Politika

Vučić zajedničkom izjavom sa 16 drugih zemalja traži oslobađanje talaca u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

09:20

Vučić zajedničkom izjavom sa 16 drugih zemalja traži oslobađanje talaca u Gazi
Vučić zajedničkom izjavom sa 16 drugih zemalja traži oslobađanje talaca u Gazi - Copyright Prinskrin/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izdao je zajedničku izjavu sa 16 drugih zemalja širom sveta, kojom se traži oslobađanje talaca u Pojasu Gaze.

Potpisnici izjave, su pored Srbije, Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Srbija izjavom poziva na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana. Među njima su i državljani zemalja potpisnica. Sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice, navodi se u izjavi.

"Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava. Stanovnici Gaze bi mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći", ističe se u apelu.

U izjavi se takođe napominje da zemlje potpisnice snažno podržavaju aktuelne napore u posredovanju kako vratile svoje ljude kući.

"Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima Predsednika Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija