Politika

Šta znamo o novom "misterioznom" nacrtu statuta ZSO? Vujičić: "Verovatno spisak želja kako Srbi ne treba da žive na KiM"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2024

-

14:32

Šta znamo o novom "misterioznom" nacrtu statuta ZSO? Vujičić: "Verovatno spisak želja kako Srbi ne treba da žive na KiM"
Šta znamo o novom "misterioznom" nacrtu statuta ZSO? Vujičić: "Verovatno spisak želja kako Srbi ne treba da žive na KiM" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Briselskim sporazumom iz 2013. i 2015. godine jasno je naznačeno da statut Zajednice opština sa srpskom većinom treba da izradi Upravljački tim koji čine Srbi. Sada se u javnosti pominje neki drugi statut, čiji je autor Evropska unija.

Aleksandar Rapajić iz Centra za zastupanje demokratske kulture u razgovoru za Euronews Srbija kaže da takav zvanični dokument o ZSO "niko još nije video".

"EU je poslala neki predlog statuta pregovaračima, beogradskoj i prištinskoj strani, ali zvanično ga mi nismo videli", kaže on.

Da takav statut postoji, potvrđeno je za Euronews Srbija iz Eropske unije.

"Nakon što Kosovo nije ispunilo svoju obavezu da podnese predlog, Evropska Unija je uz aktivno učešće međunarodnih pravnih stručnjaka pripremila predlog koji poštuje crvene linije Kosova. Plan i predlog su podržani od strane Evropske unije i njenih država članica, uključujući i međunarodne partnere kao što su Sjedinjenje Američke Države. Premijer Kurti je prošle godine čak prihvatio da potpiše i sprovede ovaj plan ili predlog statuta", izjavio je portparol Evropske komisije Petar Stano.

Euronews

 

Crvene linije Kosova su ispoštovane ali, smatraju eksperti, slanjem u prištinski Ustavni sud, ne i Briselski sporazum.

"Sa pravne strane gledišta to ne bi trebalo da se radi, jer ako se računa da je Briselski sporazum međunarodni sporazum onda on ima veću snagu nego lokalno zakonodavstvo i ne može ga Ustavni sud odbacivati. To je i svrha međunarodnih sporazuma - da imaju veću važnost od lokalnog zakonodavstva", dodao je Rapajić.

Profesor ustavnog prava Mazljum Baraljiu kaže da se čini kao da Ustavni sud nije odlučivao potpuno samostalno.

"Uticaj i utisak javnog mnjenja Kosova je da se uticalo politički, spolja", kaže on za Euronews Srbija.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu, Vadim Ghirda

 

U međuvremenu, dok kosovski premijer Aljbin Kurti poručuje da će, ako bude bilo potrebno, sam napisati novi statut, predsednica Vjosa Osmani želi samo proveru evropskog predloga.

"Svaka obaveza Kosova sprovodi se u skladu sa Ustavnim zakonom, zakonima i Ustavom Kosova, kao i na osnovu presude Ustavnog suda. To je naš okvir i nikada ne izlazimo iz njega", rekla je ona.

Osim kršenja dogovora iz Brisela, jer Srbi nisu učestvovali u izradi statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, a sa njima, barem javno, nije bilo ni konsultacija, široj javnosti je nepoznat i negov sadržaj.

Vujičić: 11 godina laži i izgovora

Danijela Vujičić, predsednica Skupštinskog odbora za KiM i koordinatorka Upravljačkog tima kaže da godinu dana od srpskog predloga statuta ZSO, koji je Priština odbila, mi i dalje čekamo da se nacrt implementira, ali i da vidimo dobru volju EU koja je garant Briselskog sporazuma na koji se obavezala i Priština.

"Naravno, 11 godina laži, 11 godina izgovora, 11 godina prevare kako će biti ZSO, a nje nema ni na vidu. Kurti već dve godine pokušava da je obesmisli i vešto izbegava menjajući teme dijaloga", kaže Vujičić u razgovoru za Euronews Srbija.

Od 15 tačaka Briselskog sporazuma čak u šest se govori o ZSO što je, naglašava Vujičić, bio i okvir da Beograd potpiše ovaj sporazum.

"Nema više ni reči o onom nacrtu statuta koji smo moj tim i ja predstavili pre godinu dana", kaže ona.

Euronews

Vujičić ističe da novi navodni nacrt nije onaj u kojem je učestvovala Srbija.

"Mi ne znamo šta tu piše. To je verovatno jedan spisak želja kako Srbi ne bi trebalo da žive na KiM. Verovano onaj koji liči na statut jedne NVO, onako kako Priština želi da uspostavi ZSO. U njihovom zakonodavstvu postoji neka Asocijacija srpskih opština koja više liči na neko lovačko udruženje i nema nikakve veze sa ovim", dodaje.

Da Priština ima nešto slično onome što je dogovoreno u Briselu u svojim aktima, ZSO nikada ne bi bila predmet dijaloga na visokom nivou i međunarodnog sporazuma koji je zaključen, ističe.

"Kada bi prihvatili naš nacrt statuta, trebalo bi i da upodobe međunarodni sporazum u svoje zakonodavstvo, a oni to nisu uradili"

Vujičić podseća da je Upravljački tim, kao deo Dijaloga, uradio svoj deo posla i ono što je bio deo naših obaveza.

"U pitanju je kršenje Briselskog sporazuma jer ispada da smo mi tu bili proforme - da zadovoljimo neku formu, a ne da završimo posao i zadatak koji nam je poveren", dodaje.

Intervju u celosti možete pogledati u prilogu iznad.

Komentari (0)

Srbija