Politika

Završena prva sednica Skupštine AP Vojvodine, izabran predsednik i radna tela

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

10:29

Završena prva sednica Skupštine AP Vojvodine, izabran predsednik i radna tela
Završena prva sednica Skupštine AP Vojvodine, izabran predsednik i radna tela - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Skupštine AP Vojvodine završila je danas zasedanje prve sednice novog saziva na kojoj su poslanici izabrali novog predsednika parlamenta, potpredsednike, generalnog sekretara, kao i predstavnike skupštinskih odbora.

Balint Juhas iz redova Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) izabran je za predsednika pokrajinskog parlamenta. Za njega je, od prisutnih 120, glasao 81 poslanik, protiv je bilo 28 poslanika, dok šest poslanika nije glasalo.

Za potpredsednike parlamenta izabrani su Damir Zobenica, Aleksandra Maletić, Nemanja Zavišić i Boris Novaković. Skupština je za generalnog sekretara Skupštine Vojvodine imenovala Aleksandru Stojković.

Juhas je nakon imenovanja položio zakletvu i rekao da je veoma počastvovan što je izabran, kao naslednik svog mentora Ištvana Pastora.

"To u sebi nosi nemalu dozu odgovornosti i tereta, ali i časti", poručio je Juhas sa skupštinske govornice nakon polaganja zakletve. Juhas je bio nosilac pokrajinske izborne liste SVM-a, a trenutno je i na poziciji rukovodioca kancelarije Fondacije "Prosperitati".

On je na funkciji predsednika pokrajinskog parlamenta nasledio Ištvana Pastora (SVM) koji je bio predsednik Skupštine Vojvodine od 2012. do smrti, u jesen prošle godine. Na konstitutivnoj sednici, koja je održana 9. februara, potvrđeni su mandati 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog parlamenta. Od sedam izbornih lista koje su osvojile mandate, formirano je devet poslaničkih klubova.

U novom sazivu najviše mandata - 66 ima lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane", "Srbija protiv nasilja" 30, Savez vojvođanskih Mađara devet poslanika, Socijalistička partija Srbije i koalicija Nove Demokratske stranke Srbije po sedam mandata i Ruska stranka jedan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija