15:33

Žiofre: EU će podržati program dalje digitalizacije Srbije
Žiofre: EU će podržati program dalje digitalizacije Srbije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Emanuel Žiofre izjavio je danas da će Evropska Unija podržati program dalje digitalizacije Srbije kroz upravo usvojeni Plan rasta za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

On je prilikom obilaska Državnog DATA centra u Kragujevcu, zajedno sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, ambasadorom Slovačke Mihalom Pavukom, ministrom informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailom Jovanovićem, i gradonačelnikom Kragujevca, Nikolom Dašićem, istakao da je Srbija u proteklim godinama već mnogo uradila na polju digitalizacije i, shodno tome, deo je evropskog digitalnog programa i deo programa kompjutera visokih performansi.

Prema njegovim rečima digitalizacija Srbije ima prioritet i u usvojenom Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji cilj jeste da se poveća integrisanost celokupnog Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, prvenstveno sa jedinstvenim tržištem EU. 

U tom kontekstu, dodao je, digitalizacija je veliki prioritet.

"Plan rasta realizovaće se na dva fronta - sa jedne strane biće usmeren na reforme koje je neophodno postići u oblasti digitalizacije, a sa druge strane, imaćemo na raspolaganju i finansijska sredstva koja će služiti za realizaciju konkretnih projekata. Ukupna vrednost Plana rasta za Zapadni Balkan, za naredne tri godine, iznosi šest milijardi evra, i od toga jedan deo novca namenjen je Srbiji, gde očekujemo, kada govorimo o digitalizaciji, brojne efikasne ideje", rekao je Žiofre.

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, podsetio je da je Srbija sa Evropskom unijom već realizovala nekoliko značajnih projekata, među kojima je u toku projekat igradnje širokopojasnog interneta, sa ciljem da do kraja 2025. godine brzi internet bude uveden u svako selo u Srbiji.

"Podsećam i da smo praktično, prošle godine, kroz projekat 'Digitalne Evrope', zapravo postali ravnopravna članica Evropske unije kad je u pitanju digitalizacija, upravljanje super računarima i digitalnim veštinama", naveo je Jovanović.

On je iskoristio današnju posetu ambasadora Evropske unije, Italije i Slovačke Kragujevcu i da predstavi dalje planove Srbije u okviru projekta "Srbija 2027 - skok u budućnost", među kojima su proširenje Državnog DATA centra u Kragujevcu i dalje ulaganje u kapacitete superkompjutera.

Kako je rekao, u februaru je Srbija započela izgradnju velikog Inovacionog distrikta u Kragujevcu, koji će imati više od 60.000 kvadrata, a sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta gradi se oko 5.000 kvadratnih metara prve zgrade Inovacionog distrikta koja će biti završena do sredine naredne godine.

"Ali, prilika je da kroz Plan rasta za Zapadni Balkan, u dogovoru sa Evropskom unijom, obezbedimo dodatna sredstva za što skoriju izgradnju i ostalih zgrada Inovacionog distrikta, kako bi bio završen do kraja 2027 godine", najavio je Jovanović.

Komentari (0)

Srbija