Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska demantovala da je tela Palestinaca zakopala u zajedničke grobnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2024

-

07:47

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska demantovala da je tela Palestinaca zakopala u zajedničke grobnice
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska demantovala da je tela Palestinaca zakopala u zajedničke grobnice - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojna vazduhoplovna baza Asad na zapadu Iraka granatirana je u ponedeljak, a u napadu nije bilo štete i niko nije povređen. To je drugi napad na SAD na Bliskom istoku, s obzirom da je pre dva danaa na američku bazu u Siriji ispaljeno pet raketa iz iračkog pograničkog grada Zumara. Izraelska vojska demantovala je optužbe da je zakopala tela Palestinaca u zajedničke grobnice u bolnici u pojasu Gaze, navodeći da je tamo iskopala, a zatim ponovo zakopala tela u potrazi za telima izraelskih talaca. Prema poslednjim informacijama, u zajedničkim grobnicama u krugu bolnoce Naser pronađeno je 340 tela.

Ključni događaji:

  • Hezbolah ispalio desetine raketa na pogranični grad Šomera na severu Izraela

  • Senat SAD odobrio pomoć Izraelu, čeka se Bajdenov potpis

  • Napadnuta američka vojna baza u Iraku
  • Izraelska vojska demantovala da je tela Palestinaca zakopala u zajedničke grobnice
  • Više od 34.000 Palestinaca ubijeno od početka rata
  • Izrael bombardovao severnu Gazu

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

 

 

Euronews

 

                Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.56 Huti napali dva komercijalna broda u Adenskom zalivu

Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta Ansar Alah napali su danas u Adenskom zalivu komercijalne brodove "Maersk Yorktown" i MSC Veracruz, za ​​koje je identifikovano da pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu. Vojni portparol ove militantne grupe Jahja Sare naveo je da je gađan i američki razarač u Adenskom zalivu.

21.09 Iran demantovao da je smanjio broj vojnih savetnika u Siriji

Iran nije smanjio broj svojih vojnih savetnika u Siriji, prenela je danas televizija libanska Al Majadin, pozivajući se na neimenovani vojni izvor koji je, kako se navodi demantovao ranije izveštaje medija o ovom pitanju.

"Iranski vojni savetnici i dalje obavljaju u Siriji kao i do sada i u skladu sa ciljevima koji su dogovoreni sa zvaničnim Damaskom. Nema govora o njihovom povlačenju", rekao je neimenovani izvor, prenosi TASS.

19.45 Turska: SAD imaju dvostruke aršine za Izrael kad je reč o ljudskim pravima

Ministarstvo spoljnih poslova Turske navelo je danas da godišnji izveštaj SAD o ljudskim pravima u svetu nije verno prikazao "nehumane napade" Izraela u Gazi" i da SAD vode politiku dvostrukih aršina kada je reč o ljudskim pravima.

Tursko ministarstvo je navelo da je američki izveštaj sastavljen "sa političkim motivima" i da je "daleko od nepristrasnog i objektivnog", prenosi Rojters. Američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je tvrdnje da Vašington ima dvostruke aršine kada je reč o Izraelu.

18.01 SAD: Bajden potpisao zakon o američkoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, potvrdila je Bela kuća, navodeći da Bajdenov potpis označava "kraj duge i bolne borbe sa republikancima u Kongresu oko preko potrebne pomoći Ukrajini".

14.46 Hezbolah ispalio desetine raketa na pogranični grad Šomera na severu Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je danas ispalila desetine raketa na pogranični grad Šomera na severu Izraela nakon što su izraelske vazdušne snage napale pogranični libanski grad Ajta al-Šaab.

Izvor iz Hezbolaha je naveo da je Izrael izveo danas više od 10 vazdušnih napada na libanski grad Ajta al-Šaab koji se nalazi oko tri kilometra od Šomera sa druge strane granice, preneo je "Reuters".

Izraelske snage su u utorak napale libansko selo Hanin kada su poginule najmanje dve osobe, uključujući 11-godišnju devojčicu.

Hezbolah je saopštio u utorak da je pokrenuo napad dronom na izraelske vojne baze severno od izraelskog primorskog grada Akre.

Sukobi između Izraela i Hezbolaha eskalirali su poslednjih dana, a počeli su nakon sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. U izraelskim napadima u Libanu ubijeno je više od 70 civila i oko 250 boraca Hezbolaha od 7. oktobra, pored još 30 ubijenih boraca u izraelskim napadima u susednoj Siriji.

To prevazilazi gubitke Hezbolaha koje je imao u ratu sa Izraelom 2006. godine, navodi britanska agencija.

U napadima Hezbolaha na Izrael od 7. oktobra poginulo je 18 osoba, uključujući civile i vojnike.

12.03 Iran i Pakistan pozvali SBUN da preduzme akcije protiv Izraela

Iran i Pakistan pozvali su Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme akcije protiv Izraela, rekavši da su izraelske snage "nezakonito" gađale susedne zemlje i strane diplomatske objekte.

U zajedničkom saopštenju koje je danas objavila pakistanska kancelarija za spoljne poslove tokom trodnevne posete predsednika Irana Ebrahima Raisija, Izrael se optužuje za "veliku eskalaciju u već nestabilnom regionu", preneo je Rojters.

"Prepoznajući da je neodgovorni čin snaga izraelskog režima velika eskalacija u ionako nestabilnom regionu, obe strane su pozvale Savet bezbednosti UN da spreči izraelski režim u svom avanturizmu u regionu i njegovim nezakonitim aktima napada na njegove susede", naveli su Iran i Pakistan u zajedničkom saopštenju.

Tanjug/Press Information Department via AP

 

Raisi, koji je završio posetu Pakistanu i odleteo u Šri Lanku, obećao je da će povećati trgovinsku razmenu između Irana i Pakistana na 10 milijardi dolara godišnje.

Tokom posete Pakistanu, kako je prenela IRNA, Raisi je kazao da bi svaki novi izraelski napad na iransku teritoriju mogao radikalno da promeni dinamiku i rezultira time da od "cionističkog režima" ne ostane ništa.

10.32 UN pozvale na transparentnu istragu masovnih grobnica u Gazi

Ujedinjene nacije pozvale su danas na "jasnu, transparentnu i kredibilnu istragu" masovnih grobnica otkrivenih u dve velike bolnice u ratom razorenoj Gazi koje su bila na meti napada izraelskih trupa.

Portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani zahtevala je pokretanje nezavisne i transparentne istrage o nastradalima, rekavši da bi "s obzirom na to da preovlađuje klima nekažnjivosti, trebalo uključiti međunarodne istražitelje", prenela je Al Džazira.

Kredibilni istražitelji moraju imati pristup lokacijama, rekao je novinarima portparol UN Stefan Dižarik, dodajući da više novinara mora biti u mogućnosti da bezbedno radi u Gazi kako bi izveštavali o činjenicama.

10.19 Nemačka će uskoro nastaviti saradnju sa UNRWA u Gazi

Nemačka vlada planira da nastavi saradnju sa Agencijom UN za palestinske izbeglice (UNRWA) u Gazi, naveli su danas ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo za razvoj u zajedničkom saopštenju.

Odluka je usledila nakon istrage bivše francuske ministarke spoljnih poslova Katrin Kolone o tome da li su pojedini zaposleni u UNRWA bili umešani u napad Hamasa 7. oktobra, preneo je Reuters.

U izveštaju o neutralnosti UNRWA, sastavljenom na osnovu istrage šefice francuske diplomatije, zaključeno je da Izrael tek treba da potkrepi svoje optužbe da su stotine zaposlenih u UNRWA pripadnici terorističkih grupa.

07.45 Senat SAD odobrio pomoć Izraelu 

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara. Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen. Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden. Paket pomoći predviđa 61  26 milijardi za Izrael, prenosi Rojters.

AP Photo/Mariam Zuhaib

 

06.50 Napadnuta američka vojna baza u Iraku

Američka vojna vazduhoplovna baza Al Asad na zapadu Iraka napadnuta je juče, a u napadu nije napravljena šteta i niko nije povređen, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

"Ovo je bio drugi napad protiv snaga SAD od 4. februara", dodao je američki zvaničnik, misleći na napad u nedelju kad je na istu bazu ispaljeno pet raketa iz pograničkog grada Zumara.

Tada su SAD saopštile da je saveznički borbeni avion uništio raketni bacač u Siriji, dodajući da niko od pripadnika američke vojske nije povređen. 

06.40 Izraelska vojska demantovala da je tela Palestinaca zakopala u zajedničke grobnice

Izraelska vojska demantovala je optužbe da je zakopala tela Palestinaca u zajedničke grobnice u bolnici u pojasu Gaze, navodeći da je tamo iskopala, a zatim ponovo zakopala tela u potrazi za ostacima izraelskih talaca.

"Optužbe prema kojima je izraelska vojska tu zakopala tela Palestianca su neosnovane", saopštila je vojska.

Kako je dodato, tokom operacije u zoni bolnice Naser u gradu Kan Junes vojska je u pokušaju da lokalizuje taoce i nestale pregledala tela koja su zakopali Palestinci, i to "obazrivo" i samo na mestima gde "su obaveštajni podaci ukazivali na moguće prisustvo talaca", saopštila je vojska i dala uveravanja da je sačuvala dostojanstvo mrtvih.

profimedia

 

06.29 Više od 34.000 Palestinaca ubijeno od početka rata

U izraelskim vojnim udarima širom pojasa Gaze u poslednja 24 sata ubijena su 32 Palestinca i ranjeno 59 drugih, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti.

Kažu da je potvrđeno da je više od 34.000 ljudi ubijeno u sedmomesečnom ratu, a da je još hiljade tela još neotkriveno, navodi Reuters.

06.15 Izrael bombardovao severnu Gazu

Izrael je prethodnog dana bombardovao severnu Gazu u nekim od najjačih granatiranja u poslednjih nekoliko nedelja, izazvavši paniku među stanovnicima i sravnivši kvartove u oblasti sa koje je izraelska vojska prethodnpo sklonila svoje trupe, rekli su stanovnici, javlja Reuters.

Tenkovi armije izvršili su novi upad istočno od Bejt Hanuna na severnoj ivici pojasa Gaze, iako nisu prodrli daleko u grad, rekli su stanovnici i mediji Hamasa.

Pucnjava je stigla do nekih škola u kojima su se sklonili raseljeni stanovnici.

Komentari (0)

Svet