Politika

Ambasador Italije: Bez suštinskog napretka u formiranju "ZSO", nije trenutak za članstvo Kosova u Savetu Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2024

-

20:44

Ambasador Italije: Bez suštinskog napretka u formiranju "ZSO", nije trenutak za članstvo Kosova u Savetu Evrope
Ambasador Italije: Bez suštinskog napretka u formiranju "ZSO", nije trenutak za članstvo Kosova u Savetu Evrope - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski ambasador Luka Gori ocenio je večeras da još nije došao trenutak da za člasntvo tzv. Kosova u Savetu Evrope i naglasio da je za tako nešto neohodan suštisnki napredak u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"To je stav koji je Italija zauzela zajedno sa Francuskom, Nemačkom i drugim državama članicama EU i to je ono što pokušavamo da postignemo u Strazburu", naglasio je Gori za Tanjug povodom zahteva da se odluka Saveta Evrope o članstvu Kosova odloži.

Ambasador je dodao da je pozicija Italije veoma je jasna i da Rim veruje da je "ZSO" ključni element za proces normalizacije između Beograda i Prištine.

"Zbog toga smo uvereni da ukoliko ne dođe do suštinskog napretka u vezi sa ovim ciljem, nije pravi trenutak da se pitanje kandidature Kosova za Savet Evrope bavi ili stavi na dnevni red", naveo je ambasador.

Na pitanje o koracima koje Italija preduzima da se odloži članstvo tzv Kosova u Savetu Evrope, ambsador Gori podseća da su već preduzeti koraci u Strazburu u koordinaciji sa drugim državama članicama Evropske unije.

"Pokušavamo da podstaknemo kosovske vlasti da napreduju po pitanju Asocijacije ali za sada nismo videli nikakav napredak", rekao je Gori i ponovio da je zato pozicija Italije da još nije pravi trenutak za članstvo tzv Kosova u Savetu Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija