Politika

Usvojene dopune Zakona: Birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. neće moći da glasaju na novoj adresi

Komentari

Autor: Euronews Srbija. Tanjug, RTS

10/05/2024

-

12:46

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas dopune Zakona o jedinstvenom birčkom spisku. Za je glasalo 153 poslanika, dok je osam bilo protiv. Glavna promena odnosi se na to da birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

Danas u 14.00 časova počela je nova sednica parlamenta na čijem je dnevnom redu bilo pet tačaka, među kojima je i Predlog zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu, a ukupno četiri amandmana na predložene dopune zakona podnele su stranke koje su najavile da će bojkotovati predstojeće beogradske izbore - Stranka slobode i pravde i SRCE. 

U Skupštini Srbije prethodno je postignut dogovor između parlamentarnih grupa o izmeni Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, a koje se tiče zahteva da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Politički dogovor je da ograničenje postoji za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. do 3. juna 2024. 

Paunović: U skladu sa političkim dogovorom glasaćemo za izmene

Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović rekla je da će ta poslanička grupa u skladu sa političkim dogovorom glasati za dopune zakona o JBS.

"Želim da uputim javno izvinjenje svim građanima koji će biti obuhvaćeni izmenom. Ovo jeste u dobroj meri nepravda prema njima, ovo jeste i jedan gest koji mogu smatrati i preagresivnim u odnosu na njihova prava", rekla je Paunović na sednici.

Ona je rekla da će se ta nepravda, u skladu sa dogovorom, svakako ispraviti u predstojećem periodu.

"Danas kao vladajuća većina činimo jedan ustupak koji nije mali, ne da bismo razrešili bilo kakvu političku krizu, jer političke krize nema. Postojala je jedna kriza ponašanja u ovom visokom domu", rekla je Paunović.

Paunović je primetila da se smirila atmosfera u sali i da je to dobra poruka za građane.

Tepić: Izmenom Zakona se ne eliminišu fantomski birači

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je Predlog zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku "smokvin listić", čiji je cilj da vlast nakon epohalne izborne krađe može da kaže da je ispunila sve zahteve opozicije.

Ona je na sednici Skupštine Srbije rekla da se izmenom Zakona ne eliminišu fantomski birači niti se sprečavaju nepravilnosti.

Tepićeva je rekla da se problem fantomskih birača rešava tako što će se proveriti ko je dobio prebivalište od 1. januara 2018. godine i gde ti ljudi dobijaju plate i gde im deca idu u škole.

Ona je rekla da izmene Zakona služe da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka 2. juna mogli da kažu da su to bili izbori pod uslovima opozicije i da je to dokaz da 17. decembra 2023. godine nije bilo izborne krađe.

Fonet/Aleksandar Barda

 

Pavlović: Predlog zakona neustavan

Poslanik grupe Mi - glas iz naroda Branko Pavlović izjavio je da je Predlog zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku neustavan u sva svoja tri člana.

On je na sednici Skupštine Srbije rekao da prvi član Predloga ugrožava neotuđivo izborno pravo građana da glasaju tamo gde stanuju kraće od šest meseci, zbog čega će oni imati dodatne troškove putovanja ukoliko žele da glasaju.

Pavlović je rekao da se drugim članom Predloga predlaže nešto što je apsolutno suprotno Ustavu i evropskim standardima jer predlaže retroaktivnu primenu zakona.

Ocenio je da se iz političkih razloga poseže za ugrožavanjem ljudskih prava, sa čim Mi - glas iz naroda ne može da se složi.

Lutovac: Dopune zakona o JBS korak u dobrom pravcu

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je danas, obrazlažući izmene i dopune zakona o jedinstvenom biračkom spisku, da su one plod dogovora vlasti i opozicije i da predstavljaju korak u dobrom pravcu u vezi poboljšanja izbornih uslova.

Lutovac je na sednici Skupštine Srbije naveo da ovo ne treba da se shvati kao kraj procesa poboljšavanja izbornih uslova, dodajući da na tome treba još da se radi, kao i da će se time baviti i Radna grupa za unapređenje izbornih uslova.

"Ovo je važan korak u dobrom pravcu, a ono što bi trebalo da bude tema sada jeste stvaranje obavezujućeg upustva za medije kako da isprate ove izbore, a posle da se bavimo i onim što smo inicirali još u oktobru, a to je pojedinačna odgovornost i smena članova REM-a", rekao je Lutovac u parlamentu kao ovlašćeni predlagač.

Fonet/Aleksandar Barda

 

Kako je dodao, potrebno je da se izgradi ceo sistem i da se napravi revizija i vrati poverenje u institucuje. 

Lutovac je izneo tvrdnje i da su se 17. decembra prošle godine desile mnoge neregularnosti, kao i da je došlo do prekrajanja volje građana, a da su jedan od načina bile "migracije" stanovništva.

Ocenio je da se to najviše videlo na primeru Beograda, te podsetio da je opozicija podnela Ustavnom sudu zahtev da se ponište izbori na svim nivoima.

Euronews

Da podsetimo, poslanici Skupštine Srbije ranije su usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima i čime je omogućeno da se svi lokalni izbori održe 2. juna.

I MUP obrazovao Radnu grupu za podršku unapređenju izbornog procesa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obrazovao je Radnu grupu u Ministarstvu unutrašnjih poslova za podršku unapređenju izbornog procesa u Srbiji, nakon što je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine formirao Radnu grupu za unapređenje izbornog procesa, okviru dijaloga između poslaničkih grupa, u čijem radu po pozivu učestvuju i predstavnici MUP-a.

Zadatak Radne grupe je da izvrši analizu propisa iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i analizu efikasnosti informaciono-komunikacione podrške organima i telima nadležnim za sprovođenje izbora, na planu blagovremene razmene ažuriranih podataka od značaja za izborni proces, koje MUP obrađuje u skladu sa zakonom.

U zavisnosti od rezultata analize, Radna grupa će predložiti odgovarajuće izmene propisa i mere za unapređenje efikasnosti informaciono-komunikacione podrške organima i telima nadležnim za sprovođenje izbora.

Prvi sastanak Radne grupe čiji je predsedavajući programski direktor organizacije Transparentnost Srbije Nemanja Nenadić, održan je prošle nedelje u Narodnoj skupštini.

Euronews/Stefan Goranović

 

CRTA: Migracija glasača je samo jedan od problema

U Euronews jutru tim povodom gostovao je Pavle Dimitrijević iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA i član Radne grupe, koji je rekao da je mera koja sprečava migraciju glasača teška, ali neohodna, jer ukoliko se dosledno sprovede može da suzbije pojavu organzovane migracije, što i jeste njena prevashodna svrha.

On je, međutim, dodao da je to samo jedan od problema u izbornom procesu kojima se Radna grupa bavi.

"Nažalost, nekažljivost funkcionera, medijska nepravnopravnost i pritisci na birače su neke od tema koje nisu uopšte dotaknute u dosadašnjem radu Radne grupe, a vremena je sve manje", rekao je Dimitrijević. 

On je rekao da podatke o broju građana koji su promenili prebivališe posle 3. jula 2023. ima isključivo MUP Srbije, ali oni neće biti isključeni iz glasačkog procesa, već će moći da glasaju u mestima u kojima su živeli do tog datuma.

"To jeste važna, ali ne bi trebalo da bude i jedina. CRTA ima podatke koji ukazuju da se dešavaju čudne stvari u biračkim spiskovima, a ukazivali smo i na to koliko je neuredan i netačan birački spisak. Takođe, na Radnoj grupi je i da uoblči, naš predlog da se na zakonom previđen način oformi komisija za kontrolu biračkih spiskova s izvšnim ovlašćenjima. To je jedan od prioriteta. ali svakako nije sve", kaže Dimitrijević.

On smatra da će pet dana biti sasvim dovoljno da birački spiskovi ažuriraju i srede. 

"Malo je vremena, ali važno je da sve bude urađeno tačno i pedantno, jer samo tako možemo očekivati da ova teška ali nužna mera ima efekta u praksi".

Kad je reč o ravnopravnom tretmanu u medijima, to je, kaže Dimitrijević, bila jedna od tema na Radnoj grupi, ali nikakvi zaključci još nisu doneti.

"Teme su bile uloga medija, mogućnosti da se unapredi program Javnog servisa i uloga REM-a. Ima različitih predloga i očekuje se donošenje odluka. Takođe, zadatak Radne grupe je da pripremi odluke koje rešavaju ključne priotitete u izbornom procesu kao što su pritisci na birače, mediji, zloupotrebe u kampanji. Međutim, čak i u ovoj fazi dijaloga ne postoji saglasnost oko same srži problema. U svakom slučaju CRTA će nastaviti da predlaže konkretne mere. kako bi se popravili izborni uslovi", rekao je Dimitrijević za Euronews. 

Euronews

Jovanov: Nepotrebno, ali ćemo podržati 

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas da ta poslanička grupa smatra da su predložene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku nepotrebne i da su predložene na neodgovoran način, ali je najavio da će ih vlast podržati, u skladu sa dogovorom sa opozicionim stranakama, zbog stabilnosti u zemlji.

Jovanov je rekao da je opozicija pokazala neodogovornost prema građanima Srbije.

"Mi smo svesni da će ovo zakonsko rešenje dovesti do toga da se jednom broju građana oteža ostvarivanje njihovih građanski i ljudskih prava i prava na glasanje, a da će jednom delu građana faktički biti onemogućeno da glasaju i da će izazvati dosta veliku konfuziju kod jednog dela glasača", rekao je Jovanov u Skupštini Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

On je naveo i da postoje viši interesi, pre svega, stabilnost u državi, zbog kojih je vlast prihvatila da učestvuje na  sednici i glasa za predložene dopune zakona.

"Smatramo da ti viši interesi koji podrazumeju stabilnost naše zemlje u nestabilnim okolnostima prevlađuju sve ove rezerve koje imamo kada su u pitanju predložene dopune zakona", rekao je Jovanov.

Jovanov je ocenio i da je duboko pogrešno što će jednom delu građana ovi izbori doneti probleme i diskriminaciju, ali da "to nije bila naša volja već insistiranje opozicionih poslanika".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija