Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU SAD traži "odgovore" od Izraela nakon masovnih grobnica pronađenih u blizini bolnica u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija. Tanjug, Guardian

25/04/2024

-

07:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki Senat odobrio je više od 17 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu i humanitarni paket od devet milijardi za Gazu i druge ratom zahvaćene regione. Tel Aviv je zahvalan SAD na pomoći, dok se nastavljaju svakodnevni napadi na palestinsku enklavu. U tom području poginulo je najmanje 79 civila u poslednja 24 sata. Reutersovi izvori iz IDF-a tvrde da je sve spremno za udar na Rafu- grad za koji smatraju da je jedino značajno preostalo uporište Hamasa, ali i mesto gde je smešteno više od milion civila. Istovremeno, Iran i Pakistan pozvali su Savet bezbednosti UN da preduzme akcije protiv Izraela, rekavši da su izraelske snage "nezakonito" gađale susedne zemlje i strane diplomatske objekte.

Ključni događaji: 

  • Hezbolah ispalio desetine raketa na pogranični grad Šomera na severu Izraela
  • Reuters: Izrael pripremio napad na Rafu, čeka se odobrenje vlade
  • SAD: Bajden potpisao zakon o američkoj pomoći Izraelu
  • Huti napali dva komercijalna broda u Adenskom zalivu
  • Iran i Pakistan pozvali SBUN da preduzme akcije protiv Izraela

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

 

22.19 Rojters: Izrael preko noći pojačao vazdušne napade na Rafu

Izrael je preko noći pojačao vazdušne napade na Rafu nakon što je rekao da će evakuisati civile iz grada na jugu Gaze i pokrenuti sveobuhvatni napad, uprkos upozorenjima saveznika da bi to moglo da izazove masovne žrtve, javlja Rojters.

Lekari u opkoljenoj palestinskoj enklavi prijavili su danas pet izraelskih vazdušnih napada na Rafu u kojima su pogođene najmanje tri kuće, pri čemu je poginulo najmanje šest osoba, uključujući lokalnog novinara.

"Plašimo se onoga što će se dogoditi u Rafi. Nivo pripravnosti je veoma visok", rekao je u četvrtak za Rojters palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Ibrahim Kraiši.

22.10 Pentagon: Vojska SAD otpočela izgradnju luke za priliv pomoći u Gazi

Vojska SAD započela je izgradnju privremenog pomorskog pristaništa na obali Gaze preko kojeg bi trebalo da stiže pomoć u Pojas Gaze,za koje se očekuje da će biti spremno za rad u maju, saopštio je danas Pentagon.

''Mogu da potvrdim da su američki vojni brodovi, uključujući i USNS Benavidez, počeli da konstruišu početne faze privremenog pristaništa i morskog nasipa'', rekao je potparol Pentagona Patrik Rajder.

20.29 IDF odbacio optužbe o masovnim grobnicama u Pojasu Gaze

Izraelska vojska odbacila je danas optužbe da su njene snage sahranile stotine Palestinaca u masovne grobnice u Pojasu Gaze i saopštila da su ovakve tvrdnje "potpuno lažne".

Saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je objavljeno nekoliko sati nakon što su timovi civilne odbrane Gaze objavili rezultate istrag o masovnim grobnicama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Gaze, gde su navodno otkrili znake pogubljenja i ljude koji su bili živi zakopani, navodi Al Džazira.

profimedia

 

U saopštenju, izraelska vojska kaže da su, dok su njene snage bile na terenu u Kan Junisu, ''tela koja su Palestinci zakopali u oblasti bolnice Naser pregledana u okviru napora da se lociraju kidnapovani i nestali ljudi“.

14.50 Ženez: Poginuo humanitarni radnik belgijske agencije u izraelskom napadu na Rafu

Abdalah Nabhan, humanitarni radnik koji je bio deo belgijske agencije za razvojnu pomoć u Pojasu Gaze, poginuo je u izraelskom napadu na Rafu, izjavila je danas belgijska ministarka razvoja Karolin Ženez.

"Sa dubokom tugom i užasom saznajemo za smrt našeg kolege Abdalaha Nabhana (33) i njegovog sedmogodišnjeg sina Džamala, sinoć, nakon bombardovanja izraelske vojske istočnog dela grada Rafe", navela je ministarka u saopštenju, preneo je Rojters. Nabhan, čija nacionalnost nije otkrivena, radio je za agenciju Enabel, pomažući malim preduzećima.

14.48 Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa o jednogodišnjem prekidu vatre u Gazi

Egipatske vlasti predale su Izraelu predlog koji je sastavio Hamas, a kojim traži jednogodišnji prekid vatre u Pojasu Gaze zamenu da radikalni Palestinci obustave napade na izraelske snage, javio je TV kanal Al Hadat sa sedištem u Dubaiju.

Kako se navodi, Egipat je predao predlog Hamasa izraelskoj delegaciji. Izvori su rekli da je Egipat izneo i sopstvenu inicijativu, zahtevajući od Izraela da u potpunosti obustavi operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa  Gaze u blizini egipatske granice, preneo je TASS.  

14.35 Palestinske vlasti traže istragu masovnih grobnica u bolnicama u Pojasu Gaze

Tim palestinske civilne odbrane pozvao je danas Ujedinjene nacije da istraže masovne grobnice Palestinaca u bolnicama u Pojasu Gaze u kojima je do sada otkriveno gotovo 400 tela nakon što su izraelske snage napustile bolničke komplekse, navodeći da je reč o ratnim zločinima. Članovi tima palestinske civilne odbrane tvrdili su na konferenciji za novinare da je bilo slučajeva da su izraelske snage streljale pacijente dok su oni bili podvrgnuti operacijama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze.

10.50 SAD traži "odgovore" od Izraela nakon masovnih grobnica pronađenih u blizini bolnica u Gazi

Bela kuća je saopštila da žele "odgovore" od izraelskih vlasti nakon otkrivanja masovnih grobnica u dve bolnice u Gazi koje su uništene u izraelskoj opsadi. Agencija za civilnu odbranu Gaze saopštila je da su zdravstveni radnici otkrili skoro 340 tela ljudi koje su izraelske snage navodno ubile i sahranile u bolnici Naser u Kan Junisu, prenosi agencija Frans pres. Izveštava se da je oko 30 tela pronađeno zakopanih u dve grobnice u dvorištu bolnice Al-Šifa u gradu Gaza, prenosi Gardijan.

10.03 Al Jazeera: Izraelski doseljenici upali u džamiju Al Aksa u Jerusalimu

Više od 430 izraelskih doseljenika upalo je u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu, gde su sproveli ritual jevrejskog praznika Pasha, prenosi "Al Jazeera".

profimedia

 

Prema pisanju palestinske agencije WAFA, oni su bili pod "teškom zaštitom" izraelskih snaga. Molitva u džamiji Al Aksa je inače, prema dugogodišnjem dogovoru, rezervisana isključivo za molitve muslimana.

09.50 Papa Franja o Gazi i Ukrajini: Ispregovaran mir je bolji od beskrajnog rata

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je zaraćene strane u ratovima u Ukrajini i Gazi da pregovaraju o miru jer je "ispregovaran mir bolji od beskrajnog rata".

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

"Molim, zemlje u ratu, sve njih, zaustavite rat. Tražite pregovore, tražite mir", rekao je papa u intervjuu za "CBS news". On je rekao da je svakodnevno u kontaktu sa sveštenim licima iz Gaze da ih pita o njihovim iskustvima i da može da pomogne postizanje mira samo molitvom.

08.26 Hamas: Spremni smo na primirje sa Izraelom u slučaju "rešenja sa dve države"

 Zamenik predsednika politbiroa Hamasa za Gazu Halil al Haja izjavio je da je ta palestinska militantna grupa spremna na dogovor o petogodišnjem primirju sa Izraelom i da se pretvori u političku stranku ako bi bila uspostavljena palestinska država sa granicama iz 1976. godine, što predstavlja poznato "rešenje sa dve države".

Tanjug AP/Nasser Nasser, Abdel Kareem Hana, Leo Correa, profimedia

 

Al Haja, predstavnik Hamasa u pregovorima o prekidu vatre i vraćanju talaca, naveo je bi da bi ta grupa prihvatila "potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i vraćanje palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama".

08.00 Grčki brod presreo dva drona Huti pobunjenika u Crvenom moru

Brod grčke vojske je danas u sklopu misije Evropske unije Aspiedes presreo dva drona proiranske militantne grupe Huti koji su napali trgovinski brod u Crvenom moru.

"U četvrtak ujutru je grčka fregata Hidra, dok je pratila trgovački brod u Adenskom zalivu, pucala na dva drona. Uništila je jedan, a drugi se udaljio", rekao je grčki zvaničnik Rojtersu.

07.22 SAD: Uhapšene desetine studenata koji su protestovali protiv rata Izraela u Gazi

Američka policija uhapsila je više desetina studenata u Teksasu i Kaliforniji koji su protestovali protiv rata Izraela i Hamasa u Gazi. U Teksasu su juče uhapšene 34 osobe, nakon sukoba demonstranata i policije i policijske konjice, a među uhapšenima je i novinar američke televizije Foks, prenosi Asošijeted pres.

Mikala Compton/Austin American-Statesman via AP

 

Studenti iz Teksasa su zahtevali od njihovog univerziteta da prekine svaku saradnju sa kompanijama koje proizvode i prodaju oružje Izraelu, piše Independent.

07.10 Hagari o video snimku koji je objavio Hamas: Ovo je hitan poziv na akciju

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je danas, komentarišući snimak izraelsko-američkog taoca Herša Goldberg-Polina koji je objavila militantna grupa Hamas, je da je to hitan poziv na akciju i dodao da izraelska vojska neće ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađe taoce.

profimedia

 

"Hamas je upravo objavio snimak 23-godišnjeg Herša Goldberga-Polina, američko-izraelskog mladića, koji je sa prijateljima slavio na Nova Music Festivalu, kada ga je Hamas nasilno i brutalno napao i kidnapovao 7. oktobra. Hamas drži Herša u Gazi više od 200 dana. Hamas i dalje drži 133 taoca u Gazi više od 200 dana, u nehumanim uslovima", istakao je Hagaru u video poruci, prenosi Tajms of Izrael.

On je poručio da će IDF nastaviti da goni Hamas svuda u Gazi, sve dok taoci ne budu oslobođeni. "Ovo je hitan poziv na akciju. Nećemo ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađemo naše taoce.

07.05 Hamas je objavio snimak na kojem se vidi izraelsko-američki talac Goldberg-Polin

Palestinski militantni pokret Hamas objavio je danas video snimak na kojem se vidi Herš Goldberg-Polin, Amerikanac izraelskog porekla koji je zarobljen tokom Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i odveden u Gazu.

Kratak snimak bez datuma pokazuje da 23-godišnjaku nedostaje potkolenica, ali da inače deluje zdravo. U video porucio on je rekao da je zadobio ozbiljne povrede tokom napada 7. oktobra nakon što je pokušao da svoje telo koristi kao štit da zaštiti sebe i druge uplašene civile, prenosi Rojters. Njegova majka Rejčel Goldberg-Polin vodi kampanju za oslobađanje svog sina, koji je otet na muzičkom festivalu Nova i jedan je od 133 izraelska taoca koji su još u zarobljeništvu nakon što je više od 100 oslobođeno prošle godine. Njegovi roditelji su nakon objavljivanja snimka pozvali lidere uključene u pregovore o prekidu vatre da postignu dogovor.

07.00 Netanjahu: Mora se uraditi više na zaustavljanju propalestinskih protesta u SAD

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da "mora da se uradi više" na zaustavljanju propalestinskih protesta koji su se proširili na veliki broj američkih univerziteta.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

"Ono što se dešava u kampusima američkih univerziteta je užasno. To je nesavesno. To se mora zaustaviti i nedvosmisleno osuditi", rekao je izraelski premijer u snimljenoj izjavi, optužujući "antisemitske rulje" da preuzimaju vodeće američke univerziteta, prenosi Rojters.

Netanjahu je ocenio da je odgovor nekoliko predsednika univerziteta "bio sraman" i poručio da se mora učiniti više na zaustavljanju ovih protesta.

06.53 Huti napali dva komercijalna broda u Adenskom zalivu

Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta Ansar Alah napali su u Adenskom zalivu komercijalne brodove "Maersk Yorktown" i MSC Veracruz, za ​​koje je identifikovano da pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu. Vojni portparol ove militantne grupe Jahja Sare naveo je da je gađan i američki razarač u Adenskom zalivu.

06.37 Iran i Pakistan pozvali SBUN da preduzme akcije protiv Izraela

Iran i Pakistan pozvali su Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme akcije protiv Izraela, rekavši da su izraelske snage "nezakonito" gađale susedne zemlje i strane diplomatske objekte.

06.28 Bajden potpisao paket pomoći Izraelu i Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, potvrdila je Bela kuća.

"To će učiniti Ameriku bezbednijom, učiniće svet bezbednijim", rekao je Bajden posle potpisivanja zakona.

Od ukupne pomoći, 17,2 milijardi dolara namenjeno je za vojnu pomoću Izraelu, dok su 9,2 milijardi planirane kao humanitarni paket za Pojas Gaze.

AP Photo/Evan Vucci

 

06.14 Reuters: Izrael pripremio napad na Rafu, čeka se odobrenje vlade

Visoki zvaničnik izraelskog Ministarstva odbrane tvrdi da je vojska (IDF) sprovela sve neophodne pripreme da zauzme Rafu, grad za koji smatraju da je jedino značajno preostalo uporište Hamasa, javlja Reuters.

"Možemo da pokrenemo operaciju kada dobijemo odobrenje vlade", naveo je neimenovani izvor za Rojters.

06.10 Hezbolah ispalio desetine raketa na pogranični grad Šomera na severu Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je ispalila desetine raketa na pogranični grad Šomera na severu Izraela nakon što su izraelske vazdušne snage napale pogranični libanski grad Ajta al-Šaab.

Izvor iz Hezbolaha je naveo da je Izrael izveo više od 10 vazdušnih napada na libanski grad Ajta al-Šaab koji se nalazi oko tri kilometra od Šomera sa druge strane granice, preneo je "Reuters".

06.00 Sve masovnije demonstracije na univerzitetima širom SAD

Demonstracije protiv politike Izraela se omasovljuju na univerzitetima širom SAD uz zahtev da se obustavi ubijanje palestinskih civila u Gazi.

Protesti se umnožavaju posle masovnih hapšenja demonstranata na više univerziteta na istočnoj obali SAD.

Na univerzitetima studenti i profesori koji demonstriraju su se ulogorili pod šatorima, među kojima su neki hebrejske i muslimanske veroispovesti, i tu održavaju predavanja, zajedničke molitve i muzičke nastupe.

Demonstranti traže da se univerzitetske fondacije odvoje od izraelskih interesa i da SAD okončaju ili barem uslovljavaju izraelsku vojnu pomoć poboljšanjem položaja Palestinaca.

 

Komentari (0)

Svet