Politika

Đurić: Nova vlada Srbije je okrenuta ka budućnosti

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2024

-

23:12

Đurić: Nova vlada Srbije je okrenuta ka budućnosti
Ivica Dačić predao dužnost ministra spoljnih poslova Marku Đuriću - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je večeras da je nova vlada Srbije vlada budućnosti, koja je okrenuta ka budućnosti i da je kabinet premijera Miloša Vučevića kabinet koji ne projektuje politiku Srbije za naredne četiri godine, nego za, kako je istakao, naredne četiri decenije.

On je, povodom pojedinih komentara da je nova srpska valda proamerički ili proruski orijentisana, istakao da je nova vlada prosrpski orijentisana.

"Što se tiče njene spoljno-političke orijentacije, ili moje, moram da kažem da je ta orijentacija slobodarska. Srbija će voditi nacionalno odgovornu spoljnu politiku, pružene ruke, čuvajući svoje dostojanstvo. Mi smo u poslu pravljenja prijatelja za našu zemlju, ali ćemo isto tako odlučno da odgovaramo onima koji nasrću na naše interese", poručio je Đurić gostujući na TV Pink.

Poručio je da Srbija neće zapostaviti svoja tradicionalna prijateljstva. 

"Mi ćemo negovati prijateljstva i sa Narodnom Republikom Kinom i sa Ruskom Federacijom i sa zemljama koje su nam pomogle širom sveta,  nekadašnjim nesvrstanim zemljama, koje su nam pomogle da dobijemo ovaj Ekspo", rekao je Đurić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Dodao je da je Srbiji veoma stalo da nastavi i razvoj odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, a da će se Srpska napredna stranka rukovoditi onim što je nacionalni interes Srbije čak i u izjavama. 

"Kad kažete šta je percepcija javnosti o tome da li je neko bliži istoku ili bliži zapadu, ja nisam od juče u politici pa da ne znam šta je popularnije govoriti. I mogao bih uvek da se opredelim za to, da govorim ono što znam da podržava procentualno, po istraživanjima javnog mnjenja, veći deo građana. Ali ću uvek odabrati, i za to imam snažnu podršku i predsednika Vučića, da govorim i saopštavam i domaćoj i međunarodnoj javnosti ono što je u interesu Srbije. Dakle, ne ono što je u mom ličnom političkom interesu, nego čak i stranke koje predstavljam, nego ono što je u interesu Srbije", istakao je Đurić.

Ocenio je da nova vlada ima ozbiljan kadrovski sastav, pohvalio je odgovornost novog premijera Vučevića i istakao da je ova vlada, vođena vizijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlada koja uživa izuzetan legitimitet.

"Ukoliko nemate politiku, ukoliko nemate ideje, ukoliko nemate viziju, ne možete da zadobijete tu podršku. Ova vlada ima i jasno definisane ciljeve i viziju i način da to sprovede", rekao je on. 

Na komentare da je nova vlada preglomazna, Đurić je rekao da je zanimljivo da oni dolaze od osoba koje su bili članovi vlada koje su imale veliki broj ministarstava i agencija.

Govoreći o tragdiji u OŠ Vladislav Ribnikar, Malom Orašju i Duboni, Đurić je naveo da je 3. i 4. maja cela Srbija tugovala i da su ta ubistva trauma koja se ne dešava svaki dan.

"Veoma važno je što je ono što se dogodilo shvaćeno izuzetno ozbiljno. I država Srbija je preduzela mere bez presedana. Zaposlene su hiljade novih policajaca, primljeni u stalni radni odnos, raspoređeni u svaku osnovnu i srednju školu u Srbiji, što je mera bez presedana, koja ne postoji ni u jednoj evropskoj zemlji", rekao je Đurić. 

"Poseta Sija velika čast za Srbiju"

Ministar spoljnih poslova rekao je da predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga predstavlja veliku čast za Srbiju i ocenio je da to što kineski lider dolazi u zemlju kao što je Srbija znači da ona vodi samostalnu politiku i da predstavlja centar odlučivanja. 

"Ta poseta je za nas velika čast. Mi smo zbog nje iskreno radosni. Mogu da kažem da sporazum o slobodnoj trgovini koji stupa na snagu ove godine predstavlja zadužbinu, ne samo za ovu generaciju. To je zadužbina za generaciju naših unuka. Činjenica da lider zemlje kao što je Kina dolazi u Srbiju je od ogromnog značaja", izjavio je Đurić gostujući na TV Pink.

Dodao je da su prethodni put kada je Si išao na evropsku turneju, ekonomija EU i Kine bile otprilike iste veličine, dok je danas ekonomija Kine 15 odsto veća od ekonomije kompletne Evropske unije. 

"To što je lider jedne takve zemlje odlučio da poseti samo tri evropske države, među kojima Srbija, govori o tome da Srbija ima samostalnu politiku, odnosno da je centar odlučivanja", naveo je Đurić. 

Na komentare iz Evrope da Vučić ima previše bliske odnose sa Kinom, Đurić je ukazao da se mnoge evropske zemlje zadužuju kod Kine, da je Kina postala prvi trgovinski partner Americi i dodao je da je Srbiji u interesu da razvija saradnju sa Kinom, koja postala je drugi trgovinski partner Srbije.

Govoreći o tome što će u ovoj evropskoj turneji kineski predsednik imati susrete sa samo tri evropska lidera, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, predsednikom Srbije Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Đurić je istakao da je Si Đinping prepoznao lidere koji imaju dovoljno karaktera i političke snage i da je za Srbiju poseta važna jer je stavljla na globalnu mapu.

Tanjug AP/Stephane de Sakutin, Pool via AP

 

Naveo je da "New York Times" pisao da poseta Sija Beogradu na dan kada je pre 25 godina pogođena kineska ambasada pokazuje da Kina pamti kako je tada prekršeno međunarodno pravo.

Poručio je građanima Srbije da neće biti razočarani kako će Kina glasati po pitanju rezolucije o Srebrenici.

"Srbija će, prema odnosu u vezi sa ovom rezolucijom, da veoma meri ko se postavlja prema njoj prijateljski i koga možemo da nazovemo partnerom, koga možemo da nazovemo prijateljem", naveo je Đurić.

Na pitanje da prokomentariše navode da bi Francuska mogla da radi na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope, Đurić je ocenio da postoji ogromna nervoza zbog ličnog odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Po pitanju Saveta Evrope i rezolucije o Srebrenici, Đurić je rekao da je uložen "nadljudski" napor od strane ljudi u državnom rukovodstvu.

"Konkretno, predsednik uz koga sam bio neposredno je imao 110 različitih interakcija sa državama članicama Ujedinjenih nacija, 110 država je neposredno kontaktirao", rekao je Đurić.

 

Komentari (0)

Srbija